Din oras

Cinci studenti de la Facultatea de Jurnalism din Cluj au creat un site cu cele mai mari curiozitati despre Romania

Stiati ca un om de stiinta roman a jucat in serialul Breaking Bad? Sau ca 61,6% dintre romani folosesc internetul zilnic? Sau ca Romania se poate lauda cu cel mai bogat fost sportiv din lume? Sau ca prima doamna a neurochirurgiei mondiale a fost o romanca? Cinci studenti ai Facultatii de Jurnalism din cadrul UBB Cluj au creat o pagina unde sunt publicate curiozitati despre Romania.

Rofacts, poiectul celor cinci studenti de la Facultatea de Jurnalism a pornit in cadrul unui curs de Comunicare online. Profesorii i-au provocat pe studentii din ultimul an, de la toate liniile de studiu ale facultatii din Cluj-Napoca, sa creeze si sa lanseze un site care sa adune cat mai multe vizualizari. In final, la sesiunea de anul viitor, proiectele lor vor fi notate in functie de cati vizitatori au reusit sa atraga.

Din iubire de tara

Ana Maria Gulin, Cosmin Chitila, Catalina Ciolan, Iulia Romana si Roxana Miron, toti studenti in ultimul an la Linia Engleza a Facultatii de Jurnalism, au venit cu ideea sa creeze o pagina web unde pot fi citite cele mai mari curiozitati despre Romania.

„Am plecat de la ideea ca tara asta are mai multe de oferit decat stiri proaste, o scena politica de care nici nu-ti mai vine sa vorbesti si tineri care pleaca pe afara mai mult de nevoie decat de drag. Asa ca ne-am întrebat un lucru: cum ar fi daca am combina informatia cu distractia si am reusi sa reimprospatam memoria romanilor cu lucruri captivante despre Romania? Sa ne amintim si de partile bune, de oamenii care au facut cinste tarii peste hotare, de oamenii care au schimbat catusi de putin tara asta. Daca noi nu ne iubim, atunci cine sa o faca? Si mai mult decat atat, ne-am pusiîn minte sa trezim putin lumea din ignoranta fata de lucrurile care se afla chiar sub nasul nostru, dar de care nu mai suntem constienti”, spun tinerii.

Daca la inceput a fost doar un proiect studentesc, cei cinci au ajuns sa puna suflet si pasiune in ceea ce fac. Articolele sunt documentate si sunt publicate tot felul de curiozitati despre Romania.

„Am devenit foarte receptivi cu ceea ce se intampla. Intotdeauna publicam sursele si incercam sa gasim surse de incredere si sa prezentam informatia in mod echilibrat”, spune Iulia Roman.

Fiecare curiozitate despre Romania prezentata vine la pachet cu un articol scurt si cuprinzator, dar si cu ilustratii create de studenti, care pot fi cu usurinta distribuite pe orice canal online.

Tinerii recunosc ca s-au inspirat dupa un site similar din America, 8factss, insa proiectul lor se adreseaza in primul rand romanilor care doresc sa afle lucruri nestiute despre tara lor. Spre exemplu, de aici pot afla ca Romania este al treilea cumparator de Jocuri video din Europa de Est, dupa Rusia si Polonia, cu 13 milioane de cetateni conectati la internet din totalul de 21 de milioane, iar valoarea totala a jocurilor cumparate a fost in jur de 122 de milioane de dolari, in 2014.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *