In vizor

100 de copii din Cluj au primit sansa unui viitor mai bun

Un copil s-a nascut intr-o familie saraca, in care parintii, oameni cu cateva clase sau fara educatie, muncesc cu ziua pe unde apuca sau aduna fier vechi. Mai are cinci frati. Mananca o data, poate de doua ori pe zi si traieste intr-o zona in care toti vecinii o duc asa, asa ca nu isi compara viata cu a altora. Copilul ar merge la gradinita, are sase ani deja, dar pentru asta ii trebuie haine, incaltaminte si niste caiete. Nu le are, nu pleaca de acasa pentru ca nu are cu ce se incalta, iar maica-sa nu isi permite sa-i puna un sandwich in ghiozdanel. Daca acest copil nu merge la gradinita, peste un an, doi, maximum, cand va ajunge la scoala, va ajunge sa abandoneze, pentru ca a pierdut ritmul din start. Nu a avut o sansa egala cu cea a colegilor lui. Va deveni, peste cativa ani, un adolescent cu copii pe care nu-i va putea trimite la scoala, pentru ca nu va avea bani sa-i cumpere papucei sau sa-i puna o felie de paine in ghiozdan. Lipsa de educatie inseamna saracie, saracia duce la lipsa de educatie. Cercul se inchide. E o poveste reala, iar in Cluj se repeta de sute de ori.

In urma cu 10 luni, Asociatia OvidiuRo, Consiliul Judetean Cluj si Inspectoratul Scolar Judetean si-au propus sa rupa acest cerc vicios si sa le ofere copiilor saraci un viitor mai bun. „Fiecare Copil in Gradinita” a ajuns, in februarie 2014, in mai multe comunitati sarace din judet. Clujul a devenit, astfel, primul judet din Romania in care strategia judeteana pentru integrarea copiilor din familii sarace in sistemul scolar s-a corelat in mod fericit cu misiunea OvidiuRo de a face din educatia timpurie o resursa disponibila tuturor copiilor saraci din Romania, pentru a le oferi sansa sa devina membri activi ai societatii.

100 de copii din 10 comunitati clujene au ajuns la gradinita cu sprijinul lor. Clujul a fost primul judet care a alocat fonduri publice, sub forma de tichete sociale de 50 de lei pe luna, pentru FCG, incluzand in program 4 noi comunitati: Bontida, Sacuieu, Calatele si Poieni. Fondurile judetene acopera tichetele sociale conditionate de prezenta, iar ambasada Marii Britanii a finantat cu 10.000 de lire costurile suplimentare. Pentru 2014-2015, numarul copiilor a crescut cu inca 4 comunitati – Caseiu, Iara, Moldovenesti si Viisoara.

Sorina din Bontida e una dintre norocoase. La cei sase ani ai sai, e prima dintre cei sase frati care se poate lauda ca merge la gradinita cu regularitate. Traieste la marginea Bontidei, intr-un cartier in care familia lor e cea mai saraca. Aici, toate casele sunt din chirpici, dar ei nu au nici macar apa sau curent. Mama ei e mandra si se bucura ca fetita are o sansa mai buna decat a avut ea. Are doar opt clase, dar viseaza ca Sorina sa ajunga la liceu.

Ca ea sunt alte zeci de mame din Bontida, care se roaga sa primeasca cei 50 de lei pe luna, sa fie acceptate in program. Stiu prea bine ca singura sansa a copiilor lor e educatia, iar fara un minimum ajutor acum, nu o sa razbeasca pe viitor.

“Eu chiar cred in programul acesta. Cred ca e foarte util si cred ca o sa aiba rezultate care ne vor uimi pe toti. La Campia Turzii exista un proiect asemanator, sprijinit de ambasada Frantei. Intre 85% si 90% dintre copiii comunitatii rome de acolo au ajuns la scoala si, cel mai important, nu au abandonat-o. Deci exista un precedent. In ceea ce-i priveste pe cei de la Ovidiu, vom discuta cu cei de la Consiliul Judetean si vom incerca sa introducem proiectul si in alte localitati, pentru ca rezultatele se vor vedea. Sunt sigur de asta”, a declarat seful Inspectoratului Scolar Judetean Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *