Din oras

Gradina Comunitara pe strada Soporului. Eco Ruralis va invita sa va cultivati legumele si sa salvati semintele traditionale

Asociatia Eco Ruralis strange fonduri pentru a crea o gradina comunitara pe terenul de 3.000 de metri patrati luat in arenda pe strada Soporului. Echipa asociatiei a observat un interes crescut pentru gradinarit in randul tinerilor, acesta fiind si motivul pentru care au gandit acest proiect.

“Doneaza pentru a sustine Eco Ruralis sa creeze o Gradina Comunitara! Pe pamantul nostru, aflat la 1 km in afara Cluj Napoca, vrem sa facem parcele pentru locuitori ai orasului, sa isi cultive hrana, sa salveze seminte si sa ne ajute sa le distribuim impreuna, catre producatori de legume din intreaga tara. Campania noastra de strangere de fonduri dureaza pana in 16 ianuarie 2015, asa ca va rugam sa donati acum. Sa salvam semintele printr-un efort comunitar!”, indeamna acestia.

Pe platforma indiegogo s-a lansat proiectul in 30 noiembrie, iar campania de strangere de fonduri dureaza pana in 16 ianuarie. Si-au propus sa stranga 2.500 de euro, iar pana acum au adunat aproape 600 de euro.

“Terenul este pe strada Soporului, o suprafata de 3.000 de metri patrati din care anul acesta noi am folosit cam jumatate pentru gradina de seminte, pentru recultivarea de seminte traditionale. Cu asta ne ocupam de mai multi ani, avem si la USAMV teren, anul trecut am distribuit 3.000 de pachete de seminte la 800 de oameni. Avem nevoie de acesti bani pentru muncile pe care nu am reusit sa le facem, trebuie sa construim un gard. Anul acesta ni s-au furat multe din legume, pentru ca nu am avut gard. Am avut 30 de varietati de ardei, pe toti ni i-au furat. Avem nevoie de unelte, de o pompa pentru apa. Am observat un interes crescut pentru gradinarit, in special in randul tinerilor, asa ca ne-am gandit sa facem aceasta gradina comunitara, sa incurajam si mai multi tineri. Dupa ce se incheie campania de strangere de fonduri impreuna cu cei interesati vom face proiectare, vom decide parcelarea terenului”, a explicat Szocs Attila, coordonator campanie in cadrul Eco-Ruralis.

In Gradina Comunitara vor cultiva in special legume, dar si cereale. Asociatia numara peste 1.000 de membrii la nivelul intregii tari, din care aproximativ 800 sunt mici producatori agro-ecologici, adica “produc pe principii de mediu constiente”.

Donatorii de pe indiegogo vor fi “rasplatiti” cu seminte traditionale, posete handmade sau cu inscrierea numelor pe uneltele de gradinarit care vor fi cumparate in urma campaniei.

Foto: Facebook Eco Ruralis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *