Din oras

Cimitirul filmelor comuniste a fost readus la viata

Depozitul de filme de pe strada Maiakivski, locul unde peliculele erau lasate sa moara inainte de ’89, a fost readus la viata, de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc. Cu ajutor celor 2.300 de euro, donati de clujeni, si inca cateva mii de euro, stransi din sponsorizari, cladirea veche de 50 de ani a fost igienizata si i s-a dat o fata mult mai prietenoasa. Astazi, in curtea depozitului, au loc evenimente pentru toate gusturile.

Peste 2.300 de euro au fost stransi in urma campaniei de crowdfunding, iar 67 de persoane au donat diferite sume de bani, pentru salvarea depozitului de filme din Cluj. In urma unui parteneriat cu Unicredit Tiriac Bank, au mai fost donati 7.000 de euro. Cu acesti bani, asociatia care organizeaza festivalul de film TIFF au salvat, practic, Depozitul de filme de pe strada Maiakovsky. 

Un loc unde, inainte de ’89, peliculele erau lasate sa moara, intre timp distrus si vandalizat, a fost igienizat. Inacaperile depozitului sunt asezonate cu desene graffitti si videoproiectoare, iar gradina a fost readusa la viata cu alei pietonale si un loc de joaca pentru cei mici.

Deocamdata, acest spatiu este in patrimoniul Ministerului Culturii, iar primaria clujeana a inceput deja demersuile pentru preluarea lui si transformarea depozitului intr-un muzeu al filmului. 

„Intre timp, am vrea sa fie un spatiu comun, al tuturor, unde oricine poate organiza evenimente. Singura rugaminte este sa pastram acest spatiu curat”, spune Cristian Hordila, directorul TIFF. Asta, mai ales ca igienizarea locului a durat peste trei luni. 

In incaperile depozitului a fost pastrata o camera cu role de film, tot ce a putut fi salvat din kilometrii de pelicula deteriorata de-a lungul anilor.

Cladirea a fost construita in urma cu 50 de ani si deservea RADEF-ul. Mai exact, aici erau depozitate filmele care rulau in cinematografele de stat.

„Aici veneau toate filmele de la Bucuresti, era hub-ul administrativ. Aici erau depozitate filmele in conditii propice. In cladirea alaturata erau birourile, unde se faceau proiectii private sau proiectii de cenzura. Oamenii care au lucrat aici erau foarte atasati de acest loc. In spate aveau livada, gradina. Copiii lor veneau aici ca la bunici”, povesteste Hordila despre istoria depozitului.

Pentru redeschiderea de azi, organizatorii au pregatit jonglerii pentru cei mici, momente de teatru si un concert de jazz.

In curtea depozitului au fost amenajate tarabe cu obiecte vintage, iar in gradina se poate servi ceai sau vin fiert. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *