Din oras

Sa nu-l uitam pe Lulu! Cartea despre el a avut astazi o "avanpremiera" a lansarii, la targul de vechituri de la Expo Transilvania

Un volum cu amintiri despre figura neuitata a lui Lulu, unul din nebunii frumosi ai Clujului a fost scos pentru prima data la lumina astazi de catre coordonatorul sau, scriitorul si umoristul Cornel Udrea, intr-un cadru neconventional: la targul de vechituri de la Expo Transilvania. Intre paginile sale se regasesc amintiri cu acesta depanate de nume ilustre ca Bartolomeu Anania, Andrei Marga, Ioan Bocsa Florin Piersic, Dumitru Farcas, Emeric Imre sau Ion Muresan, alaturi de lucrari ale lui mari caricaturisti care il reprezinta. Adevarat lansare va avea loc in 9 decembrie, ziua in care Lulu ar fi facut 63 de ani.

Cartea Lulu „Da-mi un leu de tri” a fost realizata in cadrul Asociatiei Culturale Interludis si este, practic, o povestire monografica. Prima relatare ii apartine Mariei Greta, sora lui Lulu, continua cu o poezie a Doinei Cetea si apoi un fragment din predica pe care regretatul mitropolit Bartolomeu Anania a tinut-o dupa disparitia lui Lulu, amintindu-si episoade cu „acest om sarac la minte, dar foarte curat la suflet”. Chiar si universitarul Andrei Marga a scris doua pagini dedicate lui Lulu.Urmeaza alte si alte amintiri si cugetari despre el, dar si fotografii inedite surprinse de-a lungul vietii sale. Poze cu Lulu asa cum il stim cu totii, dar si cu Lulu tanar, alaturi de miri la cate o nunta, cantand la microfon langa o orchestra, asistand la evenimente publice. Caricaturile sint semnate de Lali, Leonte Nastase, Lucian Dobarta, Criv, Boa, Popa’ s, Tatiana Oana.

Coordonatorul volumului si-a amplasat un stand chiar langa intrarea la Revand Market, targul de vechituri organizat duminical de Expo Transilvania, la o aruncatura de bat de ghereta unde dadea bilete chiar Ioan Avram, directorul institutiei. 

O masuta, un banner si o cutie cu carti si cu bancnote pe care scria „Un leu de tri”, faimoasa expresie a lui Lulu. 

„L-am cunoscut, chelaristule, imi spunea, faceam bascau unul de altul. In tinerete era mai curajos, se lua de fete, dupa care s-a mai potolit. A fost un tip de o moralitate exceptionala. N-a cersit niciodata, n-a jugnit, a iubit copiii. Se ducea la nunti, dar nu primea pomana. Canta, dadea la mireasa o floare. A fost, adica, un om dornic de oameni. Asta a fost Lulu si tocmai de aceea a fost iubit si dragostea asta a clujenilor pentru el n-a fost altceva decat un reflex al copilariei fiecaruia. Lulu a fost un omulet minunat. Si alte orase au nebunii lor, dar Lulu a fost ceva special. In nebunia lui a avut si un dram de intelepciune si un dram de privit pe sub gene catre spectacolul lumii care adesea il depaseste si l-a depasit in nebunia curenta. Sfarsitul lui a fsot unul lin, n-a suferit, insa niciodata nu s-a vaitat, niciodata nu s-a plans, nu a avut reflexul sa ceara, sa cerseasca ceva. Si de a sta a fost iubit, iar povestirea monografica nu face altceva decat sa-i aminteasca memoeriei colective ca sunt niste oameni ai cetatii care trebuie pomeniti, care trebuie adusi inapoi in prezent”, a declarat Cornel Udrea.

Este si motivul pentru care scriitorul face parte din cei care vor sa faca in Parcul Mare o statuie, o banca pe care sta Lulu, unde oamenii sa se fotografieze, iar copiii daca intreaba sa li se spuna cine a fost Lulu. 

„Poetul Ion Muresan a avut in urma cu cativa ani aceasta intentie si acum hai sa zic ca vom forta nota la spectacolul din 9 decembrie, ca in primavara sa reusim o facem. Toate orasele Europei au statui vesele comice care sunt puncte de atractie. Clujul n-are, si foarte bine spune Muresan ca statuile Clujului sunt toate serioase, posomorate, triste. Trebuie si asa ceva”, a precizat acesta.

„Lulu era prezent peste tot: in cofetarii, restaurante, nunti, in autobuze. Era indragit si plimbat pe sosele prin toata tara si nu era loc unde sa nu fie cunoscut. Atfel s-au nascut zici si zeci de legende despre el si, de multe ori, clujenii au pus in gura lui Lulu nsite ganduri de-ale lor. I le-au atribuit lui si in acest fel au avut o mai mare accesibilitate catre memoria colectiva. E cea mai nerecunoscatoare, intoarce spatele unor oameni si timpului si nu este bine. Tocmai de aceea am dorit foarte mult ca pe Lulu sa nu-l uitam. Daca insistam pe langa primarie si ne indeplinim dorinta, intr-un fel avem misiunea indeplinita”, crede scriitorul.

Ideea de a aduce cartea despre Lulu la targul de vechituri s-a dovedit foarte buna. Multi clujeni au venit la stand, au cumparat si cate doua volume si au povestit din amintirile pe care le au cu regretatul personaj. 

„Eu am inceput din banii mei sa fac treaba asta si apoi au venit langa mine alti oameni care m-au sprijinit prin donatii. faptul ca am venit aici in targul acesta de la Expo Transilvania, acest Oser 2 am vrut sa facem ceva neconventional. Nu a fost ieftin, dar am vrut sa pornesc. A fost greu, insa colaboratorii, fara exceptie, nume mari si importante ale Clujului au raspuns afirmativ si foarte repede mi-au trimis materialele. Cei mai importanti caricaturisti ai Romaniei se regasesc in aceasta carte. Am mai inserat fotografii si lucruri inedite. Dupa cum merg lucrurile si se intereseaza lumea de aceasta carte, pot sa spun ca vom scoate o editie a doua revazuta si adaugita consistent”, a dezvaluit el. 

In 9 decembrie la Casa de Cultura a Studentilor (CCS) din Cluj-Napoca va fi lansarea oficiala.

„Iesirea la targul de vechituri a fost doar „o testare a sentimentelor clujenilor fata de Lulu”, potrivit coordonatorului. Atunci vom avea un Lulu in marime naturala, imbracat de Elena Basso Stanescu. Pe scena va fi un Lulu stand pe banca, cu un fundal peisaj de Cluj. O sa intrebam pe clujeni daca vor sa contribuie si atunci putem face o colecta publica, daca primaria nu va vrea sa ajute. Incercam si cu sponsori, dar in primavara va avea stauie. Era ziua lui de nastere, ar fi implinit 63 de ani. Acum, in 6 noiembrie se implinesc 8 ani de la moartea lui”, a incheiat Udrea. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *