Reportaj

Cetățuia, în 2020, arată ca după bombardamentele din 1944

A curs multă apă pe Someș, de la Revoluție încoace, de când Cetățuia zace în paragină. Dealul a început să o ia ușor la vale, cu tot cu vechile scări, vegetația e din ce în ce mai precară, iar o plimbare pe versantul dinspre Grigorescu reprezintă un traseu off-road accidentat.

Vechiul simbol al Clujului, loc de promenadă și de belvedere, a ocupat mereu un loc important printre promisiunile electorale ale municipalității. Dar, cam atât!

Primarul Emil Boc anunța în primăvara anului 2013 că Primaria va demara lucrările de modernizare a aleilor principale și a celor care înconjoară Cetățuia. Din promisiunile edilului au fost îndeplinite doar o mica parte. Au fost amenajate în toamna lui 2013 numai scările care permit accesul dinspre strada Horea. Și doar aleea principală, fiindcă cele secundare, care se ramifică din aceasta, au rămas ruine.

„Autoritățile locale din Cluj-Napoca vor să amenajeze pe acest teren un teatru de vară și să introducă locul în circuitul turistic al orașului”, scria digi24.ro în anul 2015.

Cetățuia arată în prezent însă ca după un bombardament. În aceste condiții, puțini se mai aventurează pe dealul-simbol – nu mai putem vorbi despre plimbări romantice în peisajul dezolant și nici măcar drojderii orașului nu se mai încumetă să bea pe Cetățuie. Așa că, partea bună, măcar în prezent este curat. Până și pet-urile de bere, chiștoacele de țigări și cojile de semințe au dispărut.

De 8 luni a fost câștigat concursul de soluții pentru reamenajarea Cetățuii

După o lungă perioadă de promisiuni politicianiste sterile, în 1 iulie 2019 a fost anunțat câștigătorul Concursului Internațional de Soluții pentru amenajarea ansamblului urban „Cetățuia” din Cluj, competiție lansată oficial pe data de 5 aprilie 2019.

Concursul a fost organizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR), promotor fiind Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Contractul de proiectare a fost câștigat de Atelier Mass, Ana Horhat, Metapolis Architects și a avut o valoare estimată la nivelul sumei de 1 476 149 lei, fără TVA.

„Prin preluarea de către Primăria Cluj-Napoca a terenului care face obiectul acestui concurs, se trasează primii pași pentru integrarea Cetățuii în rândul spațiilor publice de mare interes din oraș. Dorința promotorului concursului este ca întreaga zonă să devină un spațiu public de o foarte bună calitate, un loc predilect pentru evenimente în aer liber, un loc reprezentativ cu un puternic caracter identitar pentru întregul oraș și folosit din plin de locuitori și vizitatori, totodată păstrând caracterul peisager al versantului sudic, atmosfera naturală a promontoriul stâncos și  împădurit. Versantul sudic este considerat landmark-ul orașului cunoscut și ca „orașul de la poalele Cetățuii.

Concursul are ca scop găsirea celei mai bune soluții pentru amenajarea terenurilor din ansamblul urban „Cetățuia” aflate în proprietatea Municipalității din Cluj-Napoca, ca început al valorizării întregului ansamblu urban și al integrării lui în sistemul mai larg de loisir al orașului”, putem citi pe pagina concursului.

De soluții și de proiecte, așadar, nu ducem lipsă, însă soluțiile teoretice nu se văd practic, pe teren.

Cetățuia este „bombardată” de lunga nepăsare a autorităților

După bombardamentele din 1944, Clujul a cunoscut o perioadă de pace, în sensul de: „Dă-i pace! E bine și-așa!” În ultimul deceniu, Cetățuia a fost „bombardată” masiv însă de nepăsarea autorităților, pagubele fiind unele majore.

Treptele dinspre strada Horea au fost renovate în 2013, dar, în rest, Cetățuia a rămas cu amenajările originale, din Epoca de Aur, care s-a transformat în moloz.

Scările dinspre strada Dragalina sunt sparte, incomplete, cu un iz rural pronunțat:

Nici de siguranță nu putem vorbi pe acest deal care se surpă:

Din cele 5 stele ale Clujului, pe Cetățuie nu găsim nici una:

Sistemul de drenare a apelor pluviale a fost la rândul său afectat de bombardamentele intensive cu nepăsare, venite dinspre administrația publică locală:

Și priveliștea de pe Cetățuie este una tristă: blocuri comuniste, cu tencuiala căzută, râul înecat în gunoaie, trafic bară la bară, nimic din Clujul fain propovăduit pe Facebook:

Clujenii, însă, printre ruine, au rămas romantici – un artist local și-a eternizat mural sentimentele:

Dragostea Primăriei pentru administrarea obiectivelor importante ale orașului se lasă însă așteptată:

Clujul a rămas, în această perioadă, fără locuri de promenadă în zona centrală. Parcul Mare este săpat în proporție de 70% și arată jalnic, malurile Someșului sunt loc de belvedere spre gunoaie, iar Cetățuia e în moarte clinică. E fain la Cluj! Dar, unde? Să știm și noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *