Eveniment

CERERE LEGITIMĂ: Romii din Cluj cer capitol despre sclavia romilor în cărțile de istorie

Reprezentanții Partidei Romilor ”Pro Europa” Cluj cer autorităților să introducă un capitol distinct despre sclavia romilor în cărțile de istorie, fiind vorba despre un gest de reparație morală față de membrii acestei etnii după sutele de ani de asuprire.

  • Președintele organizației de tineret a Partidei Romilor ”Pro Europa” Cluj Dragoș Roșianu a declarat pentru Cluj24 că se vorbește prea puțin în România despre romi, ca minoritate națională, și trecutul comun cu majoritatea românească.

”România a comemorat pe 20 februarie dezrobirea romilor din Țările Române. Să nu uităm că primul document istoric care menționează romii ca proprietăți datează din octombrie 1385, când domnitorul Țării Românești de atunci, Dan I, a dăruit 40 de familii de romi mănăstirii Tismana.

De asemenea, în Moldova, printr-un hrisov din 1428, Alexandru cel Bun dăruia mănăstirii Bistrița 31 de familii de romi.

Pomeniți în biserică

tiganu 1

După aproape o jumătate de mileniu de sclavie, în 1856 toți romii din Țările Române au devenit liberi, iar cei 420 de proprietari care au eliberat 2.611 sclavi romi fără să pretindă despăgubiri din partea statului s-au bucurat de pomenire în biserică.

Acum 167 de ani nu au existat spații în care romii să vorbească despre dezrobire, iar istoria nu ne-a păstrat mărturiile lor și, de aceea, consider că este nevoie de cercetarea și comemorarea sclaviei romilor prin includerea unui capitol distinct despre aceasta în cărțile de istorie”, a spus Roșianu.

Acesta a precizat că în Codul Penal din Muntenia din anul 1818 exista un articol care prevedea, printre altele, că „toţi ţiganii sunt născuţi robi şi ţiganii fără stăpân sunt proprietatea statului” și, în plus, apărea şi o expresie de genul ”ţiganii sunt bunuri agricole însufleţite”.

Programe de calificare pentru romi

Dragoș Roșianu a precizat că, pentru conviețuirea într-un viitor comun, este nevoie de cunoașterea trecutului, iar pentru acest lucru trebuie ca romii și românii să lucreze împreună.

”Guvernul României şi autorităţile administraţiei publice locale trebuie să vină în sprijinul integrării acestei minorităţi care are nevoie de programe naţionale de calificăre şi de dobândire de competenţe şi abilităţi practice. Astfel, s-ar putea rezolva o mare problemă cu care se confruntă ţara noastră, și anume forţa de muncă”, a mai spus liderul organizației de tineret a Partidei Romilor ”Pro Europa” Cluj.

tiganu 3