Fructele actioneaza direct prin concentratia enorma de elemente biologice asupra metabolismului, mai ales asupra creierului, a celulelor nervoase si asupra glandelor.
Postulatul modern “Sa fim in forma fara grasine” inseamna in primul rand “Sa fii in forma prin fructe”. Cand mancam sau savuram fructe si legume proaspete putem fi siguri ca facem un bine corpului nostru. Indiferent ca este vorba despre lamai, zmeura, portocale, pepene, agrise, grapefruit, papaya, dovleac, afine, struguri, smochine, nectarine, ele sunt pline de elemente hranitoare care va tin in forma.
Legumele sunt bogate in apa, care contine concentrate de elemente hranitoare, exact in compozitia necesara organismului nostru. Cine mananca multe legume trebuie sa consume mai putine lichide.
Legumele si fructele sunt hrana de baza care mentine celulele tinere si vitale. Prin marea lor bogatie in fibre, ele sunt stimulente de prim ordin ale tranzitului intestinal, tranzit cu implicatii esentiale atat in echilibrul somatic, cat si in cel psihic. Ele ar trebui sa ocupe un loc primordial in alimentatia noastra.
Despre fructe este necesar sa intelegem ca, daca le consumam ca desert, sunt greu digerabile. Fructele zemoase si acide trebuie sa fie consummate inainte de masa si, daca este posibil, in afara meselor, sau sa constituie ele singura o masa.
Toate fructele zemoase sunt purificatoare pentru corpul nostru. Cele dulci si oleaginoase sunt deosebit de hranitoare. Asadar trebuie sa le folosim in alimentatia de fiecare zi, in functie de necesitati si de carente. Fructele ne asigura elementele care vitalizeaza organismul: fier, calciu, iod, sulf, sodium si astfel constituie remedii simple si eficiente impotriva bolilor.
Un aparat digestiv bun, sanatos, tolereaza toate fructele. Este recomandat insa ca fructele acide sa le consumati la primele ore ale diminetii, separate de orice aliment, pentru a evita fermentatia. De asemenea, este bine sa nu adaugati zahar, mai cu seama zahar rafinat, pe care este bine sa il inlocuiti nu cu indulcitori chimici, ci cu miere, dupa gust.