Politica

Cele 3 propuneri ale social-democraților cu care PNL și UDMR nu au fost de acord. Stănescu: PSD nu a aruncat vorbe-n vânt și nici nu a fluturat principii

Într-un comunicat de presă remis PS News, Paul Stănescu, secretarul general al PSD, susține că formațiunea politică „va fi mereu susținătoarea și promotoarea unei viziuni mai echitabile și mai corecte în societatea românească”. „În ultima perioadă, atât în cadrul coaliției, cât și în spațiul public, am insistat cu argumente puternice că zona fiscală poate fi regândită pentru a mări veniturile bugetare”, susține Stănescu.

Potrivit secretarului general al PSD, măsurile fiscale pe care coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR le-a agreat „sunt dovada clară că PSD nu a aruncat nici vorbe-n vânt și nici nu a fluturat principii. Solidaritatea și o mai mare echitate ne vor asigura nu doar stabilitatea socială, dar și pe cea politică și economică”.

„PSD a arătat că este nevoie de un nou model fiscal. Acesta trebuie să promoveze principii de protecție mai bună a celor vulnerabili și să elimine cât mai multe excepții fiscale. De-a lungul timpului, acestea nu au făcut decât să adâncească inegalitatea și să ofere unora un tratament preferențial, care nu se justifică.

Veniturile noastre fiscale sunt, oricum, printre cele mai reduse din UE. Nu-i putem ajuta pe cei mai mulți dintre români, dacă unii au privilegii fiscale mari, iar alții se supun unui regim de impozitare normal. Măsurile pe care coaliția de guvernare le-a agreat sunt dovada clară că PSD nu a aruncat nici vorbe-n vânt și nici nu a fluturat principii. Solidaritatea și o mai mare echitate ne vor asigura nu doar stabilitatea socială, dar și pe cea politică și economică”, a susținut Paul Stănescu.

Totodată, Paul Stănescu a precizat că social-democrații și-ar fi dorit ca în pachetul agreat să prindă și supraimpozitarea pensiilor speciale, a veniturilor salariale foarte mari și a supraprofitului generat în pandemie, însă colegii din coaliție s-au opus.

„Am fi vrut ca în pachetul agreat să prindem și supraimpozitarea pensiilor speciale, a veniturilor salariale foarte mari și a supraprofitului generat în pandemie.

Însă, chiar dacă colegii de coaliție s-au opus, este crucial că am arătat românilor că există la nivelul coaliției resurse de voință politică care să ne permită să luăm decizii mult mai corecte, decât cele care funcționează în prezent. Am demonstrat că putem trece peste limitele de natură ideologică, politică sau electorală și că împreună suntem de acord să răspundem mai bine nevoilor românilor decât propriilor noastre agende politice.

Măsurile fiscale pe care le-am convenit nu fac decât să protejeze mai bine veniturile celor mai vulnerabili dintre noi. Este o dovadă de maturitate și responsabilitate politică”, a conchis acesta.

Amintim că liderii Coaliției au agreat, miercuri seara, modificările care vor fi aduse Codului Fiscal și care se vor aplica de la 1 ianuarie 2023. PNL și PSD nu au ajuns la un acord privind impozitarea progresivă, supraimpozitarea marilor companii și impozitarea diferențiată pentru pensiile speciale.

Lista măsurilor fiscale convenite în coaliția de guvernare

Deduceri

Familiile cu venituri de până în 4.500 de lei și familiile cu mulți copii vor beneficia de deduceri fiscale, impactul bugetar al acestora fiind estimat la circa trei miliarde de lei pe an.

Tinerii până în 26 de ani vor beneficia de deduceri de 15% din impozitul pe venit cu valoare maximă de 383 de lei. Pentru familiile cu copii, deducerile vor fi de 100 de lei/copil, dacă copiii urmează o formă de învățământ. Familiile cu peste patru copii nu vor datora impozit pe venit.

Contribuții

Contractele part-time vor plăti contribuții la nivelul salariului minim pe economie. Excepții vor face elevii și studenții de până în 26 de ani, persoana care urmează o formă de ucenicie, pensionarii din sistemul public, persoanele fizice care realizează venituri din salarii, având mai multe contracte de muncă de timp parțial sau întreg și o valoare a cumulată din salarii care depășește salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilități.

TVA și accize

TVA pentru restaurante, hoteluri și servicii de catering va crește de la 5% la 9%.

La locuințe se va aplica o cotă de 5% doar pentru proprietățile cu o valoare de până la 600 de mii de lei și cu o suprafață de până la 80 de metri pătrați utili.

TVA-ul la băuturile cu zahăr va crește de la 9% la 19%.

Accizele de la băuturile alcoolice vor fi de 20% – 6 bani/litru, începând cu 1 ianuarie 2023. La țigări, acciza crește cu 31 de lei, (60 de bani/pachet), de la 1 august 2022.

Impozit pe venit

Persoanele fizice vor datora un impozit pe tranzacții imobiliare de 1% pentru o locuință deținută de cel puțin trei ani, respectiv 3% pentru o locuință de până în trei ani, cu excepția moștenirilor.

Cota forfetară pentru impozitul pe venit din chirii va fi eliminată în noul Cod Fiscal.

După digitalizarea ANAF s-ar putea introduce gradual impozitul pe venitul global, care este un pas spre trecerea la impozitul progresiv.

Impozit pe proprietate

Impozitul pe proprietate va fi stabilit pe grila notarială și nu se mai face diferență intre persoana fizică și persoană juridică.

Se va face o clasificare pe rezidențiale și nerezidențiale, iar pe rezidențial, impozitul va fi între 0,1 și 0,2%, în timp ce pe nerezidențiale va fi între 1% și 1,3%.

Microîntreprinderi

Coaliția a decis reducerea pragului de impozitare de la un milion de euro, la 500.000 de euro. O persoană va putea deține cel mult trei microîntreprinderi, care trebuie să aibă cel puțin un angajat.

Plafonul de impozitare în cazul PFA-urilor va fi redus de la 100.000 de euro, la 25.000 euro pe an.

Impozitul pe dividende va fi majorat la 8% de la 5%, iar jocurile de noroc vor fi impozitate cu 40% din câștig.

Alte facilități fiscale

În agricultură și construcții, s-a stabilit scăderea plafonului de la 30.000 lei la 10.000 lei pentru facilități fiscale.

În plus, s-a convenit limitarea beneficiilor salariale impozitate favorabil la 33%, din veniturile anuale.

Pentru veniturile extra salariale, sub 6 salarii minime brute nu se aplică contribuții. Pentru veniturile extra salariale între 6 și 12 salarii minime brute contribuțiile vor fi la 6 salarii minime. Pentru veniturile între 12 și 24 salarii minime brute, se vor aplica contribuții cât pentru 12 salarii minime iar peste 24 salarii minime brute, contribuțiile vor fi aplicate la 24 de salarii minime.