Diete

Ceapa, o leguma-farmacie

Scris de 751

Are miros tare, gust dulce si uleiuri eterice care provoaca lacrimarea. Trateaza aproape orice afectiune, tinand locul unei intregi farmacii. In bucatarie este leguma cea mai des fololsita in preparate, incat trece aproape nebagata in seama. Cred ca v-ati dat seama ca e vorba de ceapa! Stiati ca grosimea cojii de ceapa a fost un element de prezicere a iernii urmatoare? Coaja subtire inseamna o iarna usoara, in timp ce coaja groasa indica o iarna grea. Ca sa nu mai fiti nervosi mirositi o jumatate de ceapa proaspat taiata!

 

Poveste de stiut

 

Ceapa (Allium cepa) face parte din familia nuferilor. Exista doua tipuri de baza: cu bulb (alba, galbena si rosie, pentru depozitare) si perena (produce manunchiuri de ceapa care pot fi replantate pentru o alta cultura).

 

Originea ei este in Asia, acum 5000 de ani. Faraonii erau ingropati cu ceapa, un semn al eternitatii. Romanii credeau ca ceapa ar putea vindeca orice boala. In evul mediu, ceapa era o forma acceptata de plata a chiriei si era mereu bine primita ca dar de nunta. Pana in secolul XX, alaturi de fasole si varza, in Europa era cea mai folosita leguma. Producatorii principali de ceapa la nivel mondial sunt China, India, Statele Unite, Turcia si Pakistan.

 

Compozitia si virtutile terapeutice

 

Ceapa a fost cultivata mai intai pentru a servi ca leac pentru diferite boli. Cu timpul, a fost introdusa in bucatariile lumii, insa nu si-a pierdut renumele terapeutic. Secretul virtutilor terapeutice se afla in compozitia ei. Bogata in vitaminele C, B1, B2, B6, PP, E, caroten, uleiuri eterice, acizi organici, acid citric, fermenti, fironcide, minerale (calciu, sodiu, kaliu, fier, fosfor, iod, sulf, siliciu) si substante afrodisiace, ceapa este un bun stimulator al sistemului imunitar, un antiseptic de exceptie, antibiotic natural, analgezic, expectorant, antitusiv, hipoglicemiant, avand si un rol emolient si revulsiv.

 

Ceapa contine quercetina, un antioxidant flavonoid puternic si este o sursa excelenta de fibre si acid folic. Substantele fitochimice care se gasesc in ceapa, in special alil-sulfidele, reduc riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer: pulmonar, de colon, de ficat si de prostata, Aceleasi substante scad tendinta de formare a cheagurilor de sange. Consumul constant de ceapa intareste oasele si previne osteoporoza.

 

Iata si cateva remedii naturale cu ceapa:

 

–    Contra gripei: 2 cepe taiate felii subtiri se lasa la macerat 10 zile intr-o ½ l apa. Se bea un pahar de macerat intre mese  si unul la culcare, timp de 15 zile.

 

–    Contra diareei: o mana de foi subtiri de ceapa se fierb in clocot cam 10 minute, la 1 l de apa. Se bea ½ l pe zi.

 

–    Contra parazitilor intestinali: o ceapa mare taiata felii se lasa sa se macereze 6 zile intr-un litru de vin alb. Se bea in fiecare dimineata la trezire, timp de 7 zile. Tratamentul se reia dupa 2-3 luni.

 

–    Contra reumatismelor: decoct din 3 cepe necuratate de foitele invelitoare si taiate. Se fierb 15 minute intr-un litru de apa si se bea cate un pahar dimineata si la culcare.

 

–    Contra litiazei biliare: 1 ceapa mare taiata fin, 4 linguri cu ulei de masline, 150 g apa si 40 de g untura nesarata. Se lasa sa fiarba 10 minute. Se bea foarte calda mai multe seri la rand. Dupa 2 ore, la culcare, se bea un decoct de crusin (2-5 g de scoarta uscata, la o ceasca). Dupa fierbere se lasa sa infuzeze la rece 4-6 ore. Tratamentul se face o data pe an.

 

–    Contra negilor: amestec de ceapa, sare marina si argila, in parti egale. Sau se scobeste o ceapa si se umple cavitatea cu sare de mare. Cu lichidul obtinut se freaca negul dimineata  si seara. Sau pur si simplu se freaca negii cu o jumatate de ceapa rosie.

 

–    Contra diabetului: beti sucul proaspat obtinut dintr-o ceapa cu un sfert de ora inaintea meselor principale.

 

–    Contra insomniei: mancati o ceapa cruda de apa, taiata solzisori si amestecata cu miere.

 

–    Contra hemoroizilor: o cura de suc de ceapa timp de 30 de zile, cate o cescuta inainte de mesele principale.

 

–    Contra arsurilor: se aplica miere amestecata cu ceapa tocata marunt.

 

–    Contra migrenelor: se pun cataplasme cu foi de ceapa crude pe frunte.

 

–    Contra celululitei : masati zonele afectate cu felii de ceapa si lasati sucul sa actioneze cateva ore…

 

Secrete in folosirea cepei

 

Idei de alegere si depozitare:

 

–    Ceapa poate fi cumparata proaspata, conservata sau deshidratata.
–    Ceapa nu trebuie sa emane miros decat atunci cand este taiata.
–    Evitati ceapa care incolteste, care este moale sau cu coaja umeda.
–    Daca este pastrata la 10 ºC, ceapa isi pastreaza continutul de vitamina C, timp de 6 luni.

 

Sugestii de preparare si servire:

 

–    Prin feliere, celulele din ceapa sunt rupte, eliberandu-se astfel un compus al sulfului care cauzeaza iritatii la ochi. Ceapa se tine la frigider aproximativ o ora inainte de a fi taiata, pentru a reduce acest efect. Daca se taie ceapa sub jet de apa rece sau este umectata cu putin otet este de asemenea redusa iritarea.
–    Prin gatire, ceapa devine mai dulce. Ea se « caramelizeaza » atunci cand este tinuta mai mult timp pe foc.
–    Cele mai cunoscute intrebuintari gastronomice ale cepei sunt ca ingredient in tocanite, pizza, supe, salate si pentru ornare (inele).

 

.ro
Foto: www.sxc.hu



ULTIMA ORĂ

  • Acum 21 hours Politica
    ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
  • Acum 22 hours Justitie
    ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
  • Acum 1 day Politica
    SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
  • Acum 1 day PubliNews
    Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
  • Acum 1 day Eveniment
    Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
  • Acum 1 day Politica
    Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
  • Acum 1 day Rautacisme
    Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
  • Acum 1 day Rautacisme
    Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
  • Acum 1 day In vizor
    Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
  • Acum 1 day Eveniment
    A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
  • Acum 1 day Eveniment
    Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
  • Acum 1 day In vizor
    Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
  • Acum 1 day Din oras
    DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Diete

Deserturi delicioase

S-au dus vremurile in care deserturile erau interzise in regimurile de slabire. Astazi arta culinara […]

Recomandările redacției
TOP CITITE