Sanatate

Ce soluție a găsit Casa de Asigurări pentru cei 80 de bolnavi de cancer care riscă să întrerupă tratamentul. Dacă nu ar fi protestat, s-ar fi rezolvat situația?

Cei 80 de pacienți cu afecțiuni oncologice ai unei clinici private din Cluj-Napoca au protestat, luni dimineața, împreună cu medicii unității sanitare, în fața sediului Case de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că nu mai pot beneficia de tratament gratuit, așa cum prevede legea asigurărilor de sănătate. Concret, clinica privată nu poate încheia contract cu CAS din cauză că nu mai sunt bani de la stat în acest moment. Abia după două zile de negocieri și proteste, conducerea CAS a găsit o soluție pentru pacienți.

“La nivelul județului, în acest moment, serviciile de radioterapie sunt asigurate de doi furnizori – unul public și unul privat – și în aceste condiții nu poate fi vorba de refuzul CAS de a încheia contracte cu furnizori privați. Mai mult, furnizorul care astăzi a pichetat sediul instituției se află în relație contractuală cu CAS Cluj pentru servicii de chimioterapie, consultații pentru servicii spitalicești acordate în regim de spitalizare de zi. Pacienții care au început tratamentul prin radioterapie la acest furnizor pot să își continue tratamentul la unul din ceilalți doi furnizori, aflați în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Cluj. Noi vom aduce la cunoștință numerele de telefon la care pacienții pot apela pentru a se programa în vederea continuării tratamentului. Specificăm că acești pacienți nu vor fi puși pe liste de așteptare, deci li se va asigura continuitatea tratamentului care le-a fost prescris”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj.

Contractul cu clinica privată va fi posibil doar în momentul în care vor fi bani.

“Încheierea contractului va fi posibilă în momentul suplimentării bugetului cu destinația programe de sănătate subprogram de radioterapie, moment în care cu siguranță vom lua în calcul încheierea contractului cu furnizorul”, a precizat Crina Grozav.

În acest moment, reprezentanții CAS Cluj spun că instituția nu își poate asuma costuri suplimentare.

“Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj recunoaște necesarul de servicii de radioterapie, care sunt deficitare la nivel național, cu atât mai mult cu cât Clujul este un centru medical și universitar de prestigiu, unde se tratează nu doar pacienți din județ și din zonele limitrofe, ci din întreaga țară. În condițiile în care bugetul pe programe naționale de sănătate a fost repartizat la începutul anului, în acest moment Casa nu își poate asuma plata unor cheltuieli suplimentare unui nou furnizor. Mai mult, bugetarea pe programe și subprogramele de sănătate s-a făcut în cursul anului 2017, pe furnizorii existenți atunci, în condițiile în care contractele se încheie pe doi ani. Deci nu aveam cum să prevedem că multe luni mai târziu va apărea pe piață un nou furnizor de servicii de radioterapie”, a mai spus Crina Grozav.

Citește și:

Pacienții cu cancer, umiliți de statul român. Bolnavii au ieșit în stradă să își ceară dreptul la viață. CAS Cluj invocă lipsa banilor

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *