Politica

Le-o fi prins bine demisia lui Eckstein? UDMR se opune modificării Codului penal prin ordonanță de urgență sau angajarea răspunderii Guvernului

UDMR nu va susține modificarea Codului penal prin alte metode decât dezbaterea parlamentară, a declarat liderul senatorilor maghiari, Cseke Attila.

”Nu avem informații că s-ar pregăti OUG sau angajarea răspunderii, dar ca principiu: nu am susținut și am criticat când s-au mai folosit  asemenea proceduri de către Guvernul tehnocrat în 2016 și în cazul OUG 13 în anul 2017. Există o majoritate parlamentară, rolul Parlamentului trebuie întărit prin dezbateri și vot asupra domeniilor legislative importante”, a declarat luni Cseke Attila.

Un alt lider UDMR a declarat că formațiunea pe care o reprezintă nu este niciodată adepta ordonanelor de urgență mai ales în cazul unor legi esențiale. ”Întotdeauna susținem, dacă există posibilitatea, să dezbatem în Parlament”, a declarat acesta, citat de G4Media.ro.

Nici ALDE nu prea se înghesuie la o Ordonanțî de Urgență

Și Călin Popescu Tăriceanu, principalul aliat al lui Liviu Dragnea, a declarat luni, după o întâlnire cu liderul PSD, că ”nu am discutat de nici un fel de OUG pe modificarea codurilor. Vom merge exclusiv pe calea dezbaterii parlamentare. Nici asumarea răspunderii guvernului pe codul penal nu va avea loc”. Declarația lui Tăriceanu e în contradicție cu anunțul de vineri al lui Liviu Dragnea, care avertizase că procedurile parlamentare sunt prea greoaie și lăsase să se înțeleagă că ar urma o posibilă procedură rapidă – fie OUG, fie asumarea răspunderii Guvernului.

”Ordonanța de Urgență (pe Codul Penal) nu e un subiect pentru noi, nu intră în vederile noastre. Am văzut o serie de știri false cu privire la anumite așa-zise modificări ce ar urma să se facă în Codul Penal și Codul de Procedură Penală”, a mai spus Tăriceanu la finalul ședintei de coaliție.

Doar PSD, facțiunea Dragnea insistă

Liderii PSD se întâlnesc luni, la ora 15:00, cu senatorii și deputații partidului pentru a discuta varianta prin care să modifice Codul penal – ordonanță de urgență sau angajarea răspunderii Guvernului, au declarat pentru G4Media.ro surse din conducerea PSD.

”Sunt aceste două opțiuni acum – OUG sau angajarea răspunderii. Ordonanța ar fi cea mai rapidă variantă, mai ales că vine și vacanța parlamentară. Opțiunea pentru angajarea răspunderii ar fi fost bine să se facă înainte de moțiunea de cenzură, deoarece clar va mai urma una și modificarea Codului penal va fi tergiversată”, a declarat unul din liderii PSD citat de stiripesirse.ro.

Acesta a explicat însă că varianta angajării răspunderii ar oferi o aparență de legitimitate mai mare decât ordonanța de urgență.

”Până la urmă e, totuși, procedură parlamentară. Pe de altă parte, există precedent: Boc a adoptat noile coduri – penal și civil – prin angajarea răspunderii Guvernului, în iunie 2009. Tăriceanu a modificat legile justiției tot prin angajarea răspunderii în 2005. Deci, din acest punct de vedere, chiar dacă e mai anevoioasă, procedura angajării răspunderii nu ar amorsa aceleași tensiuni precum ordonanța de urgență”, a mai spus liderul PSD.

Dezavantajul major al angajării răspunderii este că oferă posibilitatea opoziției și președintelui Iohannis de a împinge până în toamnă intrarea în vigoare a modificărilor la Codul penal, exact lucrul pe care Liviu Dragnea vrea să îl evite. Opoziția poate depune o nouă moțiune de cenzură în cazul angajării răspunderii, iar șeful statului poate cere reexaminarea legii în Parlament și o poate trimite și Curții Constituționale. Din acest motiv, cea mai probabilă variantă rămâne Ordonanța de urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *