Din oras

Ce se mai votează? Azi, din categoria: Ce-a fost mai întâi – Centrala sau Hotărârea de Consiliu?

Vă prezentăm o dilemă care i-a preocupat pe consilierii locali la ședința de Consiliul Local de săptămâna trecută: ce-a fost mai întâi: niște centrale termice gata achiziționate și montate, ori Hotărârea de Consiliu prin care se bugetează cumpărarea și montarea acestor centrale? Păi, la început au fost… centralalele. Iar în ședința de CL de săptămâna trecută s-a încercat, bănuim noi, acoperirea cu hârtii a unor achiziții despre care ne întrebăm cu care fonduri s-au făcut. Când, licitația, de unde banii, care e caietul de sarcini șamd. Întrebări de la care solicităm răspuns pe Legea 544 atât de la municipalitate, cât și de la celelalte foruri competente.

La inițiativa primarului, după ce a fost „analizat″ Referatul Direcției Tehnice, CL Cluj a luat în discuție în ședința din data de 17.01.2018, aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul „Echipamente CT școli – cazane, pompe, recipiente acumulare″.

Se cerea să se aprobe suma de 1.364.037,50  lei (total investiție lei, inclusiv TVA) pentru montarea unor centrale termice în următoarele 5 unități de învățământ: Liceul de Informatică „Tiberiu Popovici″, Liceul Tehnologic „Alexandru Borza″, Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania″, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan″, Colegiul Tehnic Energetic.

Surpriză însă: centralele erau deja montate și funcționale încă din toamna anului 2017!

Așa că s-a stârnit gâlceavă în cadrul ședinței de CL: din ce bani s-au montat centralele, se cumpără altele noi, la nici jumătate de an și se montează acestea noi, se cumpără și se montează centrale și abia pe urmă se aprobă bugetul pentru investiție ori se hotărăște destinația sumei prin dezbatere și ulterior, se execută?

Din Referatul Direcției Tehnice aflăm că „centralele termice aferente celor 5 unități de învățământ au fost date în administrarea RATC în anul 2014 prin HCL 174/28.04.2014″.

În HCL din aprilie 2014 era alocată suma de 1.507.679 (mii lei, fără TVA). Durata de realizare a investiției era de doi ani. Din același Referat înțelegem că lucrările de execuție a centralelor din unitățile de învățământ menționate, au fost realizate între anii 2008-2009. Desigur că, între atâtea date oficiale contradictorii este ușor să pierzi firul logic al evenimentelor! Asta s-a și întâmplat și la ședință.

Este cel puțin descumpănitor: cum a fost posibilă montarea acestor centrale încă din toamna lui 2017, iar suma totală a investiției este cuprinsă în bugetul pe anul 2018? Dacă echipamentele termice au fost montate conform HCL 174/28.04.2014, adică au o vechime de maxim 4 ani, de ce a mai fost necesară schimbarea acestora în toamna anului trecut?

În Referatul hotărârii figurează niște termeni de execuție: durata de implementare a obiectivului este de 9 luni, iar cea de execuție de 3 luni. Care mai este rostul acestor termene, dacă echipamentele termice sunt deja funcționale? Aceste echipamente au fost achiziționate și montate înainte de a fi fost făcut un proiect în acest sens ori vreo licitație. Cum, din punct de vedere legal – din ce fonduri, în așa fel încât să nu discutăm despre o deturnare de fonduri?

Câteva dintre aceste întrebări au fost enunțate și în timpul ședinței de către consilierul Adrian Mureșan (PSD-ALDE). Iar Directorul Dezvoltare, Emil Dan Cupșa, îi convingea pe toți cei prezenți la ședință de faptul că centralele erau deja funcționale în școlile din municipiu.

În mod firesc, viceprimarul Dan Ștefan Tarcea, îl încredința pe Emil Cupșa că e vorba despre o „eroare logică″, deoarece mai întâi se aprobă bugetul, iar numai după aceea se realizează execuția lucrărilor. Cupșa, dimpotrivă, îl asigura pe viceprimar că execuția lucrărilor s-a finalizat deja, chiar înainte de termen a lucrărilor.

Aceste momente ne-au amintit de vremurile în care Partidului i se aduceau la cunoștință realizările „mărețe″ ale națiunii, mai toate realizate înainte de termen.

Dar ce ne facem cu „eroarea de logică″?

În cazul nostru avem de-a face cu o inversare a propozițiilor categorice din oricare problemă de logică, inclusiv cea a legilor care permit alocare de fonduri publice pentru achiziții: „Centralele au fost montate deja. Hotărârea de Consiliu e o butadă. Banii vi-i luăm noi″. Totusi, e bine ca pana la urma Hotararea de CL a fost amanata. Deocamdata. 

Credem că este necesar un audit la RATC, care între anii 2016-2017 a beneficiat de sume imense pentru investiții, iar dacă acestea au fost efectuate fără respectarea procedurilor legale, atunci vorbim despre o pagubă în bugetul local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *