Politica

Ce parere au deputatii clujeni despre modificarea legii electorale

In ultima perioada s-a tot pus in discutie daca este sau nu oportuna modificarea legii electorale printr-o Ordonata de Urgenta pentru implementarea masurii votului in doua tururi pentru functia de primar. Mult discutata modalitate de alegere a primarilor intr-un tur sau doua imparte clasa politica clujeana in doua tabere. Astfel, o parte dintre deputatii clujeni considera ca este mult mai benefica si democratica formula de alegere a primarilor in doua tururi de scrutin, insa actuala forma a legii electorale aduce la randul ei beneficii prin reducerea costurilor privind tiparirea buletinelor de vot si a platii personalului care deserveste procesul electoral. Cu mai putin de 5 luni inainte ca cetatenii sa fie chemati din nou sa isi exprime optiunea de vot parerile deputatilor clujeni sunt impartite. 

Legea electorala privind modalitatea de alegere a primarilor votata de catre PSD cot la cot cu PNL-ul avantajeaza in forma sa actuala pe primarii in functie nelasand nicio sansa altor candidati care au in spate, fie partide mai mici, fie sunt candidati independenti.  Opiniile deputatiilor clujeni sunt atat pro cat si contra actualei legi electorale, o parte dintre ei considerand ca regulile nu trebuie modificate in timpul jocului.

Deputatul PNL Adrian Oros considera ca alegerea primarilor in doua tururi ar fi cea mai corecta si democratica modalitate de vot. Potrivit lui Adrian Oros, legea in forma actuala ii favorizeaza, fara doar si poate, pe primarii in functie.

“Noi sustinem ideea alegerii primarului din doua tururi. Am inteles ca presedintele Curtii Constitutionale a declarat recent ca ar fi posibila emiterea unei Ordonante de Urgenta. Din punct de vedere constitutional ca sa se asigure un cadru democratic, si alegeri legitime si libere, ar fi posibila modificarea legii electorale prin aceasta ordonata de Urgenta. Daca el ca presedine a spus asa ceva probabil ca se poate emite aceasta ordonata. Eu sustin alegerile primarilor in doua tururi pentru ca asa ar fi corect, pentru ca in primul rand le da o legitimitate pe parcursul celor 4 ani, iar pentru alegatori este mult mai corect. Nu trebuie sa fii politician ca sa iti dai seama ca actuala modalitate de alegere a primarilor ii avantajeaza pe cei in functii. Primarul in functie, daca nu a facut mari greseli sau mari prostii iese din primul tur fara nicio problema. La Cluj este simpla problema pentru ca Emil Boc va castiga din primul tur, adica va avea peste 51%”, a afirmat deputatul PNL, Adrian Oros. 

Elena Reuer, deputat PNL, a declarat ca actuala forma a legii electorale nu a sustinut-o, iar revenirea la doua tururi de scrutin ar determina societatea sa isi aleaga primarul cel mai bun dintre cei mai buni. 

„Din punctul meu de vedere exista mai multe argumente pentru organizarea alegerilor in doua tururi la Primarie. Primul argument ar fi acela ca votul in doua tururi este cel mai democratic si mai corect mod de alegere a unui primar si asigura o legitimitate mai mare unui primar decat un singur tur. Un primar are nevoie sa fie cu adevarat legitim si reprezentativ pentru comunitate, iar doua tururi de scrutin permit unei comunitati sa-si aleaga pe cel mai bun dintre cei mai buni, intrucat un singur tur de scrutin fractioneaza masa de electori. Cel mai bun exemplu oferit chiar de catre comunitatea clujeana, care putea sa aiba alt traseu si alt destin decat cel pe care-l are acum, daca in 2004 nu ar fi fost doua tururi de scrutin. Din aceste motive, la momentul cand s-a adoptat legea care stabilea alegerea primarilor intr-un singur tur, am refuzat sa accept si sa votez o asemenea procedura nedemocratica si putin legitima de alegere a unui primar. Daca exista vointa politica si intelegere a necesitatii revenirii la legea veche, atunci exista sansa ca in prima saptamana din februarie sa treaca propunerea de modificare legislativa  depusa de PNL in Parlament. Mai exista varianta unei ordonante de urgenta a guvernului. In opinia mea, procedura cea mai sigura si mai rapida este prin asumarea raspunderii guvernului. Eu sper ca nu vom ajunge la o asemenea varianta, iar PSD va avea intelepciunea sa renunte la acest artificiu nedemocratic si nelegitim de conservare a unor privilegii pentru baronii sai”, a afirmat Elena Reuer, deputat PNL. 

Mate Andras Levente, deputat UDMR, cosidera ca in conditiile in care a fost la un moment dat consens la nivelul intregii clase politice  privind alegerea priamarilor intr-un singur tur nu ar trebui incercat sa fie modificata legea acum, pe ultima suta de metri.

“Tinand cont de decizia Curtii Constitutionale care a spus ca nu e indicat si nu e recomandat ca sa fie schimbata legea privind alegerile incusiv  locale sau cele parlamentare cu un an inainte de alegeri nu cred ca poate interveni acum Guvernul nici cu Ordonanta de Urgenta, si Parlamentul nu ar trebui sa intervina pentru ca ar trebui sa respectam acea decizie a Curtii Constituionale. Cu un an inainte de alegeri nu vad de ce ar trebui modificata legea si mai ales ca era oarecum cvasiintelegere ca da, mergem pe alegerea primarului dintr-un singur tur”, a declarat Mate Andras, deputat UDMR. 

Deputatul PSD Cornel Itu considera tardiva aceasta incercare a PNL-ului de modificare cu 5 luni inainte de vot a legii electorale. In opinia deputatului social democrat alegerea primarilor intr-un singur tur ar aduce beneficii financiare pentru buget, chiar daca prezenta forma a legii ii avantjeaza pe primarii in functie. 

“Mie mi se pare ca e tardiva modificarea legii pentru ca a fost un pact politic intre partide si s-a inteles de comun acord ca alegerea primarului sa fie facuta intr-un singur tur si a presedintior de consilii judetene din randul consilierilor. Actualul PNL atunci a fost de acord, avand si presedintele comisiei pentru aceasta dezbatere. Mie mi se pare ca in timpul jocului se schimba regulile si nu e corect, in primul rand alegerea dintr-un singur tur este oarecum financiar mai benefica, oamenii in general sunt hotarati pe cine aleg si cum aleg, fiind un an electoral cu alegeri locale si parlamentare, efortul din partea cetatenilor de a merge la vot este destul de mare si sa nu apara cealalta tendinta de a nu merge la vot. Sustin alegerea primarilor dintr-un singur tur; daca sunt argumente pentru legitimitate si reprezentativitate colegii de la PNL sa le aduca in cadrul Parlamentului sa le dezbatem si sa le analizam si sa luam decizia cea mai buna si cea mai corecta pentru electorat. Primarii in functie au prima sansa daca s-au implicat si au rezolvat problemele comunitatii, daca nu, fiti siguri ca electoratul o sa ii penalizeze pentru ca nu  mai poate fi amagit. Odata pentru totdeauna trebuie sa ajungem sa fim corecti si in politica si in administratie si in general in Romania”, a afirmat Cornel Itu, deputat PSD.

Aurelia Cristea, candidatul social democrat la functia de primar al municipiului Cluj-Napoca si deputat PSD de Cluj, a afirmat ca toti cei care vor intra in cursa electorala si-au facut calculele potrivit legii in vigoare, iar faptul ca se incearca acum o modificare a modului de desemnare al unui primar nu este un lucru normal si da dovada de lipsa de consecventa din partea liberalilor care doresc sa schimbe regulile in mai putin de un an de zile de la adoptarea actualei legi.

“Suntem in situatia in care toti dintre cei care suntem candidati ne-am pregatit pentru un singur tur de scrutin. Toti ne-am pregatit pe actuala lege. As dori sa fac o paranteza de aceasta dezbatere pusa in spatiul public de PNL, a faptului ca PNL-ul a votat legea electorala de anul trecut care prevede un singur tur de scrutin. Sa vii inainte cu 4 luni sa schimbi regulile, sa nu fii consecvent cu ceea ce ai facut in urma cu doar jumatate de an aproape sau niciun an mie mi se pare ca e este incorect. Trebuie sa fii consecvent si sa respectam niste principii. Daca acest lucru l-am agreat printr-o dezbatere larga si am ajus la concluzia pe care eu personal nu o agreez ca sa fie un singur tur atunci nu schimbam regulile cu 4 luni. Fiecare primar in functie crede la momentul acesta ca fiind un singur tur el va iesi primar. Adevarul este ca primarul in functie este cel avantajat  in momentul de fata, dar asta nu inseamna ca jocul e incheiat. Cred la Cluj jocul este deschis si finalul va fi in iunie, la alegeri, si nu vad ca primarul Emil Boc sa nu poata fi batut”, a afirmat Aurelia Cristea.

Steluta Cataniciu, deputat ALDE, considera ca aceasta incercare a PNL-ului de modificare a legii electorale cu mai putin de patru luni inainte de alegeri este o ipocrizie. Potrivit afirmatiilor deputatului ALDE, in prezent PNL-ul sustine exact contrariul opiniilor exprimate in timpul guvernarii Boc, cand s-a incercat comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare prelungindu-se astfel cu aproape 4 luni mandatele alesilor locali, la sfarsitul anului 2011.

“ALDE sustine alegerea primarilor din doua tururi de scrutin, problema este daca acest lucru se mai poate realiza in actualul context, avand in vedere ca mai sunt 4 luni pana la alegerile locale si reglementarile propuse intervin chiar in anul electoral ceea ce ar aduce atingere stabilitatii electorale. In acest sens s-a pronuntat si Curtea Constitutionala prin decizia 51/2012 atunci fiind sesizata de PNL care reclama ca nu pot fi aduse modificari la legea electorala cu un an inaintea scrutinului si ca o lege organica nu poate fi modificata prin Ordonanta de Urgenta sau prin asumarea raspunderii Guvernului. A fost o exceptie de neconstitutionalitate prin care PSD si PNL au depus-o la CC in cazul intentiei guvernului Boc de comasare alegerilor locale cu cele parlamentare. Acum cei de la PNL vin si sustin exact contrariul celor sustinute in 2011, adica vor ca legea electorala sa fie modificata prin Ordonanta de Urgenta. Cei de la PNL dovedesc odata in plus ca ipocrizia si demagogia sunt politicile pe care le promoveaza cei din PNL. Nu poti sa spui in 2012 cand erai in USL de partea PSD-ului ca legea electorala nu poate fi modificata nici prin OU nici prin asumarea raspunderii asa cum a facut guvernul Boc pentru ca tie iti convenea la acea data situatia. Si nu poti dupa 3 ani sa fi in cealalta tabara si sa vii si sa sustii exact contrariul pentru ca te faci de rusine. Chiar si in politica sunt niste limite peste care nu se poate trece. Sa nu uitam ca PNL-ul, cand a fost votata aceasta lege in plenul Camerei, a detinut presedintia comisiei electorale prin Misu Voicu. Nu se poate sa bati palma cu PSD-ul ca ti-ai facut niste calcule electorale si ti-ai dat seama ca la acel moment legea te avantajeaza avand foarte multi primari. Exemplul e ca la Cluj au 45 primari din 74 de UAT-uri. Dupa ce ai refacut calculele, la cateva luni de zile dupa ce ai votat ca nu te mai avantajeaza si vii si spui ca nu este asa cum ai sustinut in 2011 si 2012 ca legea poate fi modificata”, a afirmat Steluta Cataniciu, deputat ALDE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *