Din oras

Tadashi Uhira, chairman la NTT DATA EMEA: "Romanii sunt foarte capabili si inteligenti si se vor indrepta catre o crestere in valoare. EBS Romania e una dintre cele mai de succes povesti din grup"

Tadashi Uhira, chairman la NTT Data EMEA, are un CV impecabil, un profil de om de afaceri puternic si scolit in cele mai inalte institutii din lume. Pozitia lui de acum, de decident influent intr-un grup gigant precum NTT Data, ce are 63 000 de angajati la nivel mondial, nu l-a indepartat niciodata de oameni. Tadashi Uhira nu are aerul imbufnat si pretios, ci zambeste mereu relaxat si atent, lasand mereu in mod inteligent impresia ca doar partenerul sau conteaza in discutie.

Am avut onoarea de a-i lua primul interviu pentru presa romaneasca, chiar sambata aceasta, cand EBS, companie clujeana din grup, „una dintre cele mai de succes povesti din NTT Data”, dupa cum spune Uhira, l-a invitat la petrecerea de Craciun a companiei, petrecere ce s-a transformat intr-un adevarat spectacol de gala, pe care EBS Romania l-a dedicat cu respect valorilor Clujului.

Cu domnul Uhira m-am mai intalnit o data in vara, la 15 ani de EBS. Am asteptat 6 luni dupa acest interviu in exclusivitate. A meritat sa am rabdare. Am obtinut un interviu cu un om de calitate care ne vorbeste cu sinceritate despre Romania pe care el o simte, a oamenilor inteligenti si prietenosi, lucru care ne da speranta ca avem o sansa ca natiune in acest secol atat de imprevizibil.

 

Reporter: Japonia e o tara minunata, cu o istorie mareata. Vreau sa ne spuneti cum e in prezent societatea japoneza, care sunt punctele ei de reper? 

Tadashi Uhira: Japonia are o istorie lunga, de peste 3.000 de ani. Dupa al Doilea Razboi Mondial, tara noastra a crescut foarte mult din punct de vedere economic. In acest moment, insa, ne aflam intr-un moment de cotitura. E foarte clar ca populatia nu e in crestere, asa ca, din punct de vedere economic, potentialul nostru scade. Societatea se schimba, oamenii din Japonia inteleg asta si se gandesc profund la solutii. Este si motivul pentru care multe dintre companiile din Japonia aleg sa faca afaceri peste granitele tarii. Piata japoneza e saturata, nu se misca la fel de repede, iar tehnologia noastra si potentialul nostru sunt transferate in alte tari. Trebuie sa iesim din Japonia ca sa putem creste in continuare. 

Reporter: Sunteti un om foarte influent in NTT Data, aveti multa experienta si sunteti un om de afaceri puternic. Puteti, asadar, sa vorbiti si despre viitorul industriei IT. Cum credeti ca se va schimba industria IT, la nivel global, in urmatorii 10 ani? 

Tadashi Uhira: Industia IT, si ea, se afla intr-o perioada foarte importanta de schimbare. Acum 20 de ani, nu foloseam smartphone-uri, internetul, lumea s-a schimbat drastic. Ei bine, in urmatorii 5, 10 ani, schimbarea o sa fie si mai mare. Viteza cu care se schimba lucrurile creste si cred ca odata cu schimbarile in domeniul IT o sa se schimbe si societatea. Sunt multe lucruri care cred o sa se schimbe in 10 ani, dar va spun un lucru. Nu lucrurile previzibile conteaza pentru aceasta schimbare, ci ceea ce se poate inventa in mod imprevizibil in urmatorii 10 ani, prin creativitate si inovatie, iata resursele care fac adevaratele schimbari.

 

Reporter: De ce ati ales Romania in urma cu doi ani? 

Tadashi Uhira: Inainte de a raspunde la aceasta intrebrare, vreau sa va spun putin despre strategia noastra globala: in primul rand, piata din Japonia e suprasaturata, iar la noi in tara avem o acoperire foarte mare, in special in sectorul bancar, al asigurarilor si cel public. Potentialul nostru de crestere e limitat in Japonia, asa ca ne-am indreptat catre alte tari. Ne-am gandit la beneficiile pe termen scurt si pe termen lung. Pe termen scurt, trebuie sa crestem in America de Nord si in Europa. Pe termen lung, e mai complicat – trebuie sa investim in America Latina, in estul Europei, in centrul Europei si in Asia. In urmatorii 5 ani, trebuie sa crestem acolo unde domeniul IT este deja in top. In 10 ani, trebuie sa crestem si in alte zone. 

Pentru a creste in Europa, avem nevoie de un centru puternic. Romania e ideala din punctul acesta de vedere, din mai multe motive. In primul rand, romanii vorbesc engleza, germana, pot invata usor franceza sau italiana. Apoi, in Cluj, sistemul de invatamant este unul foarte bun, iar tinerii sunt foarte capabili. 

 

Reporter: De cand a inceput aceasta colaborare ce parere v-ati facut despre EBS? Ce inseamna compania clujeana pentru acest grup?

Tadashi Uhira: E una dintre cele mai de succes povesti din NTT. Lantul creat de Daniel Metz a contribuit foarte mult la rezultatele foarte bune avute, inclusiv financiar. Mai mult de atat, Daniel sustine si alte tari ce lucreaza in IT. Imi place sa vin aici pentru ca el are o relatie foarte buna cu toata lumea, inclusiv cu mediul universitar. E foarte important sa fii in legatura solida cu universitatile, sa poti recruta oameni tineri si capabili, sa ii faci competitivi. E o contributie foarte buna pentru societatea romaneasca, in general, ce face el aici.

Reporter: Care e rolul EBS in aceasta constelatie de companii? 

Tadashi Uhira: Mentalitatea pe care o aduce EBS e foarte importanta, inovatoare. Pentru ca industria IT se schimba tot timpul, oamenii trebuie sa aiba mintea deschisa. In al doilea rand, vorbim despre devotamentul angajatilor, care lucreaza din greu si foarte eficient. 

 

Reporter: Care sunt asteptarile dumneavoastra de la compania clujeana in urmatorii 5 ani? 

Tadashi Uhira: Ne dorm sa ne extindem si sa crestem in piata locala din Romania si estul Europei. 

 

Reporter: Intr-un interviu acordat recent, Daniel Metz ne spunea ca va pregatiti pentru o schimbare, un rebranding de amploare. Vrem sa stim, din punctul dumneavoastra de vedere, cum va schimba asta psihologia angajatilor? 

Tadashi Uhira: Angajatii EBS sunt foarte motivati, sunt capabili, sunt foarte buni. Ne dorim insa sa ajunga sa gandeasca global, si asta cred ca e plusul ce o sa urmeze. Sa aiba sentimentul ca lucreaza pentru o mare companie internationala. 

 

Reporter: Ce parere aveti despre oamenii din Romania, despre tara noastra? 

Tadashi Uhira: Imi place foarte mult aici. Imi place sa povestesc cu romanii, cred ca toti sunt foarte prietenosi si sinceri, iar japonezii apreciaza in mod deosebit sinceritatea. Imi place mancarea de aici, vinul rosu si, bineinteles, tuica. Nu am stiut cat e de tare, dar e foarte buna. 

 

Reporter: Credeti ca industria romaneasca ar trebui sa se teama de lipsa de oameni calificati? In Cluj, exista tentatia „vanarii” altor oameni, de la alte companii. Daniel Metz are un plan de a schimba asta si de a investi in universitati. Dumneavoastra ce credeti? 

Tadashi Uhira: Cred ca e foarte important sa cresti, sa educi, sa oferi oportunitati oamenilor tineri. Cred ca o tara trebuie sa creasca pe acesta baza. Ma bucur ca EBS vrea sa investeasca in viitorul tinerilor si cred ca daca si alte companii ar fi dispuse sa faca asta, vor aduce un mare plus societatii si intregii tari. Cred ca romanii sunt foarte capabili si inteligenti si se vor indrepta catre o crestere in valoare. Dar pentru asta trebuie sa le oferi tinerilor oportunitati de a creste. 

 

Reporter: Haideti sa schimbam locurile. Puneti-mi dumneeavoastra o intrebare despre EBS. 

Tadashi Uhira: Inteleg ca EBS e o companie foarte mare, dar cum e ea perceputa in Cluj? 

Reporter: Din punctul meu de vedere, e una dintre cele mai serioase companii din Cluj, nu numai din industria IT. Da, conteaza foarte mult ca fondatorul ei e roman, ca are mintea deschisa, ca a crescut alaturi de EBS si ca a reusit sa creeze o companie unita. De aici vin si seriozitatea, atitudinea, banii si pozitionarea globala. Dar nu e numai asta. EBS nu uita sa se implice in comunitate, sa dea inapoi, indiferent ca e vorba de actiuni de caritate, de sport sau evenimente de cultura. E o atitudine unica in Cluj, unde cativa membri mari ai industriei IT se pozitioneaza de multe ori separat de comunitate. A face mecenat sau a contribui la proiecte comunitare nu trebuie sa fie doar un punct bifat in planul anual de CSR, trebuie sa fie o investitie facuta din inima si din creieri, adica cu dragoste si inteligenta. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *