Editorial

Ce neşansă face ca, după 30 de ani de la Revoluţie, românii să fie nevoiţi să aleagă care parte a aceluiaşi rahat este mai curată?

Ce-mi place cel mai mult în zbaterile de bulă ale activiştilor politici din on-line-ul din România, este modul în care ajung de-şi re-evaluează duşmanii în funcţie de… duşmănii. După ce a trecut şocul pierderii de către Dan Barna a locului doi în primul tur al prezidenţialelor, danbarn-amiştii au început să-l re-evalueze pe Iohannis. Acum “Ficusul” (“Dulapul”, “Mutul”, “Omul de tinichea”, “Autistul” şamd) este bun, pita Democraţiei… Deh, nici măcar nu a fost “speranţa de premier a Grupului de la GRIVCO”, nici măcar nu era printre susţinătorii lui Mircea “Prostănacul” Geoană şi alte mici uitări de acest gen. La noi dubla măsură impune narativul fiecărui propagandist. Apropos de “Prostănacul” Mircea Geoană, “prostul” răsplătit cu sinecură la NATO cu ajutorul lui Iohannis, e mai puţin prost ca “proasta”?

Dar, ia să ne ducem cu cinci ani în urmă, în noiembrie 2014, pe vremea în care Iohannis era susţinut la preşedinţie de Alianța Creștin-Liberală, din care făceau parte vechiul PNL (proaspăt ieşit dintr-o alianţă cu PSD) și fostul PDL (care se complăcuse, un an, într-o alianţă de guvernare cu PSD), formațiuni care au fuzionat, după scrutinul prezidențial, devenind actualul PNL.

RECAPITULARE: începând din 2011 şi până în 2014, vechiul PNL a fost aliat în USL, cu… PSD! Cu ajutorul USL, în 2012, vechiul PNL a obținut 99 de mandate (din cele 273 ale USL), reprezentând 24,03% din locurile din Camera Deputaților. Și fostul PDL, aflat la guvernare, până la începutul anului 2012, a fost la guvernare din 2008 şi până în 2009 cu… PSD. Deci? PSD e bun până treci puntea, apoi e rău?

După fuziunea dintre fostul PDL și vechiul PNL, noul PNL a devenit al doilea partid politic parlamentar, în urma alegerilor legislative din 2016 (ultimele, de până acum), obținând 69 de locuri de deputat. Dar, ce avem noi, printre acești deputați ai actualului PNL? Pe lângă 11 foști membri ai PDL (normal, deoarece formațiunea a fuzionat cu PNL), dar și câte un fost membru al PC (gașca lui Dan Voiculescu, “latriniştii”, după cum sunt “alintaţi”) sau chiar al PPDD (nu cumva avem parte de traseiști?), regăsim și 13 parlamentari aleși și în 2012 pe listele USL! Adică în alianța formată cu răii din PSD. Ăia peste care se vomită azi cu imprecaţii. Ieri fraţi, azi brânza-i pe bani!

Fac o paranteză să-i pomenesc pe vajnicii “USLinoşi”, azi penelişti de frunte (să-i poată pupa pe frunte, în 24 noiembrie anul current, şi cei de la fostul PDL, cărora le-au debarcat doi premieri: Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu; şi Traian Băsescu, pe care l-au suspendat de două ori, dar şi tefeliştii care “cine nu sare, nu vrea schimbare”): Costel Alexe (Iași), Cristian Buican (Vâlcea), Viorica Cherecheș (Maramureș), Corneliu Cozmanciuc (Neamț), Ioan Cupșa (Bihor), Victor-Paul Dobre (Galați), Gheorghe-Eugen Nicolăescu (București), Nechita-Adrian Oros (Cluj), Ionel Palăr (Bacău), Ionuț-Marian Stroe (Dolj), Gigel-Sorinel Știrbu (Olt), Vasile Varga (Brăila), Mihai-Alexandru Voicu (Diaspora).

Să ne amintim şi de faptul că Întâiul Voiajor al Patriei, Klaus Iohannis, ar fi devenit premierul “prostănacului” Mircea Geoană, dacă acesta ar fi câştigat alegerile în 2009 (Premierul GRIVCO, aşa era numit atunci). Să ne amintim şi cum acesta a “hotărât” să mai dea “o șansă” PSD (chiar trei, ultima fiind, acum aproape doi ani pentru cea cu care acum nu doreşte să dialogheze). Şi să ne întrebăm ce neşansă face ca, după 30 de ani de la Revoluţie, românii să fie nevoiţi să aleagă care parte a aceluiaşi rahat este mai curată?

Caragiale cu al său “cetăţean turmentat” nu putea să imagineze un încârlândâc politic mai mizerabil decât cel de acum. Aşa că-i rog pe “tefelişti” să-mi zică şi mie: pe cine şi din ce raţiuni sprijiniţi? Care schimbare?

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *