Diete

Ce mancam in Canada

Bucataria canadiana seamana cu o orchestra ce imbina instrumentele bastinase cu cele importate. Puiul la gratar in stil Ghurrasco (portughez) coexista cu berea jamaicana de ghimbir, lahmajun-ul armenilor cu salata tailandeza. Puburile care servesc specialitati de linguini alturi de berea calda englezeasca si de tartele cu unt ca desert pot constitui o experienta canadiana inedita.

 

 

Canada a fost constituita din regiuni separate, iar bucataria ei era axata pe produsele de vanat si pescuit, multe practici culinare fiind preluate de la bastinasi. Drept rezultat, bucataria cnadiana este alcatuita din mai multe componente: aborigena, franceza, engleza, americana si nenumarate stiluri culinare entice, aduse de valurile succesive de imigranti.

 

 

Secretul Canadei este ca ea avut o alimentatie sanatoasa cu milenii inainte de a fi descoperita de albi: o tara bogata in carne, peste, porumb, fasole, capsuni si verdeturi. Hrana pe care o consumau colonistii era o incercare de reconstituire a bucatariilor nationale; nereusind acest lucru, ei au inceput sa invete sa se adapteze noului teritoriu si sa preia obiceiurile bastinasilor.

 

 

Desigur, exista specialitati regionale preferate de intreaga tara: homari, crabi, scoici, fructe de mare din zonele maritime; faimosii cartofi din Insula Prince Edward; placinta de artar din Quebec; branza Oka si carnea de vita din prerii, probabil cea mai buna de pe continent; orezul salbatic – iarba bastinasilor, considerata o delicatesa – din Manitoba; somonul din British Columbia si specialitatile Nanaimo, fara sa uitam de adoratele tarte cu unt, mici scoici de patiserie, umplute cu un amestec lipicios de unt, zahar brun, sirop de porumb sau artar si uneori stafide sau nuci.

 

 

In prezent, Canada are cativa dintre cei mai buni bucatari din lume care au exploatat inspirat abundenta ingredientelor locale, creand meniuri specifice ce contin afine, fructe de mare, orez salbatic, sirop de artar, bizon, carne de rechin. Sub influenta noilor resurse gastronomice, canadienii au inceput sa cultive si sa consume mai multe produse naturale.

 

 

Provinciile atlantice din estul Canadei au trecut prin colonizari succesive. Astazi au ramas cateva mancaruri traditionale ca galettes (fiertura de orez), poutines ( budinca de fructe), placinte cu zahar, prajiturile cu fulgi de ovaz si baghetele de paine. Vechi traditii culinare pot fi regasite in Newfoundland, colonizat de pescarii irlandezi si englezi, ca de exemplu codul sarat, carnea de vita sarata, budinca de mazare si legumele radacinoase. In Quebec, influentele culinare ale colonistilor francezi s-au combinat cu cele ale bastinasilor, mai ales in privinta obtinerii siropului de artar. Imigrantii irlandezi si scotieni au introdus aici cartoful si fiertura de orez.

 

 

Stilul actual al Quebec-ului e un amestec de mancaruri traditionale, ca tourtiere (placinta umpluta cu carne de porc amestecata cu ceapa, telina si usturoi) – si bucataria franceza contemporana, incluzand specialitati ca foie gras, produs in Franta si trimis cu vaporul in Canada.

 

 

In sudul regiunii Ontario, bastinasii cultivau porumb, dovleac si fasole; ulterior colonistii au introdus cultura merelor (celebrul mar McIntosh!), perelor si rosiilor de campie. Stilul culinar actual al provinciei are la baza produsele agricole, vinurile din podgoriile Niagara si gama incredibila de mancaruri din Toronto.

 

 

British Columbia este locul unde s-a nascut popularul baton Nanaimo, o delicatesa foarte dulce, stratificata, produsa din unt, cacao, firimituri de biscuiti graham si ciocolata.

 

 

Introducerea mancarii ambulate si conservate in regiunile nordice ale Canadei a dus la disparitia multor produse traditionale precum caribou, foca, elanul si pasarile salbatice.

 

 

Berea reprezinta unul dintre lucrurile caracteristice Canadei, alaturi de slanina, hochei si iarna. Piata berii era dominat pana in anii 1980 de doi mari reprezentanti: Molson si Labatts. Astazi se produc o serie de marci regionale precum: Great Western, Yukon Brewing Company, Moosehead, les Brasseurs du Nord, Upper Canada s.a.

 

 

Bucataria canadiana este azi inca in formare, dezvoltare si unificare nationala.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *