Sex

De ce femeile sunt nevoite sa-si insele barbatii

Femeile stau cu un barbat pentru securitate, iar barbatii cauta o femeie pentru sex. Aceasta viziune asupra relatiilor interumane, desi cinica, a fost dovedita din punct de vedere stiintific. Cercetatorii sustin ca trainicia oricarei relatii de lunga durata este bazata pe inselatorie si prefacatorie. Relatiile monogame in cazul multor specii, inclusiv in cazul oamenilor, dureaza numai pentru ca femeile au invatat sa mascheze daca sunt fertile sau nu. Oferindu-se din punct de vedere sexual in orice moment, fara a preciza explicit daca vor procrea, femelele reusesc sa mentina masculii pe langa ele mai mult timp, indiferent daca sunt vrabii, pisici sau femei. Monogamia nu poate functiona fara aceasta inselatorie.

Deceptii sexuale. Zoologii au realizat o serie de studii care au dus la descoperirea partii neoneste a oricarei relatii de cuplu. Ei au studiat evolutia unor relatii monogame si au descoperit ca o relatie este stabila doar in momentul in care femela accepta sa faca sex in orice zi. La majoritatea speciilor animale, femelele emit anumite semnale pentru a anunta momentele de fertilitate. Ca rezultat, masculii stau cu acestea doar cat timp „sunt chemati” pentru imperechere. Femelele evita acuplarea in afara perioadelor fertile, pentru ca aceasta consuma multa energie si implica riscul transmiterii diferitelor boli. Acest comportament determina masculii sa-si caute rapid alte partenere. Femelele anumitor specii (pasari, rozatoare si oameni) reusesc insa sa se prefaca, prelungind chemarea sexuala si dincolo de necesitati, pentru a mentine langa ele barbatii care asteapta mereu sa se produca fecundarea.

Comportamente inselatoare. Fiind mereu inselati si in asteptare, masculii inceteaza sa-si mai caute alte partenere, pentru ca acestea ar putea fi la fel de fertile ca si actuala pereche. In cazul speciilor la care fertilitatea este marcata de anumite semnale, barbatii se orienteaza imediat asupra femelelor fecunde, fara a mai pierde timpul. Apoi ofera prea putin sau niciun ajutor in cresterea puilor. Daca insa singurul ghid al masculului este comportamentul femelei, iar aceasta accepta sexul in orice moment, o relatie capata durabilitate.

Cercetatorii au descoperit ca un mascul renunta la stilul de viata burlac doar atunci cand femela care-i este partenera ii accepta avansurile ca si cum ar dori mereu sa procreeze.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *