Anca Ciubăncan este consilier local în cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca, din partea PSD. Pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, politicianul apare ca făcând parte din comisia de „buget-finanțe, patrimoniu”, însă Ciubăncan este vocală, în cadrul ședințelor de CL, pe teme de urbanism.
Prin urmare, Ziar de Cluj a sunat-o astăzi pe Anca Ciubăncan pentru a o întreba dacă ne poate explica ce înseamnă termenii PUZ, POT și CUT, folosiți în urbanism, a căror cunoaștere este necesară pentru înțelegerea diverselor proiecte care se discută în cadrul Consiliului Local.
Vă redăm discuția telefonică purtată de Ziar de Cluj cu consiliera Ciubăncan:
Ziar de Cluj: Scriem o serie de articole în care îi întrebăm pe noii consilieri locali anumiți termeni de urbanism, cum ar fi PUD, PUZ, POT și CUT, dacă ne explică pe scurt ce înseamnă, pentru că se vor lovi de aceștia în cadrul ședințelor de Consiliu Local, când vor avea de votat anumite proiecte. Deci, PUZ, POT și CUT dacă ne-ați putea spune pe scurt, ce este fiecare.
Anca Ciubăncan: Dar pe cine căutați la telefon?
Ziar de Cluj: Pe doamna Anca Ciubăncan.
Anca Ciubăncan: Așa. Și?
Ziar de Cluj: Fiind un nou consilier local, veți avea de votat…
Anca Ciubăncan: Dar eu vă întreb așa, eu mă simt insultată la o asemenea întrebare! Una, că sunt singurul inginer constructor din Comisia de Urbanism. Eu chiar refuz să vă răspund! Că e ca și cum ai întreba un absolvent de facultate: omule, știi alfabetul? Deci, să nu vă supărați, citiți articolul de luni făcut de Monitorul și cred că poziția mea în calitate de inginer și de consilier local a fost foarte bine punctată în Comisia de Urbanism.
Ulterior acestei declarații, Anca Ciubăncan a revenit printr-un apel telefonic cu noi precizări:
„Ați văzut, da? (n.r. – articolul din Monitorul de Cluj) Cred că mai mult de atât, să mă întrebați CUT și POT… E maxim! Întrebați-i pe restul, care numai votează și ridică mâna, care habar nu au de urbanism! Eu vă spun că văd, mă crucesc ce sunt în ședințele astea, în comisii… sincer! Deci, eu chiar mă crucesc!”
Ziar de Cluj a scris astăzi despre poziția consilierei PSD în cadrul ședinței Consiliului Local:
Anca Ciubăncan este plătită din banii publici pentru participarea la ședințele de CL, în calitate de consilier local. Prin urmare, este datoare să răspundă întrebărilor presei, pentru că răspunde, de fapt, în fața publicului care îi plătește indemnizația și care a votat-o în poziția de consilier local.
Aflată la primul mandat, probabil că Anca Ciubăncan nu a înțeles încă responsabilitățile funcției publice alese de consilier local. În calitate de inginer constructor și de consilier local ar fi trebuit să explice și să dovedească în fața opiniei publice cunoașterea temeinică a noțiunilor de urbanism, nefiind o jignire nici să întrebi, nici să explici ce este un PUZ, POT și CUT. Când ești în serviciul public, orgoliul personal trebuie lăsat la o parte, important fiind interesul public. Iar interesul public este ca în Consiliul Local să fie aleși oameni bine pregătiți. Mai ales că, la recentele alegeri, Anca Ciubăncan a deschis lista de consilieri locali din partea PSD.
Ziar de Cluj a scris înainte de alegeri despre averile candidaților PSD Cluj care vor să fie consilieri locali și județeni:
Lista de consilieri locali de la Consiliul Local Cluj-Napoca este deschisă de Anca Ciubăncan. Aceasta este președintele Camerei de Comerț și Industrie Cluj-Napoca.
Declarația de avere a lui Anca Ciubăncan este foarte interesantă. Aceasta nu are terenuri sau case in România, dar și-a cumpărat anul trecut o casă într-un sat din Italia, de 500 mp. Aceasta mai deține bijuterii în valoare de 150.000 de euro. La asemenea posesiuni, ați putea crede că veniturile familiei Ciubăncan sunt semnificative, însă cei doi soți au declarat doar salariile.
Anca Ciubăncan este angajată la Delle Design, firma deținută de soțul său, unde a câștigat 20.000 de lei, iar soțul ei este manager la compania pe care o deține, unde a câștigat 35.000 de lei. Firma Delle Design are ca și obiect de activitate fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie, pentru constructți. În 2019, firma a avut o cifră de afaceri de 725.636 lei și profit de 486.258 lei. Anca Ciubăncan are și ea o firmă, SC Biasi Proiect Construct ,care a avut în 2019 o cifră de afaceri de 189 699 lei și un profit de 181.104 lei.