Sanatate

Ce este, cum apare si cum se trateaza cancerul

Corpul uman este compus din trilioane de celule si, in majoritatea tesuturilor, acestea sunt reinnoite constant. Acesta este, de obicei, un proces controlat, astfel incat sunt produse destul celule cat sa le inlocuiasaca pe cele vechi, moarte. Problemele apar cand se formeaza celule noi anormale, a caror multiplicare nu poate fi controlata de corp.

 

Ce este cancerul? De obicei, sistemul imunitar al corpului distruge rapid orice celule anormale. Cancerul apare atunci cand o celula anormala neverificata de sistemul imunitar incepe sa se multiplice si nu mai poate fi controlata. Cand se produce un grup de celule anormale, in timp, se poate forma o tumoare. Tumorile canceroase sunt adesea descrise ca fiind “maligne” si au tendinta de a se raspandi in multe parti ale corpului, nu doar local. Un cancer care s-a raspandit deja in alte locuri este cunoscut ca metastaza sau secundar, locul initial fiind primar. In lumea industrializata a inceputului de secol XXI, una din trei persoane face cancer la un moment dat in viata, si una din patru persoane moare de aceasta boala.

 

Cauzele aparitiei. Deoarece cancerul este o acumulare a mai multor boli, exista un mare numar de cauze si de factori de risc, fiindca un tip de cancer nu seamana cu celalalt. Fumatul, de exemplu, este factorul de risc principal in cazul cancerului la plamani, dar nu si in cazul cancerului de piele. La baza proceselor cauzatoare de cancer se afla substantele distructive generate cand celulele corpului utilizeaza oxigen pentru a arde alimentele in scopul producerii energiei. Acest proces de combustie poate duce la formarea de molecule de radicali liberi care pot, in schimb, sa distruga celulele, provocand reactii biochimice nedorite, care pot duce la cancer.

 

Tratamentul medical. Nu toate tumorile sunt maligne – adica canceroase. Multe dintre ele nu sunt periculoase si, desi cresc destul de mari, ele nu tind sa invadeze tesuturile locale sau sa se raspandeasca in alte parti ale corpului. Astfel de tumori sunt descrise ca fiind benigne. Tumorile benigne nu sunt de obicei periculoase si nu reapar dupa ce au fost indepartate pe cale chirurgicala.

 

Tumorile maligne netratate se dovedesc a fi de fiecare data fatale. Tratamentul presupune de obicei medicamente (chimioterapie), radioterapie, operatie chirurgicala sau o combinatie a celor trei. Scopul operatiei este de obicei impiedicarea raspandirii cancerului. Unele forme de cancer se vindeca mai usor decat altele. Ceea ce este aproape universal valabil este faptul ca, cu cat este cancerul diagnosticat mai repede, cu atat exista mai multe sanse de vindecare si recuperare completa.

 

Regim alimentar sanatos si bogat in antioxidanti. Nutrientii antioxidanti cum ar fi vitaminele A,C, E si seleniul mineral protejeaza impotriva cancerului, deoarece interfereaza chiar procesul care are ca produs cancerul si, in acelasi timp, stimuleaza sistemul imunitar sa distruga celulele canceroase, inainte ca acestea sa progreseze. Ce este important? Cu cat exista mai multi antioxidanti in corp, cu atat sunt mai putine sanse sa facem cancer. Deci, reducerea riscului aparitiei cancerului este o chestiune care tine de mentinerea in forma a aparatorilor antioxidanti.

 

In timp ce nu exista dovezi cum ca modificarile aduse regimului alimentar ar putea modifica progresul bolii o data ce ea s-a stabilit in corp, este logic ca toti suferinzii de cancer sa mareasca consumul de antioxidanti, pentru a ajuta corpul sa lupte impotriva bolii. Un regim alimentar sanatos pe baza de vitamine, este o parte importanta din asistenta oferita de specialistii in cancer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *