In vizor

Ce cred reprezentantii cluburilor sportive despre faptul ca in Sala Polivalenta s-a fumat ca in ultima spelunca

S-a fumat ca in ultima spelunca in Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, in cele doua seri de concerte organizate sub egida Transylvania Music Event. Reprezentantii cluburilor sportive care disputa meciuri de baschet in sala condamna acest lucru, iar reactii negative au venit din toate partile in mediul online.

12.000 de oameni au fost, vineri si sambata, la cele doua evenimente muzicale organizate la Sala Polivalenta din Cluj-Napoca. Pentru prima data de la inaugurare, in sala de 70 de milioane de lei s-a fumat ca in ultima carciuma. Organizatorilor Transylvania Music Event li s-a permis sa aduca in incinta salii inclusiv reprezentanti ai companiilor de care comercializeaza produse din tutun, care au vandut tigari publicului.

In acelasi spatiu unde sunt disputate meciuri oficiale de handbal, baschet sau volei, 12.000 de oameni au fost lasati sa fumeze.

Mircea Cristescu, presedintele executiv al echipei de baschet masculin “U” BT Cluj, condamna acest lucru:

“In Sala Sporturilor nu se fuma, toata lumea fuma afara, iar din acest motiv s-a realizat si un spatiu dedicat fumatorilor, cum este si normal.
In Sala Polivalenta nu imi permit sa judec. Din pacate, de doi ani m-am reapucat si eu de fumat, dar stiu ca in spatiile inchise inca in UE este interzis fumatul. In mod sigur, la meciurile noastre este interzis fumatul. In orice caz, banuiesc ca sala are un sistem de ventilatie, insa ar fi foarte bine ca in sala sa nu se fumeze nici cu alte ocazii”, a declarat acesta pentru Ziar de Cluj.

“Legea spune ca fumatul este interzis. Fumatul nu face bine sanatatii oamenilor in general si bineinteles ca nici sportivilor. Vom vedea daca in momentul in care intram in sala se va mai simti miros de fum”, spune si Cosmin Salajan, presedintele clubului “U” Jolidon Cluj.

Reactii negative au venit si din partea unor artisti. Sandy Deac, liderul trupei Desperado, este de parere ca in sala polivalenta nu ar fi trebuit sa se fumeze.

“In sala s-a fumat ca in ultima spelunca. Cum e posibil asa ceva? Nu e vorba de sistem anti-incendiu , dar cat de retardat poti sa fii sa incurajezi asa ceva?”, se intreaba el.

De altfel, Legea nr. 349/2002 este cea care a interzis fumatul in spatiile publice inchise, amenda pentru cei care nu respecta aceasta regula fiind cuprinsa intre 100 si 500 de lei. Actul normativ nu a interzis insa complet fumatul in asemenea locuri, acesta fiind permis, insa, doar in anumite conditii. Astfel, potrivit prevederilor legale, in spatiile publice inchise, fumatul este permis numai in camere special amenajate pentru fumat, care trebuie sa intruneasca cateva caracteristici.

Spre exemplu, aceste camere trebuie sa fie destinate exclusiv fumatului, si nu fie spatiu de tranzit sau de acces in spatiul public inchis.

La capitolul dotari, incaperile pentru fumat trebuie echipate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului de tutun, dar si cu scrumiere si extinctoare.

In plus, legea impune ca incaperile destinate fumatului sa fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre urmatoarele indicatoare prin care sa se indice: «Camera pentru fumat», «Incapere in care este permis fumatul» sau «Loc pentru fumat», astfel incat orice persoana sa poata fi avizata asupra faptului ca numai in acel spatiu se poate fuma.

Nerespectarea acestor norme in ceea ce priveste spatiile pentru fumat poate atrage amenzi de pana la 1000 de lei.

Administratia Salii Polivalente a transmis si un punct de vedere cu privire la acest fapt:

” In baza contractului incheiat, organizarea evenimentului Transylvania Music Event a apartinut exclusiv Consortiului Studentilor din Romania (incepand cu zona de acces in sala, garderoba si securitatea participantilor).  In Sala Polivalenta exista montate, înca de la inaugurare, mai multe stickere prin care fumatul este interzis în incinta, fapt ce s-a respectat la concertul James Blunt”.

Administratia salii face apel catre toti participantii la evenimentele organizate in sala ca pe viitor sa respecte regulementul de ordine interioara, inclusiv prevederile legate de fumat.

Organizatorii evenimentului nu pomenesc nimic despre acest fapt, in comunicatul de presa transmis astazi, dupa incheierea evenimentului. Dimpotriva, ei se lauda ca “Transylvania Music Event este unul din cele 10 evenimente prioritare ale municipiului Cluj-Napoca si sustine candidatura orasului la titlul de Capitala Culturala Europeana 2021, dupa succesul campaniei pentru titlul de Capitala a Tineretului in 2015”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *