In vizor

Ce cazuri au aparat avocatii din Reteaua Pro Bono: o clujeanca hartuita de fostul sot si alta discriminata pentru ca are HIV

Scris de 739

Desi are trecut mai putin de o luna de la inaugurarea oficiala, Reteaua Pro Bono a acordat pana acum asistenta juridica gratuita pentru doua cazuri si are in analiza inca doua situatii in care clujenii au fost discriminati si li s-au refuzat drepturi fundamentale.

Reteaua a fost lansata in 18 decembrie 2014. Peste 20 de avocati cu experienta isi pun serviciile la dispozitia cetatenilor ale caror drepturi au fost incalcate, precum si a unor ONG-uri care activeaza in domeniul drepturilor omului. Este primul proiect din Romania de acest fel. 

“Tocmai pentru ca este o idee relativ noua am vrut sa ramana la nivel local, este un fel de proiect pilot. Daca va avea succes, ne gandim sa il extindem in mai multe orase. Este o foarte mare nevoie de servicii jurdice pentru grupurile vulnerabile. Sunt niste subiecte care, din pacate, nu prea ajung in justitie si asta din varii motive. Ideea este ca obstacolele pentru justitie nu sunt doar cele de natura financiara. Toata lumea se gandeste ca e o lipsa de bani care duce la renuntarea la actionarea in justitie, insa cele mai multe cazuri sunt legate de prejudecati, mai ales in cadrul discriminarii. Mai poate fi vorba de nerecunoasterea unor probleme sociale. Cred ca mai exista un mare obstacol si la nivelul pregatirii avocatilor, pentru ca se pune foarte putin accent la Facultatea de Drept pe drepturile omului”, a precizat la acea vreme pentru Ziar de Cluj Iulia Pascu, cea care coordoneaza proiectul. 

In prezent avocatii lucreaza la doua cazuri si analizeaza alte doua potentiale cazuri – unul se afla in domeniul discriminarii pe criteriul varstei, iar celalalt are in prim-plan dreptul la sanatate. 

Dintre procesele aflate in curs face parte unul in care unui bolnav de HIV/SIDA i se refuza tratamentul din partea unui spital public, situatie in care intreruperea tratamentului poate sa ii fie fatal celui in cauza. 

“Unei persoane seropozitive si sotului acesteia li s-a negat anul trecut dreptul la tratament balnear in statiunea Sovata. Motivul discriminarii de catre medic a fost statutul de persoana infectata cu HIV. Ea a facut plangere la CNCD si anul acesta a primit Hotararea CNCD, una dintre concluzii fiind constatarea savarsirii unei fapte de discriminare directa, conform art. 2 alin.1 coroborata cu dispozitiile art.15, privitoare la incalcarea dreptului la demnitate, din OG nr.137/2000, republicata actualizata. Doamna in cauza ar dori sa continue cu un proces in instanta si ne-a cerut sprijnul pentru asistenta juridica prin intermediul Retelei Pro Bono pentru Drepturile Omului”, a precizat coordonatoarea.

Celalalt caz la care avocatii voluntari lucreaza in aceasta perioada este din zona violentei domestice. 

“Acesta este cazul unei femei divortate, care a suferit in timpul casniciei de violenta domestica.in prezent, fostul sot trimite mesaje de amenintare, urmareste victima si o hartuieste. Se are in vedere emiterea unui ordin de protectie si alte masuri de protectie a victimei”, a precizat Pascu.

Prin Reteaua Pro Bono se urmareste facilitarea accesului la justitie mai ales persoanelor vulnerabile. Proiectul se desfasoara in judetele Cluj, Mures si Bistrita-Nasaud si se adreseaza persoanelor ale caror drepturi au fost incalcate si/sau persoanelor discriminate: romi, femei, victime ale hartuirii sexuale si violentei de gen, persoanelor cu dizabilitati, persoanelor infectate cu HIV/SIDA, membrilor comunitatii LGBT, precum si altor victime ale discriminarii de orice fel. De asemenea, sunt vizate ONG-urile care au ca obiect de activitate promovarea şi protejarea drepturilor omului, precum şi cele care lucreaza cu grupuri sociale vulnerabile. 

Proiectul este finantat prin intermediul granturilor SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG Romania.

De asemenea, ACTEDO a organizat doua sesiuni de formare pentru 40 de avocati din cele 3 judete, cu scopul de a dezvolta capacitatea acestora de a lucra pe cazuri de discriminare si de a utiliza conventiile internationale care vizeaza drepturile omului in sala de judecata.

Foto: gazetadecluj.roULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour In vizor
  EXTRACALIFRAGILISTIC! Cică Boc nu a întrunit majoritatea necesară în Consiliul local controlat de el și astfel nu a cumpărat sediul BCR… Măi, să fie, l-au sfidat ”pinguinii” și ”focile” sale?
 • Acum 1 hour Politica
  Preşedintele Iohannis a semnat decretul care conferă atribuții sporite polițiștilor locali pe drumurile publice. Adică orice ”Pristanda” angajat pe cumetrie în banul public, cu școală ”de Rutieră” cât trenul, are dreptul să ne tragă pe dreapta?
 • Acum 2 hours Analiza
  #ȘMENGEN: Tabloul Împăratului  Franz Josef, din crâșma doamnei Mullerova, e în continuare plin de rahat mâncat cu polonicul
 • Acum 4 hours Rautacisme
  CÂȚI DINTRE DUMNEAVOASTRĂ, DRAGI CLUJENI, VĂ PUTEȚI PERMITE 9000 DE LEI SĂ BEȚI O CAFEA CU EMIL BOC? Excepție ăia pentru care certificare ISO anti-mită se oprește la ușa Urbanismului de Cumetrie
 • Acum 4 hours Politica
  IAR S-A FÂSÂIT ”ROMÂNIA EDUCATĂ”. Cu o alocare de numai 2,1% din PIB pentru Educație, studenții amenință ci proteste publice ”față de nepăsarea clasei politice”
 • Acum 6 hours Eveniment
  Investiție de 2,41 de miliarde de lei: CFR a semnat contractul pentru electrificarea lotului 4 al liniei Cluj – Episcopia Bihor. Cu un obiectiv de toată jena: 160 de kilometri pe oră pe 47 de kilometri de cale ferată
 • Acum 6 hours In vizor
  Un director de la Direcția Județeană de Finanțe Cluj acuzat că ia bani în parcul de la Avram Iancu. ”Nu este adevărat acest lucru. Acolo sunt camere”
 • Acum 8 hours Eveniment
  ÎNCĂ O PĂDURE DE HÂRȚOAGE (că ”mijloace electronice”, din părți): Din 1 ianuarie 2023, contractele de închiriere vor fi înregistrate, obligatoriu, la ANAF
 • Acum 9 hours Din oras
  CLUJ: Primul muzeu etnografic din România împlinește un secol de la deschidere
 • Acum 24 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 1 day Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 1 day Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE