Sanatate

Cazurile de COVID cresc în orașele mari: Cluj-Napoca, pe locul 2 în țară. Ce recomandă Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Incidența cazurilor de COVID-19 în Cluj-Napoca este de 8,18 cazuri la o mie de locuitori, potrivit datelor publicate astăzi de Direcția de Sănătate Publică. Perioada monitorizată este 5 – 18 martie. Cluj-Napoca se află pe locul 2 în țară în ceea ce privește numărul de cazuri noi înregistrate în ultimele 24 de ore.

În Dej incidența este de 1,53 cazuri la o mie de locuitori, în Gherla este de 2,93, în Turda este de 3,43, în Câmpia Turzii este de 3,17, iar în Huedin este de 1,59.

În localitățile din zona metropolitană, incidența se prezintă astfel: Apahida: 3,55, Baciu: 8,19 și Florești: 6,24.

Pe județ, incidența este de 5,31.

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 365 de cazuri noi în județul Cluj.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a atras atenţia, miercuri, asupra faptului că s-au înregistrat peste 4.000 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, iar o treime dintre acestea sunt în Bucureşti, urmat de Cluj şi Timişoara.

“Se respectă, dacă vreţi, ceea ce s-a întâmplat şi în perioadele anterioare. Oraşele cele mai mari, cu activitate intensă, cu interacţiuni multiple, dau cele mai mari cifre în ceea ce priveşte numărul de cazuri noi. Această creştere care se înregistrează în aceste zile o monitorizăm cu atenţie. Ministerul Sănătăţii a păstrat toate instrumentele care ţin de el în ceea ce priveşte diagnosticul, evaluarea, tratamentul acestor pacienţi. Există aceeaşi capacitate operaţională, centrele de evaluare ambulatorii. Încurajăm, de asemenea, testarea ca măsură de control a acestei pandemii în ţara noastră”, a declarat Rafila, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Ministrul a pledat pentru respectarea măsurilor de protecţie individuală: purtarea măştii sanitare, mai ales în mijloacele de transport în comun şi în spaţiile închise, evitarea aglomeraţiei şi igiena individuală.

“Vaccinarea poate fi făcută, în continuare, la medicul de familie. Facem trecerea de la sistemul cu centre de vaccinare către medicii de familie. Acest proces va mai dura un anumit interval de timp. Există încă centre de vaccinare la nivelul unităţilor sanitare, iar ulterior încercăm să includem această vaccinare în programul obişnuit de imunizare care există în ţara noastră”, a mai spus Alexandru Rafila.