Focus

Cazul deșeurilor medicale radioactive scoate la iveală erori GRAVE: gunoaie periculoase, transportate din Cluj în Bihor, fără să intereseze pe nimeni. Instituții INCAPABILE să gestioneze situația

Un camion cu gunoi care a plecat de la Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca la Oradea a fost depistat, marți, cu radioactivitate ce depășea limita normală ca urmare a unor deșeuri medicale aflate în vehicul. Totul a fost descoperit în momentul în care mașina se pregătea să intre pe o platformă industrială a companiei Holcim din Chistag. Deși măsurătorile făcute de o echipă a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) arată că nu a fost niciun pericol nici pentru muncitori, nici pentru populație este suspect faptul că deșeuri periculoase trec ca vodă prin lobodă. În primul rând, spitalul sau clinica de la care provin deșeurile radioactive care au ajuns la Oradea a fost neglijent, deși acestea pot prezenta oricând pericol pentru populație. Surse avizate ne-au declarat că la Spitalul Județean Cluj, de exemplu, sacii cu deșeuri medicale sunt puși lângă tomberon, așa că angajații firmelor de salubritate pot să îi ia oricând la grămadă. În al doilea rând, de ce RADP Cluj-Napoca nu are niciun aparat care să depisteze deșeurile periculoase?

Camionul cu deșeuri radioactive s-a întors la Cluj, unde urmează să sosească în scurt timp o echipă de la CNCAN București care să facă verificări în continuare pentru a afla, printre altele, sursa acelor resturi medicale care au depășit limita admisă de radioactivitate.

Mașina a fost trimisă înapoi la RADP Cluj-Napoca în carantină și trebuie să vină o echipă de la CNCAN care să facă cercetări legate de radioactivitate și să stabilească exact despre ce fel de radioactivitate este vorba. CNACN va veni astăzi la Cluj. Ei au în dotare un laborator, cu ajutorul căruia pot să facă măsurători precise. Apoi trebuie să aflăm sursa acestor deșeuri, prin cercetări la firma de salubritate care a colectat deșeurile, deși este destul de greu”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Valentin Suciu, directorul Gărzii de Mediu Cluj.

Potrivit conducerii instituției, Garda de Mediu, în momentul de față, pe radioactivitate nu are nicio competență.

„Noi supraveghem activitatea firmei de salubritate și impunem niște măsuri de protecție. Până nu știm ce fel de radiații sunt nu putem să spunem absolut nimic”, a mai precizat Suciu.

Reprezentanții CNCAN au dat asigurări că nivelul de radioactivitate descoperit ieri nu este periculos.

„Nivelul de radiații detectat de către măsurători nu este periculos nici pentru populație, nici pentru lucrători. A fost deja o echipă la fața locului la Bihor, a făcut măsurătorile, a urmat procedurile și nu este niciun pericol. O echipă de inspectori zonali va merge direct la furnizor. În 99% din cazuri nu este nimic, niciun pericol, dar CNCAN trebuie să verifice”, au precizat reprezentanții CNCAN.

Surse avizate au explicat pentru Ziar de Cluj când devin periculoase anumite deșeuri. Aceleași surse subliniază faptul că este cel puțin dubios cum este posibil ca materiale medicale periculoase să treacă atât de ușor de la sursă până la etapa finală din întreg procedeul de distrugere a lor.

„Dacă s-a constatat radioactivitate, atunci trebuie urmărit câți microbecquereli sunt peste 30 de unități. De exemplu, între limitele de 30 și 50 de microbecquereli, radioactivitatea nu constituie o problemă. Dacă e de câteva ori mai mare peste aceste limite, atunci da, poate deveni o problemă. Nu văd de unde ar veni această radioactivitate. Numai dacă s-a aruncat ceva ce nu ar fi trebuit să ajungă acolo. Procedura de transport a deșeurilor medicale se face, de obicei, cu acte în regulă.

Dar e cel puțin suspectă chestia cu radioactivitatea, pentru că, în definitiv, chiar dacă sunt deșeuri medicale, întrucât Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj dispune de un aparat special, achiziționat prin fonduri europene, care sterilizează toate aceste deșeuri medicale. Le face, practic, inofensive. E vorba de un fel de sterilizator, care la o temperatură ridicată sterilizează și distruge aceste resturi medicale. Iar aparatul a fost testat și lucrează în mod sigur”, a declarat o sursă avizată pentru Ziar de Cluj.

De ce rebuturile medicale nu au fost sterilizate sau distruse în Cluj? Și de la ce unitate sanitară provin aceste deșeuri cu radiocativitate peste limita admisă? Agenția de Mediu Cluj este implicată în vreun fel în soluționarea acestui incident privind deșeurile radioactive?

„Deocamdată, nu știm de la ce spital provin. Trebuie să vedem de unde sunt și în ce condiții s-a efectuat (transportul – n.red). În momentul de față n-am primit nici un fel de sesizare. Să vedem despre ce este vorba, i-am rugat pe colegi să verifice. Și să vedem cum se va pune problema. Nu pot să vă dau alte detalii în momentul de față, când vom avea informații concrete”, a declarat Liana Mureșan, director executiv Agenția de Mediu Cluj.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj dispune de 33 de clinici, răspândite pe cuprinsul municipiului Cluj-Napoca. Prin urmare, sunt șanse mari să provină de la această unitate sanitară, deși sunt de luat în calcul și clinicile private din municipiu. Întrebarea care rămâne se referă, totuși, la unitatea medicală de unde provin aceste deșeuri.

Din păcate, directorul Spitalului Județean Cluj, Petru Șușcă, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere în acest sens.

În schimb, deputatul clujean, Emanuel Ungureanu, vicepreședinte în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, consideră că procedura de sortare, depozitare și distrugere a deșeurilor medicale este departe de normele în vigoare.

Am făcut mai multe filmări și am atras atenția că accidental sau cu intenție, pentru că punctele de colectare nu sunt separate corespunzător, în locurile de depozitare a deșeurilor pot ajunge și deșeuri cu pericol biologic. Spre exemplu, lângă Clinica Medicală II, în locul unde se colectează gunoiul, sacii galbeni, cu pericol biologic, se pun lângă. Este foarte ușor să se facă această confuzie și cei care fac salubrizarea să preia acei saci.

Pot să vă spun că Spitalul Județean este dotat, cu certitudine, cu un incinerator după norme, dar este un lucru foarte cunoscut că sângele din sală sau alte deșeuri se toarnă, de multe ori, în canalizare, adică nimeni nu urmărește dacă aceste norme se respectă sau nu. În ceea ce privește regulile și modul în care se respectă acestea, este o discuție fără sfârșit.

Mai multe rapoarte ale Corpului de Control, pe care le-am făcut publice, arată nereguli foarte grave în manipularea deșeurilor medicale, iar asta la mai multe spitale din Cluj. Repet, imaginile sunt mai mult decât relevante. Locul în care se depozitează acei saci galbeni cu pericol biologic sunt, uneori, în imediata apropiere a depozitului de gunoi menajer și atunci, cu siguranță, se pot crea asemenea probleme. Sper ca lucrurile să nu rămână la nivel de știre, întrucât ar trebui să știm exact de unde provin acele deșeuri. Voi solicita colegilor mei din Comisia de Mediu să pună acele întrebări în așa fel încât să aflăm exact de unde provin acele deșeuri medicale”, a declarat Emanuel Ungureanu.

La final, considerăm că trebuie precizat și de ce o parte din gunoiul din Cluj merge la Oradea.

„În principiu, RADP Cluj transportă deșeuri în Bihor pentru a nu ajunge la capacitatea maximă a rampei de deșeuri, până se deschide noul depozit, adică Centrul de Management al Deșeurilor. Acesta este motivul sau unul din motivele pentru care deșeurile se transportă acolo. Pentru că la Eco Bihor au capacitate mare și aprobarea necesară pentru transport /preluare deșeuri”, a precizat o sursă, pentru Ziar de Cluj.

Ioan Pantelimon, directorul RADP Cluj-Napoca nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

sursa foto: centrucolectaredeseuri.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *