In vizor

Cauciucurile de iarna sunt obligatorii, dar lipsa lor poate fi trecuta cu vederea

De frica amenzilor, in ultimele zile, sute de soferi au stat ore intregi la rand pentru a schimba anvelopele de vara cu cele de iarna. Ca sa faca fata solicitarilor, atelierele si-au prelungit programul – patronii vulcanizarilor isi freaca mainile, multumiti de numarul mare de clienti. Cu toate acestea, politia nu prea sanctioneaza lipsa anvelopelor de iarna pe timp de zapada. In tot anul trecut, numarul celor care au fost amendati pentru ca nu au avut cauciucuri corespunzatoare este extrem de mic.

„Vin foarte multi de obicei, dar in ultimele zile numarul lor a crescut considerabil. Asa se intampla intotdeauna cand se schimba brusc vremea”, spune un angajat.

Reprezentantul unei alte vulcanizari spune ca de dimineata au venit zeci de masini pentru schimbul de pneuri:

„Dureaza cam 20 de minute pana facem un schimb cu echilibrat, cu ce mai doreste doreste clientul”.

Cat ii costa pe soferi schimbarea cauciucurilor

In functie de marimea anvelopei, un schimb costa intre 60 si 80 de lei, dar pentru dubite sau masini de teren taxa urca pana la 120 de lei. Reprezentantii vulcanizarilor spun ca se asteapta ca si saptamanile viitoare sa aiba parte de aglomeratie, pentru ca sunt foarte multi soferi care nu-si schimba cauciucurile pana stratul de zapada nu se depune de cativa centimetri.

Potrivit legii, soferii care circula pe drumurile acoperite cu zapada, polei sau gheata sunt obligati sa aiba masinile echipate cu anvelope de iarna. Folosirea acestor cauciucuri nu este conditionata de o anumita perioada de timp, ci doar de starea carosabilului.

Soferii care nu au anvelope de iarna risca sa ramana fara certificatul de inmatriculare al masinii si sa plateasca o amenda cuprinsa intre 720 si 1.600 lei.

Politia e indulgenta cand vine vorba de cauciucuri

In cursul anului 2013, pe raza judetului Cluj, au fost aplicate doar 28 de sanctiuni contraventionale pentru neutilizarea pneurilor specifice anotimpului iarna.

“Prevederile legale interzic circulatia autovehiculelor, fara ca acestea sa fie dotate cu anvelope de iarna, pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara a face vreo referire la o data calendaristica. Politia rutiera recomanda tuturor participantilor la trafic, sa se informeze cu privire la conditiile meteo si tronsoanele de drum pe urmeaza sa le parcurga si sa isi echipeze autovehiculele corespunzator”, spun reprezentantii IPJ Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *