In vizor

Câți bani dă Consiliul Județean pe cultură în anul 2022: cele mai „scumpe” și cele mai „ieftine” proiecte care primesc finanțare nerambursabilă

Scris de 807

Consiliul Județean Cluj a anunțat astăzi că au fost selectate proiectele ce vor primi finanțare nerambursabilă în anul 2022:

„Comisiile de specialitate constituite la nivelul Consiliului Județean Cluj au încheiat procesul de evaluare și selecție a celor 660 de proiecte depuse de către organizațiile non-profit și de entitățile publice din sfera tineretului și activităților socio-educaționale, a sportului, culturii, precum și a cultelor religioase.

Cele mai multe cereri au fost înregistrate în sfera cultelor – 343 de solicitări, din care vor fi finanțate 336, bugetul alocat acestui domeniu fiind de 3.000.000 de lei. Un număr semnificativ de proiecte au fost depuse și în sfera tineretului – 117, din care 105 au fost propuse spre finanțare, respectiv 115 cereri la cultură, din care 111 urmează să fie susținute din fondurile alocate, fiecăruia dintre cele două domenii fiindu-i repartizată suma de 900.000 de lei. Pentru susținerea structurilor sportive Consiliul Județean a alocat 2.000.000 de lei, sumă ce va fi utilizată pentru cele 84 de proiecte, din totalul de 85 depuse, care au îndeplinit criteriile de eligibilitate prevăzute în regulament.

Lista entităților ale căror inițiative îndeplinesc condițiile cerute pentru acordarea de finanțare, împreună cu suma propusă a fi alocată fiecărei organizații, va fi supusă spre dezbatere și aprobare în plenul Consiliului Județean.”

Alin Tișe, președintele CJ Cluj, și-a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, „convingerea că inițiativele ce urmează să fie susținute vor avea un impact semnificativ asupra comunității clujene.”

Vă prezentăm astăzi proiectele culturale selectate pentru alocări bugetare nerambursabile în cuantum de 900 000 de lei (circa 182 000 de euro).

Din cele 111 acțiuni culturale eligibile, cea mai mare parte au primit sume derizorii, sub 10 000 de lei. Asociația Transylvania Art and Science, de pildă, pentru proiectul „Intersecții Culturale România – Spania – Ediția a IV-a”, va primi incredibila sumă de 2000 de lei. Aceeași sumă o capată și Asociația Academia Orban Balazs pentru proiectul „Conexiuni Literare Româno – Maghiare.” Și Fundația Cultural Umanitară Henri Coandă Oradea – Filiala Dej va fi finanțată cu 2000 de lei pentru „Trecutul de lângă noi – Proiect de conservare și valorificare a istoriei orale pe valea Strâmbului, jud. Cluj”. Asociației Culturale Creștine Verbum îi este alocată generoasa sumă de 2500 de lei pentru „Lansarea cărților editate în anul 2021-2022”, cel mai probabil, în tiraj redus.

Consiliul Județean a alocat însă și sume mai „consistente”. Asociația Argumentum Nostrum primește 4000 de lei pentru „Accesul la cultură al familiilor cu copii”. Ce-i drept, puțini copii mai sunt interesați în zilele noastre de cultură, așa că banii ar trebui să ajungă! Asociația Mișcărilor Civice, pentru proiectul „Ai carte, ai parte”, va avea parte de la CJ Cluj de 9000 de lei.

Asociația Mokatar va primi 5000 de lei pentru „Jocuri tradiționale și ateliere de meșteșugărit pentru copii”, folclorul nefiind, de asemenea, feblețea generației digitale de astăzi. Asociației Culturale Szint îi sunt alocați 7000 de lei pentru „Festivalul Internațional de Folclor Sfântul Ștefan – Ediția a XXIV-a”. Asociația Descendența primește 9000 de lei pentru „Promovarea Satelor Românești”. Asociația Comunitară Tovidek (Lacuri) va lua 7000 de lei pentru „Tabăra etnografică pentru elevii din județul Cluj – Ediția a XXVII-a”.

Arta plastică și teatrală primesc sume și mai „consistente”. Filialei Cluj-Napoca a Uniunii Artiștilor Plastici din România îi este alocată suma de 9000 de lei pentru „Expoziția Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Cluj-Napoca 2022”. Fundația Corvineum Alapitvany primește 10 000 de lei pentru „Festivalul Internațional de Teatru Interferențe 2022 – Ediția a VIII-a Teamă/Speranță”, iar Asociația Reactor de Creație și Experiment, 9000 de lei pentru Drama 5 Ediția a VII-a. Asociația Teatrală Shoshin capătă 5000 de lei pentru „Rețeaua pentru artă în mediul rural 2022”. Asociația Jatekter ia 5000 de lei pentru „Editarea Revistei teatrale trimestriale Jatekter 2022”. CJ va finanța Cosmic House cu 9000 de lei pentru proiectul „Ateliere de creație pentru tinerii artiști”.

După 2 ani de pandemie și de austeritate, acum va putea mânca și gura artiștilor ceva, însă nu le va ajunge nici pe o măsea. Și profesorii, obișnuiți cu sărăcia, primesc sume austere: Asociația Amicii Artis va fi bugetată cu 6000 de lei pentru proiectul „Salonul Profesorilor de Artă din Județul Cluj”, iar Asociația Pro Schola Montessori va primi 5000 de lei pentru „Sărbătoarea poeziei – Versunnep, ediția a X-a”. Asociația Pro Școala va fi finanțată de CJ cu 6000 de lei pentru proiectul „Constantin Brâncuși, artistul care a dat formă infinitului”.

Alte exemple de asociații/proiecte care au primit bani de buzunar: Asociația Arvalanyhaj – Revenire la normalitate – Spectacol de Crăciun (7000 de lei); Asociația Pro Magyarfenes – Zilele culturale din Vlaha (6000 de lei); Asociația Prietenii Bădeniului – Zilele comunei Moldovenești și Festivalul cepei (8000 de lei); Asociația Kovendert – Omagiu Cultural Vârsticilor din Plăiești (3000 de lei); Asociația Pompierilor Voluntari Plăiești – Reuniunea pompierilor din bazinul carpatic (6000 de lei); Asociația Gospodarilor din Plăiești – Festival Concurs Culinar – Plăiești 2022 (3000 de lei); Asociația Ansamblul Folcloric Mugurii Mintiului – Împănatul Boului (6000 de lei); Asociația Kalotaszeg NTE – Tabăra de Dans în satul Nearșova (5000 de lei); Asociația Actived 2013 – 690 (690 de ani de atestare documentară a orațului Huedin) (7000 de lei); Teatrul Național Aureliu Manea Turda – Festivalul Internațional de Teatru Turda (10 000 de lei); Asociația Vechiul Cluj – Re – Descoperim Clujul – Ediția a V-a (9000 de lei); Asociația Clujul Cultural – Cluj Blues Fest 2022 – Ediția a VI-a (9000 de lei); Asociația Daisler – Strada Potaissa – Piața de flori altfel (8000 de lei).

Puținii aleși care vor primi sume peste 10 000 de lei sunt: Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj – Zilele Culturale Maghiare din Cluj – Ediția a XIII-a (25000 de lei); Asociația Prietenii lui Puck – Festivalul Internațional Puck – Ediția a XX-a (15 000 de lei); Fundația Dumitru Fărcaș – Festivalul Dumitru Fărcaș 2022 (25 000 de lei); Opera Națională Română Cluj-Napoca – Festivalul Internațional Opera Aperta 2022 (25 000 de lei); Asociația Kifor – Maialul Clujenilor (16 000 de lei); Asociația Film și Cultură Urbană Cluj – Cinemateca TIFF – ediția a VI-a (45 000 de lei); Asociația Festivalul de Film Transilvania – Școala Pilot – Program de Educație Cinematografică și Educație prin Film (25 000 de lei); Asociația Culturală Huedin Banffyhunyadi – Zilele maghiare din țara Călatei (20 000 de lei); Asociația Cluj24 – La pas prin istoria județului Cluj (25 000 de lei).

Aceasta este cultura și cultura banului public în județul Cluj!ULTIMA ORĂ

 • Acum 32 mins De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 1 hour Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 2 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 2 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 2 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 3 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
 • Acum 3 hours In vizor
  “Krónika” consemnează declaraţia protopopului reformat al “Ţării Călatei”, István M. Vincze: “La noua grădiniţă din Huedin pot veni şi copiii români, dar limba de predare este limba maghiară”
 • Acum 6 hours Eveniment
  169 de inele de peste 6.500 de ani vechime au fost găsite de arheologi pe traseul Autostrăzii A3
 • Acum 7 hours Sport
  Clubul de fotbal Universitatea Cluj își ia rămas bun de la Nea Titi
 • Acum 7 hours Din oras
  Bunic lovit pe trecerea de pietoni. Ar fi trecut pe roșu
 • Acum 20 hours General
  NESIMȚIRE BUGETARĂ: Marinela Marc și-a propus să viziteze toată Europa, fără să scoată un leu din buzunar. Limba engleză ar fi singurul impediment
 • Acum 20 hours In vizor
  VINE BOC, SAU ARE SĂ-I PUTĂ? Khetane a invitat azi întreg Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca la festival
 • Acum 23 hours Sanatate
  Criză de VACCINURI pentru copii, la Cluj. Cel HEXAVALENT lipsește cu TOTUL. DSP Cluj așteaptă dozele de la minister
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE