Sanatate

Cataplasma cu argila

Argila este un produs sanatos prin excelenta, folosit din cele mai vechi timpuri pentru diverse motive si in maniere diferite.
Beneficii. Argila utilizata in cataplasme are proprietatea de a elimina substantele reziduale si toxinele de tot felul, care impiedica buna functionare a organismului. Am putea fi tentati sa credem ca prin intermediul acestui tip de cataplasma nu se pot elimina decat reziduurile de suprafata. Bineinteles ca la nivelul pielii ea este foarte indicat. Dar actiunea sa merge mai departe de atat. Argila mai poate servi drept agent de dezincrustare pentru zonele mai profunde ale organismului. De fapt, principiul este urmatorul: prin eliminarea substantelor reziduale de suprafata, argila ofera ocazia celor care sunt depuse in straturile profunde ale organismului sa se deplaseze si sa gaseasca un loc de iesire.

 

Tratament si durata. Totusi, pentru a fi intr-adevar eficiente, cataplasmele cu argila trebuie aplicate in mod regulat. O singura aplicare nu este nici pe departe suficienta. Tratamentul cotidian, timp de cateva zile, poate favoriza disparitia anumitor dureri si simtome. Daca sunt tratate mai multe portiuni mici in acelasi timp, este posibila repetarea tratamentului in cateva reprize pe parcursul unei zile. In cazul in care sunt tratate portiuni mai intinse, este bine sa va limitati la o singura aplicare pe zi. Durata totala a tratamentului cu argila este de asemenea variabila. Pentru afectiuni mai severe, tratamentul poate dura cel putin cateva luni, in timp ce simtomele usoare ar putea disparea doar dupa cateva aplicari.

 

Aplicarea cataplasmei. Mai intai procurati-va argila de la farmacie sau de la magazinul de produse naturiste. Retineti ca argila verde este considerata de multi ca fiind mai eficienta decat cea alba; daca nu gasiti verde, puteti folosi si argila alba. Aveti nevoie de un vas de sticla sau din plastic in care sa puneti o cantitate semnificativa de argila si putina apa. Asteptati sa se inmoaie aproximativ o ora, fara a amesteca. Dupa acest interval de timp, argila ar trebui sa fie umezita si sa aiba aspectul unei paste consistente. Acum puteti trece la actiune: intindeti pasta pe care tocmai ati obtinut-o pe aceea parte a corpului pe care doriti sa o tratati. Ocoliti eventualele rani. Unii, cei care sunt alergici la piele, prefera sa puna o panza peste portiunile acoperite de par si sa intinda apoi argila pe aceasta, si nu direct pe piele.

 

Intindeti argila cu mainile sau, daca doriti, cu o spatula din lemn. La inceput, aplicati un strat subtire de argila care sa nu depaseasca 0,5 cm. Ulterior, puteti mari grosimea pana la cca 3-4 cm. Cu cat cataplasmele au o grosime mai mare, cu atat rezultatele sunt mai evidente.

 

Cataplasma realizata pentru tratament poate sa fie la temperatura camerei, dar poate fi foarte bine si calda. Pentru aceasta trebuie sa incalziti pasta pe bain-marie. Pentru cei care suporta bine cataplasma rece, este recomandat sa o folositi pentru tratarea regiunilor inflamate. Efectul va fi mai evident. La unele persoane cataplasma aplicata poate deveni atat de calda, incat devine insuportabila. In acest caz, trebuie sa o inlaturati imediat (este deja incarcata cu toxine!) si  sa aplicati o alta cataplasma.

 

Durata unei aplicari variaza in functie de persoana si de durerile sau simptomele pe care dorim sa le amelioram. Ea poate dura de la 30-60 de minute, iar altele se pot prelungi pana la 3-4 ore. Pentru o dezincrustare profunda unele persoane ar putea tine cataplasma de argila toata noaptea. Dumneavoastra, la recomandarea medicului curant, sunteti cel ce hotaraste durata aplicarii. Retineti ca, atat timp cat va simtiti bine, nu e nici o problema. Daca apare disconfortul, inlaturati in bloc cataplasma imediat. Ramasitele lipite de piele pot fi inalturate sub jet de dus de o manusa de iarba-de-mare.

 

Oricare ar fi durata aplicarii, un lucru este sigur: argila incarcata cu substante reziduale trebuie neaparat inlaturata; ea nu trebuie refolosita in nici un caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *