Rautacisme

Cât plătesc Goțiu și Dohotaru pentru publicitatea activității parlamentare? Ziar de Cluj le vine în ajutor cu 3 inițiative politice inedite pentru reducerea cheltuielilor

Ziar de Cluj le-a solicitat tuturor senatorilor și deputaților clujeni datele privind decontarea cheltuielilor biroului parlamentar, pentru actuala legislatură, pentru comunicarea și publicitatea activității parlamentare, precum și publicațiile pentru care au fost decontate aceste cheltuieli. 

Primii parlamentari care au răspuns solicitării noastre au fost doi membri USR: senatorul Mihai Goțiu și deputatul Adrian Dohotaru.

„De decontat nu am decontat niciun leu, pentru că promovarea pe Facebook nu se decontează. Suma totală cheltuită pe Facebook a fost de 2.780 lei în patru luni și jumătate, ceva mai mult de 600 de lei/lună. De ce Comisia de regulament a Senatului decontează publicitatea de pe TV, dar nu și cea de pe Facebook, m-aș bucura și eu să aflu”, ne-a transmis vicepreședintele Senatului, Mihai Goțiu.

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, vă informăm că, pentru actuala legislatură, Biroul parlamentar al deputatului Adrian Dohotaru nu a efectuat cheltuieli pentru comunicarea și publicitatea activității parlamentare”, ne-a informat deputatul clujean Adrian Dohotaru.

Senatorul Mihai Goțiu, dacă analizăm doar ultimele sale postări de pe Facebook, a avut nevoie de promovare plătită, față de colegul său, Dohotaru, pentru că postările vicepreședintelui Senatului, spre deosebire de cele ale colegului său de la Camera Deputaților, nu sunt virale, ci de-a dreptul plicticoase: 

„DE CE I-AM SOLICITAT COMISIE DE CONTROL PREMIERULUI SORIN GRINDEANU pentru salvarea Jiului, a Văii Jiului și a Parcului Național Defileul Jiului. ”Numai veşti rele mai aştept./ Numai veşti proaste mai pot aduce:/ a mai murit un copac,/ a mai plecat o pasăre,/ cineva şi-a tăiat sufletul într-un/ ciob de oglindă,/ undeva, în continentul iubirii/ au năvălit oamenii-cangur …” Publicat în urmă cu jumătate de veac, într-o epocă a limbajului dublu, poemul ”Africa de sub frunte” al lui Geo Dumitrescu e mai actual ca niciodată. Cu largi majorități votăm salvarea planetei, cu nepăsare, inconștiență și nerușinare mergem înainte cu doborârea pădurilor, cu secătuirea izvoarelor, cu izgonirea păsărilor, în numele unor câștiguri iluzorii și al… civilizației. Pe bune?”, este cea mai recentă postare a senatorului Goțiu, ca să dăm doar un exemplu grăitor. 

Nu se poate compara, bineînțeles, o postare exotică, cum este aceasta a lui Mihai Goțiu, una pentru salvarea Cluj-Jiului, circumscripția electorală unde a fost ales senatorul, chiar și condimentată cu poezele „pe bune”, cu celebrele postări ale regelui neîncoronat al Facebook-ului, Adrian Dohotaru, care nu mai are nevoie de nicio promovare, subiectele sale politice inedite, care vizează îmbunătățirea nivelului de trai al populației votante, fiind imediat preluate și diseminate gratuit și de presa locală și națională.

Adrian Dohotaru este un maestru al comunicării activității sale parlamentare. Ca să dăm doar câteva exemple, deputatul s-a filmat cu copilul în spate pe calea ferată pentru a promova ideea unui transport feroviar „din nou sexy”, și-a postat pe Facebook aspiratorul, transportat de la Cluj la București pentru lungi sesiuni de curățenie parlamentară, ne-a împărtășit visările sale umede din copilărie (de când vedea parcă aievea sânii mari și rotunzi ai unei femei frumoase, masată în piscina Hotelului Belvedere, având doar un prosop în dreptul feselor), ne-a povestit cum a mâncat din gunoiul Parlamentului, ne-a explicat lista imensă cu lucruri pe care le avea de recuperat după alegeri (lecturi, întâlniri cu prietenii) sau ne-a prezentat inițiativa sa parlamentară inedită de a dărâma gardul de la Casa Poporului, ca să fie mai aproape de oameni.

La asemenea postări, nu este de mirare că deputatul clujean nu a avut nevoie să plătească pentru publicitatea activității parlamentare. Pe de o parte, poate și pentru că activitatea sa cu greu poate fi definită ca parlamentară, pe de altă parte, pentru că neseriozitatea și datul în stambă prind oricum cel mai bine la publicul alegător de pe Facebook ce își votează deputații și senatorii pe criteriul asemănării ca gen și ca specie.

Deputatul Dohotaru beneficiază de publicitatea, cel mai probabil, gratuită, a activității sale parlamentare, și în publicații centrale precum hotnews.ro, care i-a dedicat astăzi un întreg articol, intitulat: 

„Deputatul USR cunoscut pentru că a mâncat dintr-un coș de gunoi vrea interzicerea pungilor de plastic”

Din hotnews.ro aflăm astfel că deputatul devenit celebru prin dieta sa inedită, tomberoniană, „cere interzicerea pungilor de plastic, deoarece poluează și degradează mediul”. Dohotaru propune înlocuirea pungilor de plastic cu saci de rafie și cu pungi de pânză, „care sunt, la o adică, și mai estetice decât pungile de plastic”.

Mihai Goțiu, pe de altă parte, a beneficiat de publicitatea gratuită a activității sale parlamentare chiar și la televiziunile naționale care au difuzat la ore de maximă audiență imaginile cu senatorul care dormea în Plen, la votarea Legii Bugetului. 

Pentru a le veni în ajutor destoinicilor noștri parlamentari, Ziar de Cluj le propune (deputatului Adrian Dohotaru, dar și colegului său de la USR, Mihai Goțiu – pentru a nu mai plăti promovare pe Facebook), următoarele trei inițiative parlamentare, care ar trebui să devină prioritate absolută pentru cei doi aleși, aflați la primul, dar și, cel mai probabil, la ultimul mandat: înlocuirea hârtiei igienice cu frunze de brusture, mult mai puțin agresive cu mediul, înlocuirea dușului cu apă cu cel în nisip, ca vrăbiile, pentru reducerea risipei apei potabile, interzicerea hainelor din fibre sintetice și înlocuirea lor cu saci de rafie, toate trei inițiativele, însoțite de exemplul personal, urmând a fi filmate și postate pe Facebook, de preferință pe calea ferată, bineînțeles, când nu trece trenul promisiunilor electorale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *