Sanatate

Cat mai putina grasime si colesterol

Grasimea si colesterolul au o reputatie proasta, asa ca s-ar putea sa va surprinda sa aflati ca ambele sunt esentiale pentru o sanatate de fier. Amandoua indeplinesc roluri importante in organism.
Stratul de grsime protejeaza organele, ajuta la reglarea temperaturii corpului si la controlul apetitului. Cu toate acestea, nu toate felurile de grasime sunt bune pentru organism.

 

Colesterolul nu este o grasime, nu contine calorii. Este o lipida ceroasa, sau o substanta asemanatoare grasimii, care exista in fiecare celula. Intra in alcatuirea membranelor care protejeaza nervii si contribuie la sinteza anumitor hormoni, cum ar fi testosteronul si estrogenul. Ficatul produce colesterol in functie de nevoile organismului – aproximativ 1000 mg pe zi. Lipoproteinele transporta colesterolul in sange, prin tot organismul. Exista mai multe tipuri de hipoproteine, insa doar doua au importanta in afectiunile cardio-vasculare, si anume LDL sau hipoproteina cu densitate mica (adesea supranumita colesterolul “rau”) si HDL sau hipoproteina cu densitate mare (colesterolul “bun”). LDL nu este foarte eficienta. Pe masura ce trece prin vene si artere, ea “lasa” colesterol care se poate depune pe peretii vaselor. Aceste depuneri cauzeaza intarirea arterelor, afectiune numita ateroscleroza. HDL aduna acest colesterol  si il transport inapoi spre ficat. Daca ai mult LDL in sange, esti mult mai susceptibil la ateroscleroza si boli de inima. Daca ai un nivel ridicat de HDL, riscurile ar putea fi mai mici.

 

Prin urmare, cum reducem nivelul de colesterol din organism? Multe activitati afecteaza volumul de colesterol, printre care fumatul si exercitiile fizice, alimentele fiind de asemenea un factor de inflenta. La prima vedere poate parea o contradictie, dar a evita alimentele bogate in colesterol nu inseamna neaparat a limita cantitatea de colesterol din sange.
De ani de zile, acizii grasi saturati – respectiv cei ce se pastreaza in stare solida la temperatura camerei, cum ar fi untul – au fost considerati principalii raspunzatori pentru cresterea colesterolului. Grasimile saturate cresc nivelul colesterolului in sange, asadar oamenii ar trebui preveniti sa nu consume in exces carne, unt si produse lactate, deoarece acestea contin cantitati variate de acizi grasi saturati. In ultimii ani insa, s-a descoperit ca acestia sporesc atat volumul de LDL, cat si pe cel de HDL, astfel incat, desi in sange se gaseste mai mult LDL care depune colesterol pe peretii arterelor, totodata creste  si volumul de HDL ce il inlatura.   

 

Exista un tip de acizi grasi chiar mai periculosi decat cei saturati, asa –   numitii acizi grasi “trans”. Acestia rezulta din incorporarea hidrogenului in uleiurile vegetale lichide, astfel incat se modifica mai mult sau mai putin la temperatura camerei. Orice “ulei vegetal hidrogenat” sau “partial hidrogenat” este un acid gras “trans”. Acizii grasi “trans” sporesc volumul de LDL si il reduc pe cel de HDL. In consecinta, sangele contine mai multe depuneri de colesterol, dar, mai putin HDL care sa-l transporte inapoi la ficat.

 

Cei care consuma multe prajeli, gustari ambalate precum cartofii prajiti, fursecuri, piscoturi, biscuiti sau checuri, ori alte produse preparate cu grasimi pentru fragezirea aluatului introduc in organism o multime de acizi grasi “trans”. Alarmant este faptul ca numeroase alimente care sunt atat de bogate in grasimi nocive poarta etichete care vor sa te faca sa crezi ca sunt sanatoase, ca n-ar contine colesterol si grasimi saturate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *