Din oras

Cât gunoi produce Cluj-Napoca într-o zi și care sunt perioadele cele mai „bogate” în deșeuri

Mare parte din gunoiul colectat de cele două firme de salubritate care se ocupă de curățenia orașului este menajer. În perioada sărbătorilor, clujenii produc cea mai mare cantitate de gunoi din tot timpul anului. Sunt și anumite zile din săptămână când firmele de salubritate au mai mult de lucru pentru că cetățenii adună mai mult gunoi decât în celelalte zile și apoi trebuie să scape de el. De exemplu, în sâmbăta dinainte de Paști, pe sectorul de oraș care aparține de firma Rosal, mașinile care ridică gunoiul au făcut trei transporturi în loc de două câte fac într-o zi obișnuită de lucru și au adunat cu 40 de tone mai mult decât în mod normal.

Într-o zi normală, locuitorii municipiului Cluj-Napoca produc aproximativ 325 de tone de gunoi, mare parte a deșeurilor fiind gunoi menajer. Echipele celor două firme de salubritate din oraș intervin de două ori pe zi pentru ridicarea deșeurilor. În sectorul de care se ocupă Brantner, zilele cele mai pline sunt lunea și vinerea, iar ziua cea mai slabă este miercuri.

“Noi adunăm 200 de tone pe zi, iar cantitatea variază în funcție de ziua săptămânii. Lunea și vinerea este mai mult, depășim 200 de tone, iar miercurea avem sub 200 de tone. Cea mai mare parte a deșeurilor sunt deșeuri menajere, undeva la 90%. Cantitatea de gunoi pe cap de locuitor sau pe zonă variază în funcție de numărul de abonați, dar zonele de blocuri mari produc mai mult gunoi. Noi avem în jur de 116.000 abonați”, a declarat Ioan Zlati, directorul general Brantner.

În sectorul Rosal Grup, cantitatea de deșeuri este mai mică, se intervine cu 11 mașini pe zi, cu o medie de două curse în 24 de ore. Lunea este o zi foarte plină și pentru muncitorii de la Rosal pentru că, este clar, peste week-end se produce mai mult gunoi decât în restul zilelor.

“Avem undeva la 125 de tone de gunoi pe zi, atât de la persoane fizice, cât și firme. Lunea și marțea se adună o cantitate mai mare, apoi este mai lejer. Peste tot este cam aceeași pondere de deșeuri, nu există zone în care este mai mult gunoi. Însă, în perioada sărbătorilor se adună mai multe deșeuri. De exemplu, acum în perioada Paștilor, sâmbătă, înainte de prima zi de Paște, în loc de două curse s-au făcut trei curse, deci am avut undeva în jur la 160 de tone în acea zi, față de o medie de 125 de tone”, a afirmat Adrian Niculescu, director general Rosal Grup.

O problemă cu care se confruntă muncitorii firmelor de salubritate este legată de mașinile parcate neregulamentar din cauza cărora nu pot interveni.

“Avem însă unele probleme și întârziem la adunarea deșeurilor din cauză că unii cetățeni parchează neregulamentar și ne blochează accesul”, a precizat Adrian Niculescu.

Cluj-Napoca este împărțit în două sectoare: unul revine în sarcina Brantner și unul revine în sarcina Rosal. Cartierele de care se ocupă Brantner sunt Someșeni, Bulgaria, Mărăști, Gheorgheni, Andrei Mureșanu, Iris, Dâmbu Rotund și zona centrală – parțial, iar cele de care se ocupă Rosal sunt Mănăștur, Zorilor, Plopilor, Gruia, Grigorescu și zona centrală – parțial.

Gunoiul clujenilor este depozitat la o rampă temporară de deșeuri, amenajată la Pata Rât, în vecinătatea vechii rampe a orașului. Gunoiul produs de locuitorii municipiului va fi depozitat la rampa temporară până când Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) va fi gata. Deocamdată, CMID este tot în stadiul de proiect, deși demersurile pentru acest proiect au început în 2007, iar în 2012 a fost semnat contractul cu SC Confort SA. În 2014, contractul a fost reziliat, iar doi ani mai târziu a fost anunțat câștigătorul unei alte licitații pentru construirea CMID: Asocierea Kranz Eurocenter SRL- Institutul de Studii și Proiectări Energetice – ISPE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *