Diete

Castravetii – campionii densitatilor minerale

Racoritor si plin de prospetime, castravetele este unul dintre cele mai populare ingrediente ale salatelor de vara. Datorita continutului ridicat de apa, contribuie la hidratarea si detoxifierea organismului.

 

 

Este o planta alimentara cultivateainca din Antichitate. In nordul Indiei, castravetele este venerat ca un fruct sfant. In sec. Al V-lea i.Hr. a fost introdus in Grecia si Roma. Astazi se afla raspandit peste tot. Are efect racoritor si linistitor. Face parte din familia Curcubitaceae, ca si pepenele. Din punct de vedere culinar, se poate consuma crud, eventual cu iaurt. Cand se consuma, cele doua capete ale castravetului, fiind amar, se inlatura. Castravetii murati sunt foarte gustosi. In India, se folosesc si samburii care contin proteine si grasimi.

 

 

Ce contine?

Castravetele este un aliment usor, care contine in cantitati mici: proteine, azotate, grasimi, hidrati de carbon, celuloza, minerale (calciu, fier, potasiu, siliciu, magneziu), vitamine (A, B, C), acid nicotinic, enzime si bineninteles, multa apa (95 %). Contine hormoni vegetali, care ajuta in prostata, si un hormon necesar pancreasului, pentru a produce insulina. Continutul de magneziu il face un bun dezodoirizant. In acest scop, se sterg zonele transpirate cu felii de castraveti. Si castravetii contin o substanta numita cucurbocitrina (ca si pepenii) care mareste permeabilitatea capilarelor din rinichi, cu efect de trecere in cantitati mari a apei in urina.

 

 

Alimentatie

In alimentatie, castravetii sunt recomandati in stare proaspata, ca salata, si necuratati de coaja, ci doar spalati bine, deoarece coaja este bogata in vitamine. Prezinta avantajul ca poate fi asezonat cu multe condimente – usturoi, marar, chimen, busuioc, oregano, rozmarin, piper, chilli, curry etc.

 

 

Castravetele poate fi combinat atat cu legume – rosii, ceapa, ardei, conopida, cat si cu fructe: pepene, mar, portocala, mango, papaya. Se foloseste la prepararea salatelor, a antreurilor si a sandviciurilor. Pentru a prepara o salata de castraveti cremoasa, se adauga iaurt, smantana sau maioneza.

 

 

Poate fi consumat si gatit – supe, mancaruri cu carne, cu orez etc. Un deliciu al artei culinare sunt castravetii murati. Savuroase sunt si sandvisurile de castravete, facute cu paine unsa cu unt. Untul poate fi inlocuit cu branza amestecata cu verdeata.

 

 

Castravetele este leguma cu cel mai bogat continut  in substante alcaline si minerale, datorita carora nutritionistii l-au botezat “campionul densitatilor minerale”. Fiind slab caloric – 100 g = 15 kcal -, este recomandat in dietele de slabire.

 

 

Dietoterapii

Castravetele este laxativ, depurativ, usor hipnotic si cel mai bun diuretic. Este racoritor in caz de febra. Vara, in cazul picioarelor umflate, se vor consuma castraveti care elimina surplusul de lichid din organism, reziduurile si impiedica formarea calculilor renali. Ajuta in reumatismul cauzat de acidul uric (pe care-l dizolva), in guta, litiaze si intoxicatii.

 

 

Sucul de castraveti calmeaza arsurile gastrice. Este ideal in caz de hiperaciditate, ulcer, colici, colibaciloza. Actioneaza asupra ficatului, vezicii biliare si ribichiului. Sucul se bea in cantitate de 300-500 ml/zi. In trecut, era folosit pentru purificarea sangelui si in afectiuni pulmonare.

 

 

Sucul de castraveti in combinatie cu sucul de morcovi (proportie de 1 la 1,5) are o puternica actiune in bolile reumatismale. Cate 200 ml suc de morcovi, castraveti, ridiche neagra si 10 g miere ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi. Cura de 500-600 ml/zi, timp de 21 zile, se face fara proteine animale, cu alimentatie naturista.

 

 

Sucul de castraveti favorizeaza cresterea si intarirea parului si unghiilor, reprezentand un remediupentru oscilatiile de tensiune. Se previne caderea parului daca se va bea suc combinat cu morcovi, laptuca si spanac.

 

 

Combinat cu suc de sfecla, sucul de castraveti regleaza presiunea sangelui si este folosit in adfectiuni ale dintilor, gingiilor si unghiilor. Doza de suc este de 90 ml/zi. Extern, ajuta in prurit, peningine si pentru ingrijirea pielii, mai ales a celei grase (curata tenul, atenueaza ridurile). Cojile de castravete aplicate pe piele intaraesc tesutul.

 

 

Castravetele are un continut ridicat de potasiu, ceea ce il recomanda pentru tratamentul hipertensiunii arteriale. Se va bea dimineata o cescuta cu suc de castraveti, pe stomacul gol, inainte de masa.

 

 

Aplicatii in cosmetica

Castravetele in cosmetica este folosit pe scara larga, pe de o parte, datorita proprietatilor  hidrante deosebite, pe de alta, datorita vitaminei C pe care o contine, si care actioneaza in directia calmarii iritatiilor pielii. Este de mare ajutor si in tratarea acneei.

 

 

Pentru tenul foarte uscat si imbatranit se recomanda urmatoarea reteta: 250 de ml de suc de castraveti se amesteca impreuna cu o lingura de migdale, iar in lipsa lui se poate folosi uleiul de floarea-soarelui macerat la rece, se agita continutul, apoi se unge tenul. Produsul se lasa pe fata o jumatate de ora, pana la o ora, apoi se spala cu infuzie calduta de musetel.

 

 

Se poate face si o masca zdrobind cativa castraveti curatati de coaja si aplicand produsul pe fata spalata proaspat.

 

 

Reteta pentru gurmanzi: Supa rece spaniola de castraveti si rosii

Ingrediente: 1 kg castraveti verzi, 1 kg rosii, 7 ardei grasi, 4 catei de usturoi, 1 ceapa, 100 g ulei, 30 g zahar, 1 ½ l supa, 1 ½ l apa.

Preparare: se curata castravetii, ceapa, usturoiul si rosiile. Se trec prin masina de tocata cu sita vina. Seama se mai trece o data printr-o sita fina, apoi se amesteca bine cu apa, uleiul, supa, sarea, zaharul si se pune la gheata. Se serveste cu castravete rece taiat julien.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *