Reportaj

Cascada Vălul Miresei – locul unde natura își dă mâna cu legendele locului

Cascada Vălul Miresei sau Răchițele este unul dintre cele mai importante puncte de atracție în Parcul Natural Apuseni și printre cele mai frumoase din țară și prin volumul său de apă, înălțimea și peisajele oferite în inima naturii. Am parcurs traseul pentru a ajunge la cascada cu o legendă spectaculoasă.

Oamenii încă nu s-au obișnuit cu natura, asta fiind o concluzie de bun-simț. Locul cascadei este deja atât de bătut de bocanci și cizme, încât păsările s-au refugiat mai adând în pădurea de foioase și conifere, iar insectele se sfiesc să iasă la înaintare. Încă de când ajungi, găsești tarabe cu mici, cefe, cartofi, înghețată, suveniruri. Zilnic trec sute de oameni, parcarea este plină de dimineață și până seara, iar în weekend, poate câteva mii de oameni de peste tot din țară aleg să străbată traseul până la Cascada Vălul Miresei.

După ce treci de deranjul făcut de mâna omului, începi să te bucuri, cu adevărat, de priveliște și de aerul curat. Locul este într-adevăr unul magic și, pe o distanță destul de scurtă, traseul de aproximativ 20-25 de minute de mers pe jos în la pas normal, pătrunzi în mijlocul pădurii, observi cum pârâiașele și-au făcut loc printre sâncile masive, neclintite de veacuri, vegetație specifică zonei, iar peisajul este completat de susurul râului de pe Valea Stanciului. Cu cât cascada este mai aproape, apele se învolburează, sunt mai repezi, aerul este mult mai curat și răcoros. Treci prin câteva locuri care seamănă cu poienițe peste care a fost „turnat” drumul de piatră, special făcut pentru turiști.

 

După vreo 20 de minute, nu mai mult, parcurgi distanța de aproximativ un kilometru și ai ajuns la destinație: Cascada Vălul Miresei, numită și Cascada Răchițele.

Impunătoare de sus și până jos

Oamenii locului nu i-au pus numele degeaba. Privită din față, în locul în care cade cascada, pare că stânca și-a pus vălul înainte de măritișul cu pădurea. Prin apă s-au strecurat, de om, bineînțeles, pietre de râu care să îți deschidă o potecă până aproape sub locul în care apa este albă precum spuma și învolburată ca o mare în timpul furtunii, la scară mai mică.

Legenda locului spune că, pe vremuri, în zona comunei Mărgău a fost organizată o nuntă. Mireasa, aflată pe stânca de unde izvorăște cu duritate apa cascadei, ar fi căzut sau s-a aruncat de la aproximativ 30 de metri înălțime, iar nunta s-a încheiat tragic. Tot legenda spune că locul a fost inundat de lacrimile nuntașilor care au plâns-o zile la rând, iar mai apoi s-a format cascada.

Cum se ajunge la cascadă?

Se află la poalele masivului Vlădeasa. Cascada Răchițele este situată pe Valea Stanciului, în arealul localității Răchițele din comuna Mărgău, județul Cluj. Este una dintre cele mai frumoase cascade din România. De la Cluj-Napoca sunt de parcurs aproximativ 80 de kilometri până în parcarea de jos. Din satul Răchițele se parcurg cam 6 kilometri de drum de munte, o singură bandă cu acostament îngust.

De la această intersecție, turiștii și oamenii iubitori de munte au câteva variante: Pot vizita cascada, aflată în partea dreaptă sau pot pătrunde în creierii Munților Apuseni, pentru a urca pe Vârful Lespezi (1223 metri), un traseu ușor, pe care îl poți parcurge într-o oră.