Sanatate

Casa de Asigurări de Sănătate nu își respectă prevederile contractuale: Medicii de familie din Cluj, neplătiți de două luni

Casa Națională de Asigurări de Sănătate topește anual zeci de miliarde de euro, Modul în care îi topește este un mister chiar și  pentru actualul ”părinte” al Ministerului de Finanțe, Marcel Boloș. Am scris pe subiect acum 5 zile:

Domn’ părinte Boloș nu știe de ce crește bugetul anual al CNAS. Îi zicem noi: ca să fure ei, politicienii, mai mult

Așa că nu e nicio noutate că de la atâtea hoțiidin bugetul CNAS, se ajunge la situația în care, potrivit Patronatului Medicilor de Familie Cluj, Casa de Asigurări de Sănătate ajunge de nu își mai respectă prevederile contractuale și întârzie plățile pentru activitatea desfășurată de medicii de familie.

”Contractul încheiat între CAS Cluj si cabinetele medicilor de familie din județ prevede ca termen de plată al facturilor data de 18 ale lunii. Cu toate acestea CAS Cluj încă nu a efectuat transferurile bancare cu sumele aferente facturilor întocmite pentru activitatea din luna august 2023.

Data de 25 ale lunii este termenul pentru plățile la ANAF. Pe lângă aceste plăți cabinetele de medicină de familie trebuie sa își plătească angajații (asistenți medicali, personal curățenie, contabili) dar și cheltuielile (softul de cabinet, utilități, deșeuri periculoase, pază și protecție).

După data de 25, ANAF percepe penalități de întârziere. După data scadentă toți furnizorii amintiți mai sus percep penalități de întârziere. Cu toate acestea furnizorii de servicii medicale nu pot cere CAS Cluj penalități de întârziere a plății, deși termenul de plată e depășit”, se arată într-un comunicat  de pe pagina oficială a Asociației.

După cum arată reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj, medicii de familie din județ au fost informați despre întârzierea plăților aferente serviciilor medicale prestate luna trecută. Astfel, în urma eforturilor depuse, situația ar urma să fie remediată spre sfârșitul acestei săptămâni, adică până la începutul lunii octombrie.

”Noi i-am informat că situația se va reglementa. Ca urmare a demersurilor pe care le-a efectuat Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pe parcursul acestei săptămâni vor fi transmise la CAS Cluj filele de buget, așa cum au fost ele aprobate de Ministerul Finanțelor. Și după transmiterea de către CAS Cluj a cererilor de deschidere, și după aprobarea memorandumului în ședința de Guvern, vor fi alimentate conturile CAS Cluj cu sumele necesare efectuării plăților lunii septembrie.

Estimăm ca acest lucru să se realizeze undeva spre sfârșitul acestei săptămâni”, a declarat pentru monitorulcj.ro purtătorul de cuvânt al CAS Cluj, Crina Grozav.

În iulie 2023, medicii de familie din Cluj acuzau proasta funcționare a platformei informatice, context în care aceștia nu reușeau să-și desfășoare activitatea în termeni optimi, iar pacienții erau nevoiți să aștepte deblocarea sistemului CNAS. Sistemul ”informatic” al CNAS cred că este unul dintre cele mai mari tunuri date bugetului Sănătății.

CNAS, somată să ia măsuri urgente! Medicii de familie protestează: „Acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală”

Iar dacă vreți să vă reîmprospătați memoria cu privire la jaful practicat de politicieni pe banii Sănătății, CITIȚI ȘI:

ÎNCĂ UN TUN LA ”SĂNĂTATE”: Contract de 2,2 milioane de euro, încheiat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu o firmă cu un singur angajat, pentru cardurile europene de sănătate. Plus bătaia de joc numită site al CNAS. Vă miră că pică sistemul cardului de sănătate? Să nu vă mire, Statul muncește