Politica

Domn’ părinte Boloș nu știe de ce crește bugetul anual al CNAS. Îi zicem noi: ca să fure ei, politicienii, mai mult

Domn’ printe Marcel Boloș, care acum se joacă din partea PNL de-a ministrul de Finanțe ne anunță că Guvernul a decis să mai acopere o dată gaura din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.Bugetul alocat anual CNAS este unul consistent, de 55 de miliarde de lei, care „creşte de la an la an”, fără a se cunoaşte cauzele, a afirmat domn’ părinte miercuri seara, într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria, preluat de Agerpres.

„Astăzi am aprobat formalităţile necesare pentru ca să fie achitate aceste datorii pe care le aveam în acest domeniu, la Casa de Asigurări de Sănătate. Am discutat cu dl. preşedinte al CNAS, i-am promis că astăzi aprobăm aceste documente şi dumnealui va continua formalităţile necesare pentru a putea să achităm aceste datorii. Sigur, pentru noi, bugetul pe care îl alocăm Casei de Asigurări de Sănătate este unul consistent, 55 de miliarde de lei la nivelul unui an, şi bugetul acesta creşte de la an la an. Încă nu ştim care sunt cauzele, probabil că şi creşterea preţului la utilităţi şi tot ce înseamnă costul medicamentelor. În plus, pentru Ministerul Sănătăţii, pentru reţeaua proprie de spitale mai avem încă 24 de miliarde de lei. Socotiţi şi dvs.: sunt peste 75 de miliarde de lei alocaţi pentru domeniul de sănătate”.

Nimeni din presa centrală de chitanțier, aia ”quality”, nu a fost interesat să afle unde se neantizează 55 de miliarde de lei anula și cum de în urma acestui purcoi de bani rămâni datorii. Au fost interesați, vajnicii jurnalișiti, să afle de ce au întârziat aceste plăţi către CNAS. La care domn’ părinte Boloş, excedat de întrebare, a răspuns că nu poate da detalii în această privinţă. Cică ”iegzistă o iexplicație”…

„Cert este că şi planul de măsuri pe care noi l-am tot discutat şi faptul că rectificarea bugetară a întârziat poate fi o explicaţie pentru situaţia aceasta pe care am avut-o, dar mă bucur că am găsit soluţia pentru a depăşi acest moment”.

Prin urmare, bucuria lui domn’ părinte este că a reușit să umple gaura de la CNAS.

Haide să vă explicăm de ce, mai ales că liberalii sunt maieștrii ai devalizării CNAS încă de pe vremea fonfăitului ministru Eugen Nicolăescu. Măcar ăla era economist.

Dar, mai întâi citiți (ca să nu vă mirați unde dispar banii):

ÎNCĂ UN TUN LA ”SĂNĂTATE”: Contract de 2,2 milioane de euro, încheiat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu o firmă cu un singur angajat, pentru cardurile europene de sănătate. Plus bătaia de joc numită site al CNAS. Vă miră că pică sistemul cardului de sănătate? Să nu vă mire, Statul muncește

 

În rest, să țineți minte faptul că: ȘPAGA este coloana vertebrală a sistemului politico-sanitar românesc. De aceea se neantizează 55 de miliarde de lei anual de la CNAS și mai lasă în urmă și găuri de acoperit. Între 2015 și 2020, s-au pus în lucru (a se citi: la dospit prin sertarele procurorilor) nu mai puțin de 56 de dosare de corupție la nivel înalt în sănătate: miniștri, secretari de stat, dumnezei medicali șamd.

Distrugerea sistemului de sănătate din România a început în urmă cu mulţi ani, când în familile viitorilor miniștri ai Sănătății s-au născut niște Daniela, Dănuț, Eugen, Francisc, Ion, Ștefan, Hajdu, Adriean, Neluțu șamd. Cine şi-ar fi închipuit în acele vremuri că va veni Revoluţia şi că fetiţele și băiețeii aceia plăpînzi, sensibili şi predispuși la boli vor ajunge într-o bună zi miniștri?

Nimeni.

Nici că nefiind lăsați să se joace cu păpușele și soldăței, sau șotron și fotbal în curtea școlii, că erau ținuți cu nasu-n carte să învețe să nu mai fie bolnăvicioși și plăpânzi, atunci când au ajuns miniștri au ales și au fost lăsați să se joace cu sănătatea românilor.

Și s-au jucat. Numai procurorii DNA au identificat cinci jocuri preferate în care ȘPAGA este singura regulă: achiziții publice, servicii medicale, bugetarea unităților spitalicești, accesul personalului în sistemul medical și autorizarea farmaciilor.

Citez dintr-un raport-sinteză făcut pe 41 de dosare de corupție din domeniu Sănătății: „Similitudinea modurilor de operare identificate, indiferent de tipul de unitatea medicală unde fapta a fost descoperită, ne demonstrează faptul că aceste practici sunt cunoscute de către firme și sunt o condiție asumată a obținerii/derulării optime a contractelor. Banii primiți ca mită provin tot din bugetul spitalului, valoarea contractului fiind «suplimentată» astfel încât să permită acordarea comisionului”.

Banii alocați Sănătății au fost dintotdeauna puțini – dacă atunci când vorbim despre miliardele de euro neantizate fără a se constata nimic: nici eficiență, nici îmbunătățire de sistem, doar hoteluri și sanatorii, putem pronunța cuvântul “puțin”. Și-atunci, știind că sistemul nu nu funcționează eficient, de ce să ceară oricine bani mai mulți – doar pentru a perpetu proastele obiceiuri ale șpăgarilor pe banii celor care-și plătesc obligațiile?

Citez din raportul-sinteză menționat: „Au fost identificate mecanisme de fraudare a banului public în toate etapele caracteristice procesului de achiziție publică, respectiv în planificarea achiziției, în tribuirea contractului și în executarea acestuia. Prejudiciile aduse instituțiilor publice prin subcontractări/achiziții succesive sunt de sute de mii de lei. Acestea reprezintă sume cumulate pe parcursul lanțului contractual, instituția suportând o valoare a serviciilor/lucrărilor majorată în mod artificial, uneori plătind prețuri de zece ori mai mari decât prețul de achiziție inițial”.

Că miza este, după cum vedem din dosarele penale (deschise cândva, închise niciodată, sau numai când ”se dă liber”): cine fură și împarte ce se fură din banii Sănătății? Partidul care pune ministrul, sau partidul care numește pe şeful Casei de Asigurări de Sănătate? Căci hoţii nu cunosc decât două posibilităţi: ministerul să controleze CNAS-ul (adică să împartă prada) sau CNAS-ul să fie independent (adică prada să se ducă numai la unii).

Nimeni n-a vrut până acum să reglementeze piaţa, pentru că niciunul din aceşti așa-ziși experţi, manageri, gestionari şi politicieni de serviciu nu se gândeşte decât la interesul său.

Citez din nou: „În ceea ce privește situația angajării în spital a personalului, fraudarea angajărilor s-a realizat atât la recrutarea și selecția din sursă internă, cât și din sursă externă”.

Prin urmare, la împărţeala portofoliilor din orice coaliţie de guvernare, fără controlul CNAS, ministeriatul Sănătăţii n-are nici un haz.

Să nu uitați că, între 2018 și 2020 au fost prinși și (chipurile) sunt în curs de condamnare 15 înalți demnitari și mari șefi din sistemul de Sănătate. Nu uitați nici faptul că a fost nevoie de cinci ani pentru ca Dragoș Poteleanu, șeful Casei de Asigurări de Sănătate din Constanța, să fie trimis 6 ani la pușcărie pentru că a primit vreo 110.000 de euro mită de la clinici private (care l-au și denunțat) ca să le mânărească contractele de servicii medicale.

Nici nu mai vreau să-mi aduc aminte de cei care, ca Beuran, Oprescu, Lucan șamd, au scăpat sau sunt pe cale să scape. Justiția e vigilentă când nu i se spune să doarmă.

Vorba lui Friedrich Engels (dintr-o scriere din ianuarie 1846):

“Românii sunt un popor fără istorie, destinați să piară în furtuna revoluției mondiale. Dispariția lor de pe fața pământului va fi un pas înainte”.

(Asta e pentru iubitorii de comunism).