In vizor

Care sunt firmele "de casa" ale Primariei clujene, in 2015

Pe lista firmelor „de casa” ale Primariei clujene regasim aceleasi nume abonate la contractele publice de ani de zile. In 2015, societatile preferate de municipalitate au continuat sa castige contracte de zeci de milioane de lei:  de la  Diferit, Kiat, CMC Monumental sau ARL Cluj SA, care si-au impartit lucrarile de infrastructura, la “trio-ul” Rombianca, Ando Construct si Canion Impex, care se ocupa de tot ce inseamna reparatii de cladiri aflate in patrimoniul public.

Cele mai valoroase contracte din bani publici, derulate de Primaria clujeana in 2015, au fost cele care se refera la lucrarile de infrastructura. Astfel, 28 de milioane de lei au mers, anul acesta, la societatea din Maramures CMC Monumental, care va furniza piatra cubica pentru oras in urmatorii doi ani.

CMC Monumental este administrata de Liliana Florean, sotia omului de afaceri Victor Florean. Contractul cu primaria prevede incheierea unui acord cadru pe o perioada de doi ani pentru „piatra naturala de pavare, normala, abnorma, calupuri din piatra naturala si borduri”.

Firma castigatoare este controlata de omul de afaceri Victor Florean. Inginer minier, a terminat Institutul Politehnic la Cluj-Napoca in 1985, iar din 1991 a infiintat firma CMC SRL din Carbunari, judetul Maramures, devenind unul dintre cei mai mari furnizori de piatra din tara. Piatra provenita de la Florean se poate vedea pe Bulevardul Eroilor, la Gara, la Biblioteca Judeteana Octavian Goga, Piata Mare din Sibiu, Piata Unirii din Iasi si in multe alte locuri.

Un alt castigator de contract public cu Primaria, pe Infrastructura, a fost Antrepriza de Reparatii si Lucrari ARL Cluj SA, care a castigat  contractul de peste 10,5 milioane de lei, pentru modernizarea strazii Faget.  ARL Cluj SA este membra a grupului austriac Strabag. Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 188,5 mil. lei (42,5 mil. euro) si un numar mediu de 286 de angajati, conform site-lui Ministerului Finantelor Publice.

Nu au lipsit nici favoritii Primariei: Kiat si Diferit. Astfel, Kiat Grup Construct, firma preferata de institutie cand vine vorba de reabilitarea drumurilor, a castigat contractul  “Acces din strada Oasului la cartierul Lomb din Cluj-Napoca”, contra sumei de 18 milioane de lei. Proiectul este finantat partial din fonduri europene.Licitatia a fost contestata de SC Diferit SA si ARL Cluj SA, insa Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a respins aceste contestatii.

Diferit a intrat si in acest an in schema, cu un contract de 6,5 milioane de lei, si anume refacerea Podului Traian.

In ultimii zece ani, societatile Diferit si Kiat au incasat zeci de milioane de lei anual, totalizand aproape 508 milioane de lei in perioada 2004-2014, pentru intretinerea si modernizarea drumurilor din municipiul Cluj-Napoca.

Societatea clujeana Diferit a intrat in peisaj inca din primul mandat al primarului Emil Boc. In perioada 2004-2006 societatea a incasat dn bugetul local nu mai putin de 14,5 milioane de lei pentru reparatii si modernizarea strazilor din oras.
In 2007, la doar cateva luni de infiintare intra in schema si societatea Kiat, cu sediul la Bucuresti. Timp de patru ani ambele societati lucreaza pe strazile din oras si incaseaza un total de 134 de milioane de lei, din care partea Diferit reprezinta aproximativ 69 de milioane de lei.

Kiat Group Construct a fost infiintat la finalul anului 2006 cu sediul la Bucuresti si ii are asociati pe Mustafa Bekar, Tamer Atalay si Atalay Deniz.

O alta soietate controlata de Mustafa Bekar a fost pe lista preferatilor administratiei publice locale, in acest an. In iulie 2015, Primaria Cluj-Napoca adjudeca contractul de achizitie echipamente de joaca societatilor King Industrial Enterprises SRL si Dupex SRL. Valoarea: 7,3 milioane de lei. Mustafa Bekar este administratorul King Industrial Enterprises.

Cat priveste societatea Dupex SRL, este controlata de omul de afaceri Ioan Dura, si a avut, in trecut, mai multe contracte cu administratia publica clujeana. In urmă cu trei ani, Primaria Cluj-Napoca a amplasat aparate de fitness in aer liber in zece locatii din oraş. Contractul a fost estimat la peste 32 de milioane de lei, iar contractul a fost castigat de aceeasi firma, Dupex SRL.

Alte firme de casa ale Primariei Cluj-Napoca au fost, anul acesta, Rombianca, Ando Construct si Canion Impex. Cele trei societati au castigat contractul de 7,4 milioane de lei, pentru reparatii la 2.000 de spatii cu alta destinatie, inchiriate de municipalitate ONG-urilor, fundatiilor sau institutiilor publice.

In 2013, aceeasi asociere a luat aproximativ 2 milioane de lei din contractul de 4,4 milioane de lei incheiat cu Primaria pentru reparatii curente la imobile aflate in proprietatea Statului Roman. Firmele au castigat, in ultimii ani, contractele de reparatii pentru scoli si gradinite din Cluj-Napoca.

Intr-o alta asociere, Rombianca si Canion Impex au castigat, tot in 2015, un contract de aproape 2 milioane de euro pentru reparatiile facute la scoli si gradinite in Cluj-Napoca. Acest contract a fost castigat in asociere cu Servinstal, Novas Construct si Constructii SRL.

Rombianca Prestcom este una dintre firmele preferate atat de UBB cat si de administratia locala. Anul trecut a incasat aproape 200.000 de lei de la Universitate pentru diverse reparatii. Firma de constructii detinuta si administrata de Vasile Rus a fost infiintata in 1993 si are sediul in Piata Unirii din Cluj-Napoca. Numele lui Vasile Rus si al societatii apar mentionate pe lista donatorilor la partidele politice. Astfel, in 2011, Vasile Rus a donat catre UDMR 75.000 de lei. In 2008, Rombianca a donat 20.000 de lei in conturile PDL. Societatea a avut contracte si cu forul judetean in timpul administratiei PDL, dar si cu Primaria Cluj-Napoca pe partea de reparatii curente la scoli, de la care a incasat sute de mii de lei.
Rombianca a avut in 2014 un profit de 640.000 de lei la o cifra de afaceri de 3,3 milioane de lei.

Ando Construct este controlata de Elena si Ioan Pintican. In 2014, cifra de afaceri a societatii a fost de 2,7 milioane de lei, iar profitul de 500.000 de lei.

40 de milioane de lei au mers, in 2015, catre societatile Coldea Constructii SRL si Ceconi SRL. Cele doua societati sunt direct responsabile pentru dezastrul de la Liceul Eminescu si de la Scoala Ion Agarbiceanu, unde lucrarile sunt intarziate, iar elevii Liceului Eminescu au fost nevoiti sa studieze la o alta scoala. La ambele scoli, lucrarile sunt coordonate de SC Coldea Constructii SRL, liderul asocierii din care mai fac parte SC Grup Energoinstal SA si SC Dava Invest SRL. Investitia este una din fonduri europene si vizeaza reabilitarea a trei scoli din localitate Liceul Eminescu, alaturi de Scoala Gimnaziala “Ion Agarbiceanu” si Liceul Teoretic “Avram Iancu”. Valoarea totala a proiectului este de peste 62 de milioane de lei, iar contributia municipiului este de 2 milioane de lei.

Coldea Constructii SRL a avut, in 2014, o cifra de afaceri de peste 13 milioane de lei. Firma este controlata de Vasile Pop si Gabriel Mihai Coldea. Anul trecut, societatea a mai castigat un contract din bani publici, si anume construirea unei scoli in Cetatea Fetei, comuna Floresti, contract in valoare de 8 milioane de lei.

Societatatea de Constructii Napoca SA si-a adjudecat, la randul ei, un contract cu Primaria Cluj-Napoca, in valoare de 1,5 milioane de lei, si care se refera la lucrarile de desfiintare a constructiilor executate nelegal de catre persoane fizice/juridice pe domeniul privat al acestora.

Cat priveste lucrarile de dotare ale Cinematografului Dacia, contractele au fost semnate cu  Eurodidactica SRL și Stage Expert, firma care a organizat evenimentele la venirea lui Bill Clinton in Romania si summitul NATO. Valoarea totala a dotarilor este de 1,8 milioane de lei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *