Din oras

Viata angajatilor RAADPP, dincolo de votul politic. In pragul desfintarii regiei, 99% dintre muncitori au credite si numeroase probleme familiale

Iminenta transformare a Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Privat in directie in cadrul  Consiliului Judetean Cluj va aduce, pe langa modificarea situatiei juridice a regiei, si o importanta schimbare in randul angajatilor. Cea mai importanta schimbare ce urmeaza sa fie facuta este incadrarea acestora la nivelul salarial al bugetarilor. Acest lucru va determina o modificare majora a salariilor angajatilor RAADPP, adica o scadere consistenta a veniturilor acestora. Ziar de Cluj a stat de vorba cu cativa dintre muncitorii regiei pentru a afla direct de la sursa ce inseamna in opinia lor reorganizarea RAADPP si care sunt actiunile prin care isi doresc sa isi apere drepturile salariale . 

La sediul RAADPP cativa dintre angajati au fost dispusi sa isi impartaseasca parerea despre viitorul sumbru care li se ofera odata cu reorganizarea regiei. Teama de o reducere consistenta a salariilor sau de o concediere colectiva ii macina pe majoritatea angajatilor, deoarece 99% dintre acestia au credite la banci raportate la actuala sursa de venit.  

La cei aproape 62 de ani, Marius Craciunas este inginer in cadrul serviciului de siguranta circulatiei pe toate drumurile judetene clujene. A fost angajat la RAADPP in urma cu 8 ani, iar inainte a fost inspector de calitate pe toata fabrica metalurgica de la fostul Combinat de Utilaj Greu (CUG). Situatia familiala nu este una prea buna pentru Craciunas: recent sotia acestuia a fost depistata cu cancer, fapt ce determina ca aproape intreg venitul sa il foloseasca pentru tratarea consoartei la o clinica particulara. Cu lacrimi in ochi a marturisit ca in cazul in care salariul i-ar fi diminuat sau ar fi concediat nu si-ar mai permite sa intretina financiar tratamentul sotiei. In situatia in care ar ramane singur acesta nu a ezitat sa afirme ca nu va mai avea nimic de pierdut, lucru ce a lasat loc de multe interpretari.

“Situatia actuala eu nu o vad ca un razboi, eu o vad ca si o rea vointa din partea unora si o vad ca o incompetenta din partea altora. A mai fost un singur om in tara asta care le-a stiut pe toate si ala o fost impuscat. Ca angajat al Consiliului Judetean, presedintele institutiei pe mine nu ma reprezinta. In ceea ce vor ei sa faca, adica o directie, noi, angajatii RAADPP, nu o sa avem loc. Pentru ca, desi ni s-a promis ca vom fi toti angajati, lor le trebuie organigrama aprobata la Bucuresti si apoi se va face concurs pentru ocuparea posturilor. Noi aici am dat concurs cand ne-am angajat. A fost concurenta 3-4 pe un loc si acum sa mai dam inca o data concurs pe acelasi post? Cine mai angajeaza unul de 62 de ani? As vrea sa il vad pe acela care e in stare sa faca ce am facut eu si sa aduca atatia bani in institutie cati am adus eu. Am stat doua luni la control la camioane cand lucrau la autostrada pentru a da avize pentru surprusul de greutate. Pot sa spun ca aproape 99% din angajatii din regie au credite bancare, luate pe un salariu pe care l-au avut, pe care au garantat. Acuma daca li se va diminua salariul nu o sa mai aiba din ce sa plateasca aceste credite bancare. Cazul meu este unul mai deosebit. Am sotia intr-o situatie grea, a fost depistata cu cancer. Costurile, tratamentul sunt mari ce sa fac daca imi diminueaza salariul? Sa imi pun streangul de gat? Eu asa ceva nu fac, eventual ii pun altuia streangul de gat ca daca raman singur nu mai am ce pierde in viata asta. In situatia in care imi este si sotia si o pierd pe ea ca nu am bani sa ii cumpar medicamente, nu stiu ce as fi in stare sa fac. Ce nu inteleg eu este cum se poate ca in alte parti si in alte entitati pot sa aiba regie care face aproape ceea ce faceam noi si ei pot sa functioneze si noi nu. Cel mai bun exemplu este RADP, care face toate lucrarile pentru Primarie”, a povestit Marius Craciunas.

Horea Catavela este angajat al RAADPP pe postul de amanejator in echipa de plombari de peste 5 ani. A lucrat inainte la Rosal ca inginer spatii verzi. Acesta a mai trecut printr-o situatie similara ca cea din prezent pe vremea cand lucra la Terapia, de unde, ca urmare a reducerii activitatii, a ramas somer.

“Ni s-a mai promis marea cu sarea si pana la urma am ajuns in drum. Din ce a fost in Terapia a ramas o singura sectie, acolo am lucrat 8 ani si am ajuns in drum. In situatia mea sunt majoritatea colegilor mei de birou. Majoritatea au credite la banci, au probleme familiale, ar fi un dezastru pentru noi daca s-ar produce scaderi salariale, cu atat mai mult sa fim pusi pe liber. O sa  ajungem sa stam pe marginea drumului sau sa ne luam corturile pentru ca bancile nu te iarta si ne vor scoate casa la mezat. Sunt divortat, cresc singur o fetita in varsta de 7 ani, cu ce mai primesc de la sotie sau de la socri, ma descurc. Aici la RAADPP este pentru mine ultimul tren in viata pentru ca la varsta mea cu greu imi voi putea gasi un alt loc de munca. In urma cu aproape 6 ani daca nu imi gaseam aici un loc de munca eram pe punctul de a claca, mi se terminase somajul, cu credit la banca, cu fetita mica. 4,5 milioane banca, 3 milioane cheltuieli cu fetita, chiria, intretinerea, cheltuielile, la salariul pe care il am acuma. Daca mi-ar taia salariul ar fi un dezastru. Cred ca oamenii vor iesi in strada daca asa se continua treaba”, a declarat Horea Catavela.

Reprezentantul sindicatului RAADPP afiliat la Cartel Alfa a confirmat cele spuse de catre Horea Catavela si a inceput demersurile pentru a organiza o serie de proteste. Situatia RAADPP este incerta inca de cand presedintele Consiliului Judetean Cluj, liberalul Mihai Seplecan, a incercat, la inceputul lunii august, sa introduca pe ordinea de zi un proiect prin care Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Privat sa fie desfiintata. Motivul invocat de Seplecan a fost lipsa de transparenta din partea RAADPP fata de principalul finantator, in speta Consiliul Judetean, in ceea ce priveste modul de decontare si realizare a lucrarilor de intretinere si modernizare a drumurilor din judetul Cluj. 

In urma unei sedinte desfasurata in septembrie, specialistii din cadrul Consiliului Judetean Cluj, alaturi de cativa consilieri judeteni, au decis ca Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Privat sa devina societate comerciala, contrar dorintelor presedintelui Mihai Seplecan de a reorganiza regia in Directie in cadrul CJ Cluj. Ulterior, Consiliul Cocurentei nu si-a dat avizul pentru ca RAADPP sa devina societate pe actiuni, motiv pentru care in sedinta extraordinara din aceasta luna consilierii judeteni vor fi obligati sa voteze proiectul lui Seplecan. In cazul unui vot pozitiv, cei 103 angajati ar urma sa fie destituiti, urmand ca ulterior sa fie incadrati cu salarii la nivel de functionari in directia nou infiintata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *