Din oras

Capelă ortodoxă în coasta Cimitirului Evreiesc. Robert Schwartz, reprezentantul Comunității Evreiești Cluj: „Nu am știut că acolo va fi un cimitir ortodox…”

După ce în vara anului 2018 autoritățile locale aprobau Planul Urbanistic Zonal pentru amenajarea Cimitirului ortodox din Calea Turzii 154 A, acum autoritățile au autorizat organizarea de șantier în valoare de 45800 lei pentru construirea unei capele pe fostul amplasament al Comunității Evreiești din Cluj. 

La finalul lunii februarie 2021, autoritățile locale au eliberat Autorizația de construire pentru construire capela conform PUZ aprobat prin hotărâre de consiliu local din august 2018, organizare de șantier în valoare de 45.800 lei.

Investiția de bază este de 170067,22 lei. 

Autorizarea executării lucrărilor de construire pentru proiectul elaborat de Logos Arta si cuvant, respectiv de arh. Nicolae Calin Chifar, arhitect cu drept de semnătură.

Durata de execuție a lucrărilor: 48 luni calculată de la data începerii efective a lucrărilor (anunţată în prealabil), situaţie în care perioada de valabilitate a autorizaţiei se extinde pe întreaga durată de execuţie a lucrărilor autorizate.

Termenul de valabilitate a autorizației de construire: 12 luni de la data emiterii, interval de timp în care trebuie începute lucrările de execuţie autorizate.

În toamna lui 2017, terenul aferent a fost vândut de Comunitatea Evreilor Cluj către Studium Green.  

„Noi nu avem nici o legătură cu acel teren. 

Acel teren era proprietatea noastră, pe care l-am vândut în anul indicat și de atunci aparține proprietarului nou, care este Studium Green.

Acesta a fost cumpărătorul, prin licitație închisă, a câștigat și de atunci, noi, teoretic și practic, nu avem nici o relație și nici o influență asupra lor, suntem numai vecini. 

Suntem în relații acceptabile și cu cumpărătorul, și cu Biserica Ortodoxă. 

Noi nu avem nici o influență asupra lor.

Teoretic nu am știut că acolo va fi un cimitir ortodox, teoretic, dar nici nu intră în atribuțiile noastre să avem vreo părere despre acest lucru. Până când suntem în vecinătate (avem un gard comun și atât) și suntem vecini buni. 

Până acum nu avem nici un motiv să fim nemulțumiți vis a vis de domniile lor”, a declarat Robert Schwartz, Președintele Federației Comunității Evreiești Cluj. 

În august 2018, întrunit în ședință extraordinară, Consiliul local aproba Planul Urbanistic Zonal pentru amenajarea cimitir existent Calea Turzii 154 A, în favoarea beneficiarului Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, proprietar fiind SC Studium Green. 

Potrivit proiectului de hotărâre adoptat în august 2018, teritoriul aferent, în suprafață de aproximativ 5,2 hectare, era reprezentat de cimitirul existent situat în zona „Deasupra Hajongard”, cunoscut sub denumirea de cimitirul evreiesc. Prin PUZ se reglementează amenajarea unei suprafețe de 2,25 hectare situată în partea de nord a cimitirului.  

„Din punct de vedere al evoluției istorice, Cimitirul Evreiesc de pe Calea Turzii a fost înființat în 1927 și adăpostește aproape 2000 de morminte evreiești dispuse în partea de sud a cimitirului. În partea de nord au fost înmormântați în 1944 câteva sute de soldați germani și maghiari. În toamna anului 1944, la retragerea trupelor germane și maghiare, după deportarea la Auschwitz a evreimii clujene, în oraș nu mai exista comunitate evreiască, cimitirele rămânând nesupravegheate. Atunci, în Cimitirul Evreiesc au fost înmormântați soldați germani și maghiari. După aproape 70 de ani, în 2013, respectiv în 2015, în baza acordurilor guvernamentale existente, organele abilitate din Germania și Ungaria au exhumat osemintele și le-au transferat în cimitire special destinate acestui scop”, se arată în Referatul de aprobare al proiectului de hotărâre. 

Potrivit declarației Comunității Evreilor din Cluj-Napoca Cultul Mozaic, cimitirul cultului mozaic situat pe Calea Turzii nu a fost declarat închis nici total, nici parțial.

„În acest sens, Mitropolia Clujului declară că dacă vor fi identificate oseminte provenite de la soldații înmormântați în cimitir în momentul amenajării cimitirului ortodox și a capelei pe terenul ce face obiectul studiului acestea să fie poziționate într-un loc în interiorul cimitirului. (…).

Partea de nord a cimitirului nu a fost utilizat niciodată ca și cimitir evreiesc, ci folosit ca cimitir ecumenic militar timp de mai bine de 70 de ani”, se mai arată în documentația adoptată.

Teritoriul cimitirului este structurat ca spațiu verde. Cimitirul se amenajează pe sectoare, amenajate conform normelor specifice, cu toate elementele de echipare. 

Recent, autoritățile locale au eliberat autorizația de construire capelă și organizarea de șantier.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *