Editorial

Noi bem ca porcii și în Africa oamenii mor de sete!

Președintele PSD vede roșu în fața ochilor. Indignat până peste poate și furios foc, Marcel Ciolacu amenință că le va face plângeri penale prefecților și premierului Florin Cîțu pentru că nu ar fi alocat bani de investiții administrațiilor locale, primării și consilii județene, conduse de PSD. Bașca un protest sănătos, unde altundeva decât la Palatul Cotroceni. E o „măgărie”, a spus Ciolacu.

Ludovic Orban nu l-a contrazis pe Marcel Ciolacu, dar l-a îndemnat la tăcere, în caz contrar amenințând cu dezvăluiri: „PSD ar trebui să tacă pe subiectul ăsta, pentru că PSD a alocat banii după proprie politică primarilor şi a discriminat cetăţenii români, împărţindu-i în două categorii – cetăţeni români din localităţile cu primari PSD şi cetăţeni români cu primari de alte culori politice. Eu m-aş abţine în locul lor de la declaraţii politice pe acest subiect, pentru că altfel voi fi nevoit să aduc aminte toate alocările care au fost făcute pe PNDL1, pe CNI, pe PNDL 2, din Fondul de rezervă al Guvernului şi ponderea alocărilor, care a fost predominantă către primarii PSD. Nu mai vorbesc de alocările de la Consiliile judeţene care sunt controlate de PSD”.

Niciodată nu a fost altfel. Fiecare partid venit la guvernare a considerat banul public pradă de război și a alocat fonduri consistente județelor și comunelor câștigate de oamenii lor. Restul au primit mărunțiș, cât să nu moară de foame. Așa face coaliția la putere în frunte cu PNL acum, așa a făcut PSD înaintea lor, așa a făcut PDL când a prins ciolanul. Așa au făcut toți, dintotdeauna. Și, poate, nici nu ar fi fost asta o mare problema, dacă măcar s-ar fi făcut ceva pentru comunitățile respective cu banii alocați din prada de război. Necazul e că banii au fost furați, risipiți pe tot felul de investiții inutile: teren de fotbal în pantă, săli de sport inutile, parcuri năpădite de bălării, Centre de Informare Turistică în zone fără un singur obiectiv turistic și alte asemenea năzdrăvănii. Cât despre rețea de apă curent, canalizare, gaze, drumuri și alte investiții cu adevărat importante pentru oameni… nu sunt bani. De zeci de ani primarii și șefii județelor stau cu mâna întinsă la partid, iau bani și-i prăduiesc. E sport național.

În timp ce partidele se ceartă pe banul public și nu știu care fură mai mult, stai și te întrebi ce se fac primarii independenți, cum se descurcă ei? E de notorietate că cea mai dezvoltată comună din România este comuna Ciugud, din Alba. Iată ce spune Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud, într-un interviu acordat zf.ro: „Independenţa financiară faţă de stat este cea mai importantă măsură pentru dezvoltare… nu suntem o comună asistată financiar de stat, noi nu primim bani de la bugetul de stat deoarece pentru noi sunt suficiente fondurile proprii”. Cu alte cuvinte, în loc să aștepte mărunțiș de la partide, primarul a mers pe atragerea de fonduri europene şi pe atragerea de investitori. Mergeți în Ciugud și veți vedea diferența între un conducător adevărat și prăduitorii care ne conduc.

Gâlceava aceasta dintre Ciolacu și Orban, dintre opoziție și putere în general, îmi amintește de o scenă la care am asistat întâmplător. Odată am văzut un tip rupt de beat care, după ce a mai tras un gât de bere, a început să strige: „Rușine! Noi bem ca porcii și în Africa oamenii mor de sete!” După ce și-a strigat oful, omul s-a calmat și și-a văzut netulburat de berea lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *