Jos palaria

„Canon și Interpretare”, o expoziție aproape de suflet. „Chintesența propriilor trăiri și interpretarea personală a sacrului”

Cluj-Napoca se bucură de e expoziție specială, „Canon și Interpretare”, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Expoziția reunește opere de artă sub formă de pictură și sculptură, semnate de 12 artiști, de la nume mari ale picturii până la amatori. Printre lucrări se numără cele semnate de Sbârciu Ioan, Bera Olimpia, Andrei Câmpan, Tudor Costin, Chițimuș Costel, Ciubăncan Anca, Dup Csapo Reka, Dup Darie, Nuțu Andrei, Munteanu Marcel, Pop Blanca Alina, Trif Claudia, Weiker Horațiu, Zmicală Gavril și icoane din colecția Muzeului de Artă Cluj-Napoca, dar și colecția prof. Gavril Tecar.

„Expoziția «Canon și Interpretare» se vrea a fi un dialog între dogmă și ultracontemporan sau între tradițional și postmodernism – un dialog între ceea ce este în canon sau în norma bisericească și libertatea interpretării conceptelor privitoare la religie”, transmit organiztorii evenimentului.

Lucian Nastasă-Kovács, Aurel Codoban, Horea Avram, Ioan Sbârciu, Anca Ciubăncan, dar și IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, au adresat câteva vorbe iubitorilor de artă prezenți la eveniment. Organizatoarea, Anca Ciubăncan, a lucrat un an și jumătate la acest concept, acum concretizat.

Între 2023-2024, expoziția va se va plimba prin țară și ei i se vor adăuga, local, lucrări ale altor artiști. Punctul de plecare este Cluj-Napoca, urmând ca aceasta să ajungă la Muzeul de Artă Iași, urmat de cel de la București, iar mai apoi în Italia și Suedia.

„Canon și Interpretare” poate fi vizitată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca până în data de 19 martie 2023.

Urmăriți vernisajul în rubrica Vine Clujului, de pe NCN, aici: