A slabi inseamna a-ti vedea silueta apropiindu-se, zi dupa zi, de imaginea trupului visat. Nu este totdeauna usor sa treci in cateva luni de la situatia de “durduliu” la cea de “suplu ca o trestie”; veti avea nevoie de o perioada de adaptare pentru a va obisnui, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic, cu noul dvs. profil.
Influenta societatii
In actuala societate a belsugului, o silueta zvelta a devenit aproape un imperativ. Nu trece o saptamana fara ca o revista sa propuna un nou regim sau un nou produs revolutionar. Femeile-liana surad din paginile publicatiilor mondene si de pe afirsurile / clipurile publicitare, amintindu-ne imaginea propriului nostru corp, adesea incomparabila. In fata avalansei de top-modele scheletice, idolatrizate de adolescentele ce nu viseaza decat sa le semene si flirteaza astfel cu anorezia, numerosi medici au tras deja semnalul de alarma.
In paralel, cu aceasta lupta impotriva kilogramelor, a luat fiinta o intreaga piata a supletei: pilule miraculoase, sali de sport si de aerobic (impreuna cu tinutele corespunzatoare, deloc ieftine), creme si unguente, cantare cu memorie (ba chiar vorbitoare!), aparate de intarire a musculaturii, solutii pentru slabire mai mult sau mai putin fanteziste etc. Cei dornici sa piarda din greutate nu mai stiu carui sfant sa se roage pentru a slabi… fara a se ingrasa apoi de loc!
Mai dramatic este insa faptul ca a aparut un veritabil rasism “anti-gras”. Pe ecran ca si pe strada, este anormal sa fii durduliu. Obezitatea si indolenta ori lipsa de vointa sunt adesea asociate, insa zveltetea, ca si tenul bronzat, a devenit semnul exterior al formei, al dinamismului, dar si al unui statut social aparte. Si pe drept cuvant: exista mai multi obezi in randurile claselor modeste ale societatii, decat printre cei instariti.
Alte epoci, alte moravuri
Desi astazi supletea a devenit un imperativ, situatia nu a fost totdeauna aceeasi: in vremurile preistorice, dar si in perioada Greciei antice si in Renastere chiar, rotunjimile – simbol al fecunditatii si al opulentei – constituiau criterii de frumusete. In secolul al XIX-lea, era inca apreciata femeia cu solduri pline si piept bogat, in vreme ce subtirimea era sinonima cu saracia. Iar la inceputul veacului XX, frumoase erau considerate femeile zdravene, bine cladite.
Sa retinem de asemenea ca, in unele tari africane, silueta plina constituie si astazi un factor de seductie si un indiciu al bogatiei. Viitoarele mirese sunt “indopate” in lunile dinaintea casatoriei, pentru a deveni mai apetisante…
Cand “grasanul” se revolta
Poate ca ati cunoscut in timpul scolii – sau poate ati fost chiar dvs.- un “grasan” dispus sa accepte orice pentru a nu fi exclus din grup. Indiferent ca era mereu tapul ispasitor sau amicul “de treaba” gata sa ia aminte la doleantele celorlalti fara a cere nimic pentru sine, el ramane totdeauna pe planul al doilea, acceptand de buna voie ironiile si umilirile, ba chiar si confidentele sentimentale ale persoanei de care era indragostit nebuneste…
Dar uneori se intampla ca “grasanul” sa nu mai suporte rolul de a “cincea roata la caruta”. Intr-o izbucnire de amor propriu, hotaraste sa rupa brusc cu personajul dragut si amabil care ii devenise aproape a doua natura. Cum? Incepand un regim de slabire, cu sau fara supraveghere medicala, dar cu o vointa uriasa. Si asta schimba totul, fiindca pe masura ce trupul se transforma, caracterul trebuie sa se modifice si el. Altfel il asteapta esecul.
Rotunjimile – o bariera intre sine si cei din jur
Stratul de grasime constituie o bariera intre sine si cei din jur. Persoana grasa nu este perceputa in general ca fiind dezirabila, ci este considerata mai degraba asexuata. Astfel, obezitatea serveste oarecum ca o pavaza imotriva dorintelor de natura sexuala.
Decizia de a renunta la rotunjimi este intr-o oarecare masura cu aceea de a te expune gol, de a redeveni seducator, cu toate consecintele aferente: reluarea vietii sexuale (Numerosi obezi recunosc ca au renuntat sau si-au limitat activitatea sexuala din dezgust pentru propriul corp sau din lipsa de mobilitate), schimbarile survenite in privirile celorlalti (colegi, rude, oameni necunoscuti).
Persoana care intentioneaza sa slabeasca trebuie sa tina seama de toate aceste consecinte asupra vietii sale zilnice. Noi remarci asupra aspectului sau fizic, respect, ba chiar admiratie sau dorinta! Nimic nu va mai fi la fel ca inainte. Va trebui sa invete sa traiasca altfel, cu acest corp nou aflat sub continua supraveghere. In primul rand insa, nimeni nu trebuie sa astepte imposibilul. Noua silueta nu il va aduce inapoi pe logodnicul pierdut si nici nu va remedia problemele de la seerviciu. Slabirea este o modalitate de a trai mai bine, dar in nici un caz o solutie miraculoasa pentru toate problemele vietii.