Editorial

Când doi parlamentari români se întâlnesc și unul strănută, nu-și doresc "sănătate", ci "imunitate"

Despre dimensiunea morală a clasei politice actuale aflăm citindu-le CV-ul de Tribunal (mai stufos și mai ancorat în reaclitate decât cel profesional). Dacă la alegerile din 9 decembrie 2012 aveam de-a face cu traseiști, incompatibili, anchetați în diferite dosare penale, fie combinații din aceste minunate „virtuți”, iar bravul popor votant a ales nu mai puțin de 24 de parlamentari cu probleme cu legea, anul acesta același brav popor a dublat miza și a trimis 50 de indivizi cu grave probleme “imunitare”.

De la mici găinării, crimă organizată sau corupție, cam acestea sunt acuzațiile definitive sau în curs de cercetare de care sunt vizați cei care au intrat în Parlament pentru a propune și vota legi. Că supra-oferta de onestitate politică o reprezintă tocmai a fi traseist, devalizator, turnător al fostei securități și/sau anchetat penal – adică de-al nostru, din popor, că nu e om să nu fi comis vreo găinărie, măcar o dată-n viața lui…

Aceasta este rezultatul lipsei de respect față de votant și propriii membri a partidelor care şi-au creat listele, a lipsei de discernământ a celor care votează şi a lipsei de coloană vertebrală a membrilor de partid care au acceptat să li se impună de către şefi astfel de persoane pe listă.

Oricum, Codul Penal nu tratează și aspecte privind cazurile de frecat de mentă, deși sub aspectul surselor de venit (pe care abia ce așteptăm să le citim declarate la alde Horia Nasra, Sorin Moldovan, Mihai Goțiu și Adrian Dohotaru), sunt convins că mult mai mulți aleși s-ar încadra (și se vor încadra, implacabil) în vreun paragraf, vreo literă ceva.

Cert este că, din cei 588 de deputaţi şi senatori aleşi în decembrie 2012, 68 de parlamentari nu au mai reuşit să-şi ducă la bun sfârşit mandatul încredinţat de alegători. Majoritatea șparlamentarilor care au părăsit Casa Poporului au făcut-o în zăngănit de cătușe. Printre aceştia avem nume grele, precum foştii miniştrii Miron Mitrea, Relu Fenechiu, Darius Vîlcov, Monica Iacob Ridzi, fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc, patronul Antenei 3, Dan Voiculescu, George Becali şi liberalul turnător al fostei Securități, Sorin Roşca Stănescu.

Ca la noi, la nimenea. L-am avut pe deputatul PPDD Gigi Neţoiu, care, deşi condamnat la doi ani de închisoare în dosarul transferurilor de jucători, a rămas parlamentar încă un an de la data condamnării din cauza unor probleme birocratice, care au împiedicat vacantarea mandatului său. Fostul deputat PSD Ioan Adam, pus sub acuzare în dosarul retrocedărilor, şi fostul deputat PNL Theodor Nicolescu, urmărit penal în dosarul ANRP, şi-au înaintat demisia după ce au ajuns în spatele gratiilor pentru că au fost arestaţi preventiv.

Un alt motiv din cauza căruia parlamentarii au fost forţaţi să părăsească Legislativul înainte de încheierea mandatului sunt dosarele de incompatibilitate câştigate de Agenţia Naţională de Integritate în instanţă. Așa au zburat din funcție fostul social-democrat Aurel Nechita, fostul deputat PNL Petre Roman, fostul senator liberal Akos Mora şi fostul deputat PDL Ştefan Stoica.

Numai Steluței Cătăniciu i-a rezistat coafura.

Așa că aștept, cu interes, colecția de Tribunal a noului mandat Șparlamentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *