De cartier

Calitatea vieții în cel mai nou cartier al orașului – SOPOR – este proiectată în viitor: „Până va fi realizat va dura, probabil 5-8-10-12 ani. Va fi un exemplu de dezvoltare urbană gândită de la început. Va fi…”

Cluj 2022 – de cca 4 ani de zile autoritățile anunță demararea celui mai mare proiect de regenerare urbană la nivelul municipiului Cluj-Napoca și anume realizarea unui cartier «ca la carte»: cartierul Sopor.

Viziunea de dezvoltare a orașului 

Până și localnicii din zonă au început să se întrebe în privința sustenabilității acestui proiect.

„S-a abandonat proiectul cartierului Sopor?

Se vorbește de 4 ani de el și nu s-a mișcat nimic la fața locului”, a semnalat un clujean în timpul unei intervenții radio a reprezentantului Direcției dezvoltare locală din cadrul Primăriei, Ovidiu Cîmpean. 

„Eu am mare încredere în Planul Urbanistic Zonal pe care-l dezvoltăm în zona Sopor, pe 250 de ha, pe care l-am realizat în urma unui concurs internațional de soluții. Acolo mai avem două avize de obținut de la Aeronautică și cred că de la Mediu”, a explicat Câmpeanul. 

Drumul Soporului – încremenit în secolul trecut

„Și acolo veți vedea – am publicat planșele pe site-ul Primăriei -, va fi cred un exemplu la nivel național și nu numai, de dezvoltare urbană gândită de la început, în care se face prima dată infrastructura, regulile sunt clar stabilite, inclusiv reguli de fațadă, nu mai construiește fiecare cum dorește, ci sunt prevăzute reguli stricte și cred că acela va fi un cartier model.

Sigur, va dura, probabil, până va fi realizat 5-8-10-12 ani, însă cred că odată ce vom aproba acest PUZ pentru cartierul Sopor, vom putea demara lucrările la infrastructură”, a explicat Ovid Cîmpeanul, reprezentantul Direcției de dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca. 

Potrivit autorităților, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al viitorului cartier este în curs de realizare de către o echipă de arhitecți, aleasă în urma unui concurs internațional de soluții, câștigat de către Asiza Birou de Arhitectură SRL – o echipă coordonată de arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu. 

Scopul principal al concursului a constat în selectarea celei mai bune soluții în vederea “Elaborării unui Masterplan/ Plan Urbanistic Zonal în cartierul Coloniile Sopor din Municipiul Cluj-Napoca”

Încă din 2018, Primăria își propune un nou mod de urbanizare sustenabil bazat pe creșterea calității vieții. 

„Din punctul meu de vedere și din experiența pe care o am, pregătirea proiectelor, într-adevăr, durează, practic, de două ori mai mult chiar decât execuția”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director Direcția Dezvoltare locală, în cadrul unei intervenții radio locale.

„O să vedeți, începând cu anul acesta și anul viitor, o serie de proiecte care au beneficiat de concursuri internaționale de soluții și veți vedea creșterea gradului de atenție la detalii, o calitate mult mai mare a proiectelor și, până la urmă, o viziune pe care noi o dăm orașului”, a mai adăugat acesta.   

Masterplanul viitorului cartier Sopor, care se va întinde pe o suprafață de 250 de hectare a fost discutat în cadrul unei dezbateri online organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) al Primăriei Cluj-Napoca în octombrie 2020.

CITEȘTE ȘI: Dezbatere cu scântei pe tema noului cartier SOPOR. Proprietarii terenurilor:”Vom uza de toate mijloacele juridice pe care le avem la dispoziție”

Proiectul viitorului cartier prevede un mini oraș cu case și blocuri de patru sau cel mult șase etaje, zone verzi, spații comerciale, cabinete medicale, grădinițe, școli, bulevarde, transport public și modalități de deplasare alternativă.

Între timp, Calea Soporului reprezintă un adevărat traseu de off road – drumul principal care străbate cartierul arată mai rău ca în satele din vârf de munte. Și este așa de mai bine de 30 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *