In vizor

Cadavrele nimănui, practica studenților. Cursanții de la Medicină învață anatomie pe corpurile nerevendicate

Cadavrele pe care nu le vrea nimeni din morga spitalelor din Cluj-Napoca sunt trimise la Universitatea de Medicină și Farmacie. Corpurile ajung pe mesele de disecție pe care studenții învață anatomie. Cazurile însă sunt rare, iar procedurile complicate. 

“Ca și traseu al pacientului decedat, cadavrul este depus la serviciul nostru de Anatomie Patologica. De acolo, Anatomia Patologica ia legatura cu primaria, care, de cele mai multe ori, rezolva partea de formalitate si de ingropare a persoanelor respective. Daca nu, aceste cadavre se predau Facultății de Medicină”, explica traseul cadavrelor Monica Costin, director de îngrijiri la Spitalul Clinic Judetean de Urgență.

De multe ori însă, trupurile neînsuflețite stau cu zilele în morga spitalului până sunt rezolvate toate problemele birocratice de către reprezentanții primăriei.

 

“Perioada de timp cat cadavrele care pot sa ramana pana la rezolvarea problemelor de catre primarie poate sa fie si de o luna. Și le ținem în frigider”, completeaza directorul de îngrijiri.

Frigider Morga Cluj
Camera Deputaților a adoptat în urmă cu patru ani o propunere legislativă prin care reprezanții spitalelor au obligația de a informa disciplinele universitare de anatomie când există un cadavru nerevendicat sau fără aparținători. Trupurile neînsuflețite sunt preluate apoi pentru a putea fi folosite de către studenții de anul I care își formează mâna pentru a opera viitori pacienți. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *