In vizor

Ca să-ți iei un apartament de două camere la Cluj muncești cam tot atât cât ai munci pentru unul similar în Viena

Obținerea unui credit ipotecar poate fi dificilă pentru unii oameni, deoarece un credit presupune existența unui avans, venituri stabile și suficient de mari pentru a-ți permite achitarea ratelor și obișnuința cu stresul de a nu ți se întâmpla nimic rău în următorii 15-20-30 de ani care să-ți afecteze veniturile.

Clujenii trebuie să facă cel mai mare efort dacă vor să își cumpere o locuință de 60 de metri pătrați fără a se împrumuta la bancă. Ei au nevoie de 139 de luni de muncă la salariul mediu din Cluj, în ipoteza absurdă că ar economisi întregul venit lunar.

În ceea ce privește timpul necesar achiziționării unei locuințe cu 2 camere (55 mp), fără a lua în calcul cheltuielile de subzistență sau economisirea și fără sprijin financiar de la bănci, cel mai ridicat nivel al indicatorului este înregistrat în județul Cluj, unde sunt necesari aproximativ 11 ani pentru achiziția unei locuințe.

Pentru achiziția unei locuințe de 55 mp fără a contracta un credit imobiliar sunt necesari aproximativ 12 ani în Viena, aproape 18 ani în Praga și în jur de 15 ani în Budapesta și Varșovia, mai arată datele BNR, citate de hotnews.ro.

În contrast, în județe precum Giurgiu, indicatorul nu depășește valoarea de șase ani.