Din oras

Bulevardul 21 Decembrie 1989 ne costă în plus aproape 1 milion de euro

În martie 2021, administrația locală deschidea, alături de firma Diferit SRL, șantierul de pe Bdul 21 Decembrie 1989. Durata de execuție este de 13 luni, conform contractului, iar termenul de finalizare este 15 aprilie 2022. Primăria ne anunţă că, de data aceasta, chiar vom vedea bulevardul gata în aprilie. Nu în 15 cum s-a anunţat, ci în 30. Acuma ce mai sunt 15 zile de nervi şi trafic de rahat la scara nerealizării investiţiilor în Cluj-Napoca?

Lucrările de modernizare sunt realizate de Diferit SRL, firmă apropiată Primăriei Cluj-Napoca și care a mai fost antrenată în lucrări pe bani publici, precum modernizarea Pieței Lucian Blaga, a străzii Regele Ferdinand și a scuarului CEC. Şi trebuiau să coste 41,7 MILIOANE de lei, fără TVA, finanțarea fiind acoperită parţial din fonduri europene.

Până acum, administrația locală a achitat peste 86% din valoare lucrărilor. Care lucrări, abia începute, au fost recontractate cu 50 de milioane lei cu TVA. Acum am ajuns la peste 59 de milioane lei, cu TVA, ca urmare, zice primarul: „a ajustării prețurilor determinate de creșterile tarifelor din ultima perioadă dar și a lucrărilor suplimentare care au fost necesare – suprabetonări de conducte, copaci, racorduri, piste de biciclete, stații noi de autobuz.”

Adică bla-bla-bla pentru şoşonarii lui Boc. Că, de fapt, Primăria plătește mai mult pentru materialele deja achizionate și decontate în anii trecuți, având în vedere că șantierul a fost început în primăvara lui 2021.

dar, deh, dacă nu ţine treaba cu scumpirile, municipalitatea o bagă pe aia cu „lucrările suplimentare”. Că chestiile astea suplimentare sunt firești în orice lucrare și că apar pe parcursul derulării șantierului, în funcție de utilități, de corelarea pistelor de biciclete sau de necesarul de arbori, în funcție de zonele unde aceștia pot fi plantați.

„Mai bine plătești în plus acum, decât să riști să explodeze țeava de gaz dacă nu o suprabetonezi”, a arătat primarul.

Ne zice municipalitatea că „ajustările de prețuri au fost de 7 milioane lei iar lucrările suplimentare de 790.000 lei”. Față de 81.000 lei estimare inițială la debutul proiectului. Iar din totalul sumei, „Primăria va suporta efectiv doar 3,4 miloane lei fără TVA, având în vedere că restul va fi acoperit în cadrul proiectului european, ca cheltuieli eligibile.”

Asta dacă „muşcă” şi Uniunea Europeană bla-bla-urile municipalităţii şi chiar acceptă la plată „ajustări”.

Vom vedea, că nu este prima dată când plătim din propriul buzunar „ajustările” municipalităţii în buzunarele amicilor politici.

Până atunci să ne reamintim cum este să trăimi într-un Smart City cu trafic de coșmar: modernizarea Bdului 21 Decembrie 1989 pune la grea încercare nervii clujenilor