Analiza

Bugetul județului se împarte în funcție de simpatiile lui Alin Tișe. Se “pompează” bani în proiecte falimentare, în timp ce societăți cu profit nu primesc nimic

Scris de 983

Bugetul general al judeţului Cluj pe anul acesta este unul record: 1.270.281.000 lei, adică 276 milioane euro, mai mare cu 51 milioane euro decât anul trecut. Din suma totală, bugetul local al judeţului este de 749 milioane lei (162 milioane euro). Cei mai mulți bani, adică 458 milioane lei vor fi folosiți pentru funcționare, iar pentru dezvoltare vor rămâne doar 290 milioane lei.

Este de remarcat faptul că foarte mulți bani merg către proiecte falimentare. Mai mult, banii județului se distribuie în funcție de antipatiile și simpatiile președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe. Este cunoscut faptul că între Alin Tișe și David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca există un conflict pe față, după ce șeful forului județean a decis, anul trecut în toamnă, să schimbe toți șefii de regii și societăți comerciale aflate în subordinea Consiliului Județean. Ca atare, pentru că Tișe nu îl suportă pe Ciceo, Aeroportul Internațional nu vede niciun leu anul acesta.

Este cu atât mai dubios faptul că nu se alocă deloc bani pentru aeroport cu cât merge pe profit constant și are o creștere spectaculoasă. De exemplu, pentru anul 2018, Aeroportul Internațional Avram Iancu și-a calculat un profit de 4 milioane euro. Pe anul 2016, profitul a fost de peste 4,3 milioane lei, iar în 2015 a fost de peste 1 milion lei.

Printre proiectele falimentare care primesc sume importante anul acesta se află Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), un proiect la care se lucrează doar pe hârtie. Peste 142 milioane lei (30,8 milioane euro) înghite acest proiect falimentar. Banii vor fi folosiţi, cel mai probabil, pentru consolidările versanţilor după ce în zonă au avut loc alunecări de teren şi cu puţin noroc şi pentru finalizarea investiţiei. Lucrările la această investiție au început în 2011 și au ajuns în prezent la un cost de 101 milioane euro, de patru ori mai mult decât valoarea inițială.

600.000 lei primește și proiectul Tetarom IV, început în mandatul de președinte al lui Tișe din perioada 2008-2012. Lucrările au pornit în 2014, când președinte era Horea Uioreanu. Din cauza numeroaselor neconformități sesizate de constructorul ACI, proiectul s-a împotmolit, Consiliul Județean a renunțat la o finanțare europeană importantă. Acest proiect care trebuia să fie gata în 20 de luni de la demararea lucrărilor este doar o poveste pe hârtie care primește bani de la buget.

Cea mai mare sumă din bugetul județului va merge către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului: peste 279 milioane lei. Banii vor fi utilizați pentru plata salariilor celor peste 1.000 de angajați și pentru asigurarea serviciilor pentru beneficiari.

Fosta RAADPP, transformată de ceva timp în  denumirea de Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Cluj primește 37,5 milioane lei (8,1 milioane lei). Suma totală pentru transporturi este de 132,4 milioane euro.

În proiectul de buget nu este prevăzut dacă se vor aloca bani și pentru alte societăți și regii falimentare sau cu un pas în faliment. Drumuri și Poduri SA se află cu un picior în groapă, la ultima ședință de Consiliu Județean s-a pus problema intrării în faliment. Drumuri și Poduri a declarat în 2016 un profit de doar 6.900 lei. Pentru anul viitor, societatea estimează un profit de 1,2 milioane lei, dar este greu de crezut că va obține acest profit din moment ce acum se află într-o situație delicată.

Despre intrarea în insolvență a societății Pază și Protecție se discută de câțiva ani buni, angajații au făcut și proteste după ce nu și-au primit salariile la timp. Deocamdată, în cazul Pază și Protecție nu s-a luat nicio decizie de reorganizare. De cinci ani, Societatea Pază și Protecție este pe minus. În 2016, a declarat pierderi de peste 500.000 lei. Pentru anul 2018, societatea a estimat un profit de 1.000 lei.

De precizat situația Cluj Arena care a intrat în faliment anul trecut. Este cel mai răsunător eșec al managementului prost, numit pe criterii politice. Un alt caz este al societății Clujana, care a intrat, recent, în faliment. După ce a acumulat datorii de peste 13 milioane lei, Clujana a intrat în insolvență, în urmă cu câteva săptămâni. Activitatea firmei se derulează în continuare, existând contracte în derulare pentru asigurarea producției.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 4 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 5 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 7 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 9 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 9 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 10 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 11 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 24 hours Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE