Din oras

Bucurie la Liceul pentru Deficienti de Vedere: Alma, primul caine terapeut rezident din Romania, a fost prezentata oficial

O catelusa labrador de sase luni, jucausa si afectuoasa a fost ieri vedeta Liceului Special pentru Deficienti de Vedere. Va fi primul caine terapeut rezident intr-o instituitie de invatamant din Romania si in cinstea ei a fost organizata o petrecere. A fost adusa tocmai de la Miercurea Ciuc, fiind donata de catre proprietara unei canise.

Au fost prezenti la ceremonie atat copiii care se vor bucura de afectiunea catelusei, cat si membrii conducerii scolii, oficialii Dog Asisst, organizatia care a facut eforturi pentru acest proiect inca de anul trecut, precum si Cristina Cocis, proprietarul canisei din Mircurea Ciuc care a donat-o pe Alma.

“Este o premiera nationala, inca nu s-a mai facut in Romania asa ceva. Deocamdata nu se poate spune ca isi va incepe activitatea, pentru ca are doar 6 luni si are nevoie de instruire, insa va veni o data pe saptamana pe la noi, pentru a intra in contact cu copiii si a se deprinde cu ei”, a declarat pentru Ziar de Cluj Roxana Cziker, directoarea liceului.

Catelusa va fi instruita de catre Iulia Lazar, cunoscuta mai ales dupa ce a participat la emisiunea “Romanii au talent” de la Pro Tv, alaturi de catelul Bailey.

“Va locui la unul dintre cadrele noastre didactice, Adela Chis. A fost singura care a avut curajul sa faca acest pas, sa ia cainele acasa. Este o responsabilitate mare, un animal are multe nevoi”, a mai dezvaluit directoarea.

Asociatia Dog Assist a facut eforturi pentru a sprijini Liceul Special pentru Deficienti de Vedere cu un catel de terapie inca de la inceputul acestui an. Mihnea Blidariu (Luna Amara), Andrei Crecan (Natif) si Andi (Toy Machines) au sustinut in 13 februarie un concert pentru strangerea de fonduri in acest sens.

“Noi am reusit sa strangem ceva banuti cu care am fi cumparat un Labrador pentru elevi, insa, cum Alma a venit prin donatie, am folosit fondurile pentru ce a mai avut ea nevoie, de la mancare la jucarii sau medicamente. De saptamana viitoare va merge saptamanal la scoala pentru intalniri cu elevii, inltaniri care au ca scop formarea ei, nu pentru a oferi activitati recreative”, a precizat George Mosoia, presedintele Dog Assist.

Oficialii scolii au gasit deja si o solutie pentru sustinerea catelului in urmatoarea perioada.

“De la inceputul lui 2015, asigurarea hranei si a serviciilor medicale vor intra in bugetul scolii. Un caine e ca un copil, are nevoie de educatie, de medic, de o persoana care ii ofera indicii educationali specifici”, a mai precizat Cziker.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *