Din oras

Bucurie la Liceul pentru Deficienti de Vedere: Alma, primul caine terapeut rezident din Romania, a fost prezentata oficial

Scris de 270

O catelusa labrador de sase luni, jucausa si afectuoasa a fost ieri vedeta Liceului Special pentru Deficienti de Vedere. Va fi primul caine terapeut rezident intr-o instituitie de invatamant din Romania si in cinstea ei a fost organizata o petrecere. A fost adusa tocmai de la Miercurea Ciuc, fiind donata de catre proprietara unei canise.

Au fost prezenti la ceremonie atat copiii care se vor bucura de afectiunea catelusei, cat si membrii conducerii scolii, oficialii Dog Asisst, organizatia care a facut eforturi pentru acest proiect inca de anul trecut, precum si Cristina Cocis, proprietarul canisei din Mircurea Ciuc care a donat-o pe Alma.

“Este o premiera nationala, inca nu s-a mai facut in Romania asa ceva. Deocamdata nu se poate spune ca isi va incepe activitatea, pentru ca are doar 6 luni si are nevoie de instruire, insa va veni o data pe saptamana pe la noi, pentru a intra in contact cu copiii si a se deprinde cu ei”, a declarat pentru Ziar de Cluj Roxana Cziker, directoarea liceului.

Catelusa va fi instruita de catre Iulia Lazar, cunoscuta mai ales dupa ce a participat la emisiunea “Romanii au talent” de la Pro Tv, alaturi de catelul Bailey.

“Va locui la unul dintre cadrele noastre didactice, Adela Chis. A fost singura care a avut curajul sa faca acest pas, sa ia cainele acasa. Este o responsabilitate mare, un animal are multe nevoi”, a mai dezvaluit directoarea.

Asociatia Dog Assist a facut eforturi pentru a sprijini Liceul Special pentru Deficienti de Vedere cu un catel de terapie inca de la inceputul acestui an. Mihnea Blidariu (Luna Amara), Andrei Crecan (Natif) si Andi (Toy Machines) au sustinut in 13 februarie un concert pentru strangerea de fonduri in acest sens.

“Noi am reusit sa strangem ceva banuti cu care am fi cumparat un Labrador pentru elevi, insa, cum Alma a venit prin donatie, am folosit fondurile pentru ce a mai avut ea nevoie, de la mancare la jucarii sau medicamente. De saptamana viitoare va merge saptamanal la scoala pentru intalniri cu elevii, inltaniri care au ca scop formarea ei, nu pentru a oferi activitati recreative”, a precizat George Mosoia, presedintele Dog Assist.

Oficialii scolii au gasit deja si o solutie pentru sustinerea catelului in urmatoarea perioada.

“De la inceputul lui 2015, asigurarea hranei si a serviciilor medicale vor intra in bugetul scolii. Un caine e ca un copil, are nevoie de educatie, de medic, de o persoana care ii ofera indicii educationali specifici”, a mai precizat Cziker.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 15 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 16 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 17 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE