Justitie

BREAKING Avram Gal, trimis în judecată de DNA București în dosarul ”ȘPAGĂ – COVID 19”: „Ar fi pretins 600.000 de lei de la reprezentantul unei firme private (…)”

Controversatul afacerist clujean din Câmpia Turzii, Avram Gal, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență. Procurorii susțin că Avram Gal a cerut șpagă de peste o jumătate de milion de lei pentru contracte în perioadă stării de urgență. Acesta a promis denunțătorului că în schimbul șpăgii îi va obține comenzi de echipamente de protecție împotriva COVID. Dosarul se judecă la București, iar Gal are sechestru asigurator pe toate bunurile, în cuantum de aproximativ 440.000 lei. 

 

„În perioada 16-23 martie 2020, inculpatul Gal Avram Marius ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra funcționarilor unei companii naționale, iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să își exercite atribuțiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecție împotriva COVID, de la firma respectivă.
Din banii pretinși, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obțină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecție, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârșitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societății comerciale suma de 371.000 lei (printr-o firmă de publicitate și o fundație care îi aparținea, dar și în numerar) și bunuri în valoare de 69.940 lei.
Cea mai mare parte a banilor primiți de inculpat ar fi fost folosiți exclusiv în scopuri personale, respectiv cazare hotel, achiziționare autoturism de lux. Inculpatul s-ar fi folosit de relațiile profesionale și interpersonale pe care le-a dezvoltat pe parcursul anilor din funcțiile publice deținute, în scopul creării impresiei că poate influența decizii adoptate la nivelul anumitor instituții publice. Totodată, inculpatul a încercat să creeze o aparență de legalitate a folosului primit, atât a banilor (prin disimularea primirii în contracte fictive de publicitate și donație), cât și a bunurilor primite (despre care a afirmat că urmau a fi plătite sau returnate). În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător până la concurența sumei de 440.940 lei asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpatului”, arată cei de la DNA. 

Avram Gal a fost audiat în calitate de suspect/inculpat la mijlocul lunii august. Contactat telefonic în seara respectivă, Gal a declarat pentru Ziar de Cluj că acest dosar este un sabotaj politic și că s-a arătat șocat de denunțul formulat de o persoană pe care o considera prieten. 

„Eu am vrut să declar tot la audieri. Avocata mea de la București mi-a spus să nu uzez acest drept până nu vedem tot dosarul. Ea a și făcut cerere să i se comunice probatoriul care are legătură cu mine. Ideea e în felul următor: soția mea lucrează la o companie de farmaceutice, iar la dosar m-a denunțat chiar partenerul meu de afaceri . Procurorul de caz a stabilit să nu părăsesc Câmpia Turzii și să nu mă întâlnesc cu oamenii de la UNIFARM, dar eu nu cunosc niciun angajat de la compania respectivă oricum. N-am numerele lor de telefon măcar.

Eu am fost chemat la DNA în 18 august, exact după ce mi-am depus candidatura pentru funcția de primar la Câmpia Turzii. Eu ce să mai zic? Vă spun din tot sufletul că eu sunt un om serios și nu pot să mai zic altceva. O să vedeți că demonstrez că sunt total nevinovat. Eu nu aveam cum să fac niciun trafic de influență la București la UNIFARM unde nu cunosc pe nimeni.

M-a denunțat un partener de-al meu de pe o firmă de medicamente unde soția mea este reprezentant comercial pe Transilvania. Soția mea lucrează la o firmă care a vândut măști la UNIFARM. Nici nu știu cât am voie să spun din dosar, sincer.

M-au chemat și m-au întrebat „domnule, dai declarați?”, am zis nu. Așa am devenit suspect, inculpat și m-au pus pe control judiciar că mi-au zis că dacă nu dau declarații nu am voie să iau legătura cu denunțătorul și alte persoane. Ăla a zis că mi-a dat niște bani, ce să vă zic. Eu sunt proprietarul la ABC News Transilvania. Eu am am un contract de un miliard și ceva cu BIOMEDICA, o companie din Ploiești. Denunțătorul zice că de fapt acel un miliard pe care eu am contract de publicitate mi l-a dat cumva că nu trebuia pentru publicitate ci șpagă pentru trafic de influență.

Eu, împreună cu denunțatorul și cu un partener neamț am făcut un business în care noi am vândut, de fapt el a vândut că el era firma acreditată, unul a adus marfa, unul cu avioanele, în fine, nu contează. El are doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare și mai are o condamnare sub supraveghere de vreo trei ani. Au pus presiune pe el probabil și de asta m-a denunțat. L-a întrebat și avocata mea că doar a făcut bani împreună cu mine, de ce a făcut denunțul. El a zis că nu a mai putut să doarmă noaptea. L-a întrebat avocata că la cine l-am trimis la Unifarm și el a răspuns că nu la o persoană, ci la companie în general.

Pe om în cheamă BOGDAN CRĂCIUNOIU, dar el a mai băgat pe cineva în pușcărie, pe un doctor la care i-a dat două mii de lei(n.red DR. Alexandru Băloi – „Recunosc faptul că în perioada 2014 – 2015, am primit mai multe sume de bani de la domnul Bogdan Crăciunoiu pentru a-i înlesni plata unor facturi restante pentru firma S.C. Dyomedica Serv.”).

Fac o chestie corectă și mă trezesc exact în campanie cu povestea asta. Ei mă puteau pune inculpat și să mă aresteze. Dar despre ce vorbim? Eu pot să dau mâine o declarație și să susțin că am dat mită pentru un trafic de influență. Vi se pare normal ca doar în baza unui astfel de denunț să salte procurorii pe careva? Că doar asta e proba, denunțu lui. 

Contractele pe care le am eu cu el sunt valabile și au fost respectate cu punct și virgulă. I-am oferit publicitate pe ABC NEWS Transilvania, la fiecare știre apare exact cum m-am înțeles cu el atunci când am semnat contractul. Cum poți să spui că banii ăia sunt mită. Dacă nu prestam nimic mai zicem, dar așa pot să aresteze orice jurnalist. 

Voi prezenta 1.200 de pagini cu dovada că am respectat contractul, trăznile-ar. Pe alea cine mi le plătește? Ceilalți două miliarde mi i-a dat pe o fundație creștină și le-am arătat exact ce am făcut cu banii: am făcut donații și o grămadă de lucruri pozitive. Intrați pe net să vedeți că în pandemie nu a făcut nimeni nimic, stăteau toți ascunși ca șobolanii și eu făceam donații. Căutați ”Gal Avram” și ”donații” să vedeți de fundația New Life International Evangelical Association.

Ce oameni… Eu cred că a fost forțat. DNA îl caută pe Ionel ăla de la Unifarm și ăla nu lua bani de la nimeni. Eu așa cred. Ei sunt disperați și atunci încearcă tot felul. Or fi zis că Gal Avram poate fi un brand, candidat la primărie, hai să facem ceva cu ăsta. Păi să te bazezi tu pe denunțul unui prost, a unuia cu antecedente penale? Ce credibilitate are el? Mie toți banii pe care mi i-a dat i-am trecut înclusiv în declarația de avere din 17 august de la Biroul Electoral. Eu un cent nu am luat fără acte. E partenerul meu, trăzni-l-ar, prietenul meu, nu un dușman. Mi-e milă de el că eu cred că a fost forțat. A declarat niște lucruri care sunt în defavoarea lui total”, a explicat atunci Avram Gal. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *