Sanatate

Bombă morală: lăsăm o gravidă să nască pe scări ori externăm lăuza cu bebelușul în brațe?

Scris de 737

Maternitatea ”Dominic Stanca” din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj se confruntă cu o dilemă morală: fie o femeie însărcinată este lăsată să nască pe scări (ceea ce este inadmisibil), fie lăuza este externată, iar bebelușul este internat la Centrul de Prematuri din cartierul Grigorescu. 

Chiar dacă dilema este aparent teoretică, aceasta reflectă de fapt necesitatea gestionării unor perioade mai aglomerate cu care, periodic, se confruntă maternitatea Stanca din Cluj. 

Secția nu este destinată unor pacienți cronici, iar serviciile oferite sunt în concordanță cu specificul unui Spital de Urgență.

În cadrul maternității, pe partea de obstetrică, se realizează nașterea, îngrijirea lăuzei în primele 3-4 zile de la naștere, precum și îngrijirea nou-născutului până când bebelușul poate fi îngrijit acasă. Astfel media internării este de 4 zile. 

Primele zile petrecute în maternitate reprezintă intervalul optim pentru adaptarea lăuzei cu statutul ei de mamă, pentru a primi informațiile necesare îngrijirii nou-născutului etc.

În ceea ce privește nou-născutul, acesta este externat împreună cu mama. Sunt însă situații când starea copilului necesită îngrijiri suplimentare, din cauza greutății reduse, a nașterii premature etc.

În aceste cazuri, nou-născuții trebuie spitalizați pentru o perioadă mai îndelungată de timp. 

În Cluj, situația este rezolvată prin colaborarea cu secția din cadrul Spitalului Clinic de Copii, mai exact Centrul de Prematuri.

Într-o situație în care un copil cu o greutate redusă este externat în afara oricăror pericole, dar necesită în continuare o perioadă de îngrijiri, atunci bebelușul este internat la Centrul de Prematuri.

Protocolul din cadrul Centrului de Prematuri permite mamei să vină de câteva ori pe zi pentru a-și alăpta copilul, procedură imposibilă însă în Maternitatea Stanca.

 

Exact acesta a reprezentat și unul dintre motivele pentru care Ziar de Cluj a reflectat acest caz: cum procedăm în situația unor mame care nu au domiciliul în municipiul Cluj-Napoca și sunt astfel puse pe drumuri pentru a-și alăpta propriii copii?

 

În fond, maternitatea Stanca, cu un număr de 38 de paturi pentru nașteri (și un număr total de 75 de paturi) trebuie să gestioneze perioadele aglomerate, în care trebuie să interneze noi paciente și să prevină supraaglomerarea.

De fapt, situația celor două mămici, după cum a afirmat șeful Clinicii, dr Dan Mihu, a reprezentat o măsură de prevenție: mamele au fost anunțate că în cazul unor noi internări, cel mai probabil, vor fi externate, iar bebelușii internați la Centrul de Prematuri.

 

Până la urmă, cele două mămici au rămas internate, temporar, în cadrul maternității Stanca.

 

Dan Mihu, cu care reporterii Ziar de Cluj au purtat o discuție pe seama situației celor două mămici, a adus în prim-plan o problemă de natură morală:

o mamă cu un copil sănătos, dar care nu are greutatea necesară încă, poate fi internat în Centrul de Prematuri pentru a rămâne sub observație medicală, iar mama revine la domiciliu.

sau

secția este aglomerată, fără locuri disponibile, iar o pacientă este nevoită să nască pe scările maternității?

Răspunsul (teoretic) la o asemenea situație (ipotetică) ar putea consta în suplimentarea numărului de paturi care, desigur, nu este gestionată la nivelul clinicii. 

Dar care, în contextul aglomerărilor periodice din maternitate, pare a fi măsura cea mai optimă, logică și necesară.

Astfel, chiar dacă lipsurile din cadrul sistemului sanitar românesc sunt bine cunoscute de către cetățeni, situația merită a fi reamintită: 

Numărul insuficient de paturi din maternitate. Numărul de paturi din spitale, în general. Care înseamnă, de altfel, necesitatea unor noi clinici, a unui număr suplimentar de personal medical calificat etc.

Dincolo de aceste aspecte, după cum susține doctorul Dan Mihu, situația celor două mămici reprezintă un caz singular, care poate fi înțeles printr-o comunicare insuficientă.

CITEȘTE ȘI: Două proaspete mămici condamnate la “navetă”, despărțite de propriii bebeluși VIDEO

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 45 mins Cooltura
  SE ÎNTÂMPLĂ ŞI LA “CASE MARI” ŞI “EDUCATE”: Hărțuire sexuală, umilire, viol. Mărturiile unor studenți sau absolvenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj
 • Acum 59 mins De cartier
  Autoritățile vor să monteze dale înierbate pe Titulescu, pentru a salva zona verde de pe spațiul pietonal, însă în viitor: «Parcările vor fi în spatele blocurilor, iar trotuarele vor fi recuperate»
 • Acum 1 hour Eveniment
  Primăria cumpără laptopuri și calculatoare de peste 1,3 MILIOANE LEI. Digitalizarea încă lasă de dorit
 • Acum 3 hours In vizor
  RUȘINE, BĂ, CIUCĂ! Escrocheria EUROCOMUNICARE continuă și sub mandatul premierului cu grade și doctorat plagiat. Ciucă a numit-o pe Alina Bârgăoanu pentru un nou mandat la Consiliul de Administrație al Institutului European
 • Acum 4 hours In vizor
  Bode, entuziasmat de o investiţie falimentară: „Felicitări Elena Udrea!”
 • Acum 5 hours Politica
  Ministrul Vasile Dîncu merge la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe. Pe lângă miniștrii Apărării din UE participă Secretarul general al NATO și ministrul ucrainean Oleksii Reznikov
 • Acum 5 hours Straineze
  SLUGA LUI PUTIN ÎN UE, Viktor Orban, bagă discurs cu ceardaș și kazaciok: ”Vestul vrea să înlocuiască copiii creştini pe cale de dispariţie cu migranţi din alte civilizaţii”
 • Acum 6 hours Din oras
  Urmărire ca în filme pe străzile din Cluj-Napoca. Un șofer a refuzat să oprească la semnalul polițiștilor
 • Acum 13 hours Editorial
  U Cluj + CFR Cluj = Niciodată. Alin Tișe visează visul erotic al lui Ucu Rus și își semnează singur ieșirea din Istoria Clujului
 • Acum 19 hours Cooltura
  Filmul „Insula Muzicii”, un lungmetraj independent filmat și la Cluj, poate fi urmărit în aceste zile în cinematografe
 • Acum 20 hours Din oras
  Șantierul de pe 21 Decembrie 1989 s-a închis, dar lucrările continuă pentru «reparații și întreținere»
 • Acum 20 hours Sport
  Doi jurnalisti clujeni condamna mesajul ciudat al lui Tise despre unificarea U si CFR
 • Acum 21 hours In vizor
  CUM NE-A CURENTAT STATUL: Scumpirea energiei a umflat conturile Hidroelectrica. Cu vânzări în scădere drastică, compania deținută de statul român anunță rezultate financiare record
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE