Sanatate

Bombă morală: lăsăm o gravidă să nască pe scări ori externăm lăuza cu bebelușul în brațe?

Scris de 737

Maternitatea ”Dominic Stanca” din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj se confruntă cu o dilemă morală: fie o femeie însărcinată este lăsată să nască pe scări (ceea ce este inadmisibil), fie lăuza este externată, iar bebelușul este internat la Centrul de Prematuri din cartierul Grigorescu. 

Chiar dacă dilema este aparent teoretică, aceasta reflectă de fapt necesitatea gestionării unor perioade mai aglomerate cu care, periodic, se confruntă maternitatea Stanca din Cluj. 

Secția nu este destinată unor pacienți cronici, iar serviciile oferite sunt în concordanță cu specificul unui Spital de Urgență.

În cadrul maternității, pe partea de obstetrică, se realizează nașterea, îngrijirea lăuzei în primele 3-4 zile de la naștere, precum și îngrijirea nou-născutului până când bebelușul poate fi îngrijit acasă. Astfel media internării este de 4 zile. 

Primele zile petrecute în maternitate reprezintă intervalul optim pentru adaptarea lăuzei cu statutul ei de mamă, pentru a primi informațiile necesare îngrijirii nou-născutului etc.

În ceea ce privește nou-născutul, acesta este externat împreună cu mama. Sunt însă situații când starea copilului necesită îngrijiri suplimentare, din cauza greutății reduse, a nașterii premature etc.

În aceste cazuri, nou-născuții trebuie spitalizați pentru o perioadă mai îndelungată de timp. 

În Cluj, situația este rezolvată prin colaborarea cu secția din cadrul Spitalului Clinic de Copii, mai exact Centrul de Prematuri.

Într-o situație în care un copil cu o greutate redusă este externat în afara oricăror pericole, dar necesită în continuare o perioadă de îngrijiri, atunci bebelușul este internat la Centrul de Prematuri.

Protocolul din cadrul Centrului de Prematuri permite mamei să vină de câteva ori pe zi pentru a-și alăpta copilul, procedură imposibilă însă în Maternitatea Stanca.

 

Exact acesta a reprezentat și unul dintre motivele pentru care Ziar de Cluj a reflectat acest caz: cum procedăm în situația unor mame care nu au domiciliul în municipiul Cluj-Napoca și sunt astfel puse pe drumuri pentru a-și alăpta propriii copii?

 

În fond, maternitatea Stanca, cu un număr de 38 de paturi pentru nașteri (și un număr total de 75 de paturi) trebuie să gestioneze perioadele aglomerate, în care trebuie să interneze noi paciente și să prevină supraaglomerarea.

De fapt, situația celor două mămici, după cum a afirmat șeful Clinicii, dr Dan Mihu, a reprezentat o măsură de prevenție: mamele au fost anunțate că în cazul unor noi internări, cel mai probabil, vor fi externate, iar bebelușii internați la Centrul de Prematuri.

 

Până la urmă, cele două mămici au rămas internate, temporar, în cadrul maternității Stanca.

 

Dan Mihu, cu care reporterii Ziar de Cluj au purtat o discuție pe seama situației celor două mămici, a adus în prim-plan o problemă de natură morală:

o mamă cu un copil sănătos, dar care nu are greutatea necesară încă, poate fi internat în Centrul de Prematuri pentru a rămâne sub observație medicală, iar mama revine la domiciliu.

sau

secția este aglomerată, fără locuri disponibile, iar o pacientă este nevoită să nască pe scările maternității?

Răspunsul (teoretic) la o asemenea situație (ipotetică) ar putea consta în suplimentarea numărului de paturi care, desigur, nu este gestionată la nivelul clinicii. 

Dar care, în contextul aglomerărilor periodice din maternitate, pare a fi măsura cea mai optimă, logică și necesară.

Astfel, chiar dacă lipsurile din cadrul sistemului sanitar românesc sunt bine cunoscute de către cetățeni, situația merită a fi reamintită: 

Numărul insuficient de paturi din maternitate. Numărul de paturi din spitale, în general. Care înseamnă, de altfel, necesitatea unor noi clinici, a unui număr suplimentar de personal medical calificat etc.

Dincolo de aceste aspecte, după cum susține doctorul Dan Mihu, situația celor două mămici reprezintă un caz singular, care poate fi înțeles printr-o comunicare insuficientă.

CITEȘTE ȘI: Două proaspete mămici condamnate la “navetă”, despărțite de propriii bebeluși VIDEO

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours PubliNews
  Prima finantare blue IFC sprijina, prin BT, folosirea sustenabila a apei
 • Acum 11 hours Din oras
  Fiindcă de peste un deceniu cablurile din Cluj-Napoca nu au fost integral îngropate, un clujean cere prin bugetarea participativă măcar înălțarea cablurilor care pot fi atinse cu mâna
 • Acum 12 hours Politica
  #ECHIPA_CÂȘTIGĂTOARE a pierdut și președinția Sectorului 3 București. Așteptăm, cu interes, ziua ejectării din fruntea Senatului
 • Acum 12 hours In vizor
  Hop și Boc să se lipească de imaginea celor 8 bacalaureați de nota 10 din acest an! Ar trebui să ne fie rușine, nu să ne felicităm!
 • Acum 13 hours Politica
  Guvernul, măciucă la buzunarele românilor: Crește impozitul pe dividende de la 5% la 8% începând de anul viitor. Cresc accizele la alcool și tutun, cresc impozitele la jocurile de noroc, TVA pentru băuturile cu zahăr crește la 19%
 • Acum 13 hours Sanatate
  În două săptămâni, numărul clujenilor internați cu COVID-19 s-a dublat. N-am scăpat de pandemie
 • Acum 14 hours Politica
  PSD declanșează alegeri în organizațiile care au câștigat alegerile locale din 2020, iar în celelalte organizații începe ”reorganizarea”. Filiala Cluj a ”înfrânt” pe linie
 • Acum 14 hours Din oras
  Încă un ”rând” de amânare de termen pentru licitația de proiectare și execuție a metroului din Cluj
 • Acum 14 hours Din oras
  Accident pe Regele Ferdinand, în față la Central: șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat pe trotuar
 • Acum 14 hours Politica
  S-A DAT COMANDA: REPER, Dacian Cioloș, în barca noului partid, ADUNAREA! Încă trei parlamentari au părăsit azi USR
 • Acum 15 hours PubliNews
  Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass
 • Acum 15 hours Din oras
  „Modernizarea locurilor de joacă” părăginite din Cluj-Napoca, solicitată prin procesul de bugetare participativă: „Unele locuri de joacă nu au mai fost modernizate de mult timp”
 • Acum 15 hours In vizor
  Sindicaliștii din Penitenciarul Gherla aduc acuze grave actualului șef al Secției Exterioare de femei Cluj-Napoca: ”Probleme cu alcoolul. Înjură subordonații. Nu a fost sancționat”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE