Sanatate

Vasile Cepoi, șeful instituției care acreditează spitalele, se plânge de influența politicului. Uită de legăturile sale politice și de faptul că a fost cercetat de ANI?

Politicul este implicat în deciziile pe care le ia Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), instituție care se ocupă de acreditarea spitalelor. Acest lucru îl spune tocmai Vasile Cepoi, președintele ANCMS, un personaj controversat din domeniul medical și cu tot felul de legături politice, care au dus la demiterea sa din funcția de ministru al Sănătății, în timpul Guvernului Ponta și la cercetarea sa de către ANI.  Cepoi a fost prezent, miercuri, la Cluj-Napoca, la o conferință despre managementul sanitar, eveniment dedicat medicilor. 

„Când am propus construcția acestei autorități, am gândit-o ca o instituție care să nu poată fi influențată politic. Ea este condusă de către un colegiu director, format din reprezentanții a 25 de organizații, printre care asociațiile de pacienți, societatea medicilor de familie, Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciștilor, Ordinul Asistenților Medicali, Academia Română, Academia de Științe Medicale, Guvern etc., gândind atunci că prin faptul că există o structură atât de diversă imixtiunea politică în a decide direcțiile în care să meargă va fi imposibilă. M-am înșelat. Tocmai o parte din membrii acestui colegiu care ar trebui să apere această instituție și să îi promoveze valorile au fost cei care au determinat imixtiunea politicului în evoluția acestei instituții. Ea este o instituție guvernamentală dar nu este condusă de Guvern”, a declarat Vasile Cepoi, la deschiderea conferinței „Viziuni ale managementului calității – auditul clinic”, care are loc la Cluj-Napoca în perioada 13-15 noiembrie.

Președintele ANCMS s-a plâns și de faptul că lipsește cultura calității în rândul medicilor din România. 

„Din păcate, cultura calității în rândul breslei noastre este extrem de scăzută încât în momentul în care s-a înțeles că urmează ca fiecare nivel de asistență medicală să respecte niște standarde și să fie măsurată calitatea prin raportare la aceste standarde a apărut teama, o teamă atât de mare ca unui om care nu dorește să fie investigat ca să nu știe ce boli are”, a spus Cepoi. 

Potrivit președintelui ANMCS există o problemă în spitalele din România din punct de vedere al calității. 

„Nimeni nu știe cât de bine stă din punct de vedere al calității, dar nici nu vrea să știe pentru că se teme că s-ar putea să stea foarte prost”, a punctat Vasile Cepoi. 

Vasile Cepoi este un personaj controversat din domeniul sanitar. În 2012, în perioada când a fost ministru al Sănătății a fost cercetat de ANI pentru conflict de interese. A demisionat la scurt timp de la numirea sa ca ministru tocmai din cauza acestui conflict cu ANI. A fost cercetat pentru posibile fapte de corupție și infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene. Cazul lui Cepoi a arătat dimensiunea uriaşă a fraudelor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi, condusă de rectorul Vasile Astărăstoae. El este şi şeful Colegiului Medicilor. Potrivit evz.ro, reţele de interese şi trocuri cu funcţii reciproc avantajoase s-au creat atunci în jurul liberalilor ieşeni, conduşi de deputatul Relu Fenechiu. 

Grație legăturilor politice pe care le-a blamat astăzi la Cluj, imediat după demisia din 2012, Vasile Cepoi a fost numit consilier personal al primului ministru Victor Ponta și împuternicit să coordoneze activitatea Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor. În iulie 2014, tot Victor Ponta îl numește pe Cepoi președinte al Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor, cu rang de secretar de stat, iar în 2015, când Comisia a fost transformată în ANMCS a devenit președinte al noii structuri, pentru un mandat de 5 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *